styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne rodzina

5 ciekawostek o słodyczach dla dzieci

12.10.2017 | Bracia Koral

Łakocie to ogromna pokusa nie tylko dla najmłodszych. Według badań GUS przeciętny Polak zjada 4,6 kg wyrobów cukierniczych rocznie, a polski rynek słodyczy jest obecnie wart około 13 mld zł. Czego jeszcze nie wiemy o tych wyrobach?

Święta, urodziny czy spotkania rodzinne – wszystkie te chwile kojarzą się z ciastami i słodkimi wyrobami umilającymi czas. Właśnie przyzwyczajenie jest głównym powodem sięgania po słodycze. Mleko matki, które spożywało dziecko, też miało słodki smak. Podobnie jak wody płodowe, w których przebywało maleństwo do dnia narodzin.

Wyczulony smak

Przygotowując maluchom posiłek, wielu dorosłych odruchowo dosładza herbatę czy kaszkę. Warto jednak pamiętać, że dziecko ma bardziej wyczulone kubki smakowe niż dorośli. Często zdarza się, że przygotowany z naturalnie słodkich owoców dżem będzie dla niego wystarczająco dobry i nie trzeba dosypywać do niego cukru. Z tego względu lepiej dwa razy przemyśleć, do jakiego jadłospisu chcemy przyzwyczaić dziecko. Jeśli zdecydujemy się na słodzik, warto użyć mniejszej dawki niż dla dorosłej osoby.

Górskie pyszności

W północno-wschodniej części Włoch znajduje się pasmo górskie, które w pogodne dni można zobaczyć z oddalonej od nich o około 100 km Wenecji. Mowa o Dolomitach. Najwyższy szczyt tych gór, który wynosi 3342 m n.p.m., to Marmolada. Dla głodnych wiedzy dzieci może to być ciekawostka, która rozbudzi apetyt nie tylko na słodkie bułeczki zawierające przysmak o takiej samej nazwie.

Wskazane kakao

Każdy wie, że słodycze poprawiają humor, są wspaniałym deserem. Choć dzieci go uwielbiają, nie można przesadzać z ilością podawanego im cukru. Przed zakupem warto sprawdzić skład i obecność masy kakaowej. Najzdrowsza jest czekolada gorzka, która posiada dużą zawartość kakao, przeciwutleniaczy i magnezu. Wskazany jest wybór produktów ze starannie wyselekcjonowanych składników o wysokiej zawartości kakao lub belgijskiej czekolady.

Czekolada jako waluta

Czekolada, a konkretnie ziarna kakaowca, były na tyle cennym towarem w średniowieczu, że Aztekowie używali ich jako środka płatności w kontaktach z Majami. Podobno za jedno duże ziarno można było kupić… pomidora.

Dwa razy mniej kalorii

Okazuje się, że nawet osoby przebywające na diecie nie muszą sobie całkiem odmawiać słodkich przyjemności. Wystarczy, że kaloryczne batony zastąpią lodami. Śmietankowe zawierają dwa razy mniej kalorii niż biszkoptowa babka czy czekolada. – Organizm szybko je trawi, dzięki czemu zimne przysmaki długo w nim nie zalegają. Jedną porcję lodów spalimy, kosząc trawę przez około 20 minut czy jeżdżąc na rowerze przez kwadrans – dodaje Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral.

informacje o firmie

Marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności Przedsiębiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostępnych jest przeszło 50 produktów - oferta obejmuje zarówno lody impulsowe, familijne jak i lody na gałki do segmentu HoReCa. Systematycznie i znacząco zwiększając udziały w rynku, marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości surowców opartych na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. Puszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dzięki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.

informacje o firmie

Marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności Przedsiębiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostępnych jest przeszło 50 produktów - oferta obejmuje zarówno lody impulsowe, familijne jak i lody na gałki do segmentu HoReCa. Systematycznie i znacząco zwiększając udziały w rynku, marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości surowców opartych na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. Puszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dzięki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.