wydarzenia sprawy społeczne rodzina nauka/edukacja/szkolenia
Warsztaty dla dzieci „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?”
16 października na całym świecie od 1979 roku obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Z tej okazji Bank Żywności SOS i Muzeum dla Dzieci organizują wyjątkowe warsztaty „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?” Odbędą się one w niedzielę 15 października w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie przy ul. Kredytowej 1. W programie bezpłatne zajęcia edukacyjne o niemarnowaniu żywności z Doradcą Kulinarnym Nestlé Jerzym Pasikowskim.
Na odwiedzających muzeum w najbliższą niedzielę czeka wiele niespodzianek. O godzinie 12.00 rozpoczną się otwarte warsztaty kulinarne, które poprowadzi Doradca Kulinarny Nestlé i znany szef kuchni Jerzy Pasikowski. Podczas dwugodzinnego spotkania dzieci i ich rodzice będą mieli okazję zobaczyć, w jaki sposób można wykorzystać pozostałe po wcześniejszych posiłkach resztki jedzenia, przygotowując proste i ciekawe dania.
Oprócz warsztatów na miejscu będzie można obejrzeć wystawę tematyczną i wziąć udział w lekcji prawidłowego układania produktów spożywczych w lodówce. W dniu obchodów Światowego Dnia Żywności będzie również wyświetlany film “Była sobie żywność”. Na wszystkie wydarzenia wstęp jest bezpłatny. Osoby zainteresowane wzięciem udziału w warsztatach o niemarnowaniu żywności proszone są o rezerwację mailową poprzez wysłanie zgłoszenia na adres rezerwacje@ethnomuseum.pl.
Oficjalny partner wydarzenia – firma Nestlé, od lat aktywnie realizuje swój cel „Podnoszenie jakości życia i dążenie do lepszej przyszłości”, angażując się w promocję wiedzy o niemarnowaniu żywności. O tym, jak ważny jest to temat, świadczą liczby. Według badań organizacji UNEP, każdego roku niemal jedna trzecia produkowanej na świecie żywności – czyli około 1,3 miliarda ton – trafia do kosza. Badania przeprowadzane w Polsce wskazują, że w naszym kraju ten problem dotyczy 9 mln ton jedzenia[1] i występuje w prawie każdym gospodarstwie domowym. W badaniu przeprowadzonym w 2014 roku na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności[2], 35% Polaków przyznało się do wyrzucania żywności.
[1] Preparatory study on food waste across eu 27 http://ec.europa.eu/environment/eussd/pdf/bio_foodwaste_report.pdf
[2] MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banów Żywności, 2014
informacje o firmie
O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio ponad 1500 produktów i prawie 70 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od ponad 20 lat. Firma zatrudnia aktualnie 5000 pracowników w 8 lokalizacjach. W 2016 roku sprzedaż Nestlé w Polsce osiągnęła ponad 3 mld zł.
informacje o firmie
O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio ponad 1500 produktów i prawie 70 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od ponad 20 lat. Firma zatrudnia aktualnie 5000 pracowników w 8 lokalizacjach. W 2016 roku sprzedaż Nestlé w Polsce osiągnęła ponad 3 mld zł.