styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Desery z dyni – zainspiruj się na jesień!

14.11.2017 | Bracia Koral

Kiedy osiedlowe stragany i sklepowe działy warzywne uginają się pod ciężarem wielkich, pomarańczowych głów to znak, że sezon na dynie już w pełni. To również ważna informacja dla każdej pani domu – dynia koniecznie powinna pojawić się na listopadowym stole!

Nie bez powodu bywa nazywana królową polskich warzyw. Z dyni można przygotować wiele pysznych dań obiadowych, a także przekąsek czy deserów. Warto z nią eksperymentować, bo oprócz wybornego smaku, ma dobry wpływ na nasz organizm. To wyjątkowa skarbnica witamin i składników mineralnych.

Dyniowo-jabłkowy mus

Zarówno dynia jak i jabłka to jedne z topowych jesiennych przysmaków. Połączone w mus stają się świetnym deserem, a także dodatkiem do ciast. Po wydrążeniu nasion z dyni, jej pozostałe elementy łączymy z pokrojonymi w kostkę jabłkami i gotujemy z ¾ szklanki wody. Dodajemy skórkę z pomarańczy, laskę wanilii oraz ubitą z białek i cukru pianę. Po zagotowaniu wykładamy do pucharków i studzimy w lodówce.

Aromatyczne muffiny

Orzechy i dynia – jesienne skarby zamknięte w mięciutkim cieście to przepis na wybory deser. Oprócz tego do ciasta możemy również dodać żurawinę i startą marchewkę. Tak jak w tradycyjnym przepisie na muffiny składniki dzielimy na suche i mokre. Nie zapomnijmy o wcześniejszym przygotowaniu papierowych foremek – w sklepach są dostępne specjalne wydania ze wzorem dyni i innych jesiennych przysmaków.

Energetyczne trufle

Trufle z królową polskich warzyw w roli głównej to propozycja dla wszystkich spragnionych słodyczy smakoszy. 1 szklankę musu dyniowego łączymy z ½ płatków owsianych, ½ szklanki masła orzechowego oraz 1 szklanką płatków z komosy ryżowej. Do smaku dodajemy cynamon i szczyptę soli, miksujemy na jednolitą masę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu z musu formujemy kuleczki. Prawdziwa bomba witaminowa już gotowa.

Dyniowe lody

Ze względu na niewielką różnicę temperatur pomiędzy otoczeniem a lodami, spożywane końcem roku zimne desery są dla naszego organizmu najzdrowsze. Warto więc poeksperymentować i samemu stworzyć wyjątkową kompozycję lodową np. o smaku dyni, miodu i pomarańczy. Tak samo jak w dzieciństwie polepszały nastrój, teraz również rozgonią smutki. – Alternatywą dla własnoręcznie przyrządzonych będą gotowe lody, które również w chłodniejszym okresie znajdziemy w wielu sklepach. Warto zwracać uwagę na produkty tworzone z najlepszych składników – prawdziwego masła, kakao, belgijskiej czekolady czy doskonałej jakości owoców. Dzięki takiemu zestawieniu dostarczymy organizmowi witamin, a każde spotkanie rodzinne nabierze wyjątkowego znaczenia – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej.

Marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności Przedsiębiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostępnych jest przeszło 50 produktów - oferta obejmuje zarówno lody impulsowe, familijne jak i lody na gałki do segmentu HoReCa. Systematycznie i znacząco zwiększając udziały w rynku, marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości surowców opartych na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. Puszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dzięki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.

informacje o firmie

  

informacje o firmie