styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Cebula – daj się zaskoczyć!
Cebula to warzywo znane człowiekowi już od wieków. Z powodzeniem uprawiano ją już w starożytności. Pomimo upływu lat, nie straciła na popularności i wciąż chętnie po nią sięgamy.
Ma szerokie zastosowanie w kuchni - dzięki swoim walorom smakowym ciężko wyobrazić sobie bez niej wielu zarówno tradycyjnych, jak i bardziej wyrafinowanych potraw. Przygotowywana na wiele sposobów – gotowana, marynowana, karmelizowana, przyrządzana na ruszcie czy patelni grillowej. Często wykorzystywana jest jako dodatek w celu nadania potrawie charakteru. Warto wiedzieć, że smaczne danie można przygotować też z cebulą w roli głównej. Przekonaj się sam!
Aromatyczna i rozgrzewająca, czyli zupa cebulowa
Pochodzi z Francji, ale popularnością cieszy się także w Polsce. W wersji klasycznej podawana jest najczęściej w formie zapiekanej, w towarzystwie serowych grzanek. Jej miłośnicy cenią ją za niepowtarzalny smak, który uzyskuje się za sprawą wołowego bulionu i dodatku białego wina. „W tym daniu cebula jest skarmelizowana, co w jeszcze większym stopniu wydobywa z niej aromat. Zupa ta swój niezwykły smak zawdzięcza także przyprawom – warto dodać tro-chę tymianku, czosnku czy ziela angielskiego”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. „W połączeniu z grzankami to prawdziwa uczta dla podniebienia. A dobrym sposobem na przyrządzenie grzanek jest pomieszanie sera gruyere z tartym parmezanem”, dodaje. Dla osób, które preferują nieco łagodniejszą wersję, poleca się przygotowanie zupy z młodej cebuli.
Zupa cebulowa z pomidorami
czas przygotowania: 60 minut
ilość osób: 4
Składniki:
- 4 cebule
- 1 Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 szt.
- 3 ząbki czosnku
- 4 tosty
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu winnego
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 150 g sera żółtego
- 1 szczypta szałwi i tymianku
- 1 łyżka mąki
- cukier do smaku
- tłuszcz do smażenia
- 3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.
- Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.
- Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.
- Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.
- Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.
- Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 min., podawaj do zupy.
- Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr, by nadać daniu wyrazisty smak, cały czas mieszając.
Faszeruj to, czyli nadziewane cebule
Większość z nas cebulę kojarzy jako dodatek do nadziewanych papryk czy cukinii. Jednak ze względu na swój owalny kształt i strukturę sama także świetnie nadaje się do faszerowania. Warzywo to świetnie komponuje się z mięsem mielonym. Dla osób będących na diecie wege-tariańskiej poleca się natomiast pieczarki, które znakomicie komponują się z cebulą. Do farszu warto wykorzystać też ryż, dzięki czemu posiłek będzie nie tylko wartościowy, ale i sycący. Warto pamiętać o odpowiednim przyprawieniu, gdyż cebula poddana procesowi pieczenia staje się łagodniejsza w smaku.
Cebula nadziewana pieczarkami
czas przygotowania: 45 minut
ilość osób: 4
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 2 szklanki rosołu
- 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 25 dag pieczarek
- 5 dag bułki
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- pół pęczka zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
- Bułkę namocz w mleku. Jak zmięknie, odciśnij i rozkrusz.
- Pieczarki dokładnie umyj i drobno posiekaj. Połącz z bułką, dodaj jajko i posiekaną pietruszkę.
- Dopraw farsz przyprawą Knorr, by danie zyskało intesywny smak, i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj cebule. Obierz je z łupinek i dokładnie umyj. Wydrąż każdą tak, aby powstało wgłębienie, które wypełnisz nadzieniem.
- Nadziane cebule ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej rosołem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
Szybkie i smaczne przysmaki cebulowe
W sytuacji, kiedy spodziewamy się gości i nie chcemy kogoś przywitać chipsami czy innymi - niekoniecznie korzystnymi dla naszego zdrowia - przekąskami, postawmy na cebulę! Nie dość, że zadbamy o domowy budżet, to przy okazji zaskoczymy swoją kreatywnością. Dobrym rozwiązaniem są cebulowe krążki, tzw. onion rings – obtoczone w chrupiącej panierce, z dodatkiem dipu, np. z jogurtu. Warto wspomnieć tu także o cebulowej focacci, która stanowi alternatywę dla chleba i sprawdza się jako pyszny dodatek do sałatek czy zup.
Cebulowe krążki (onion rings)
czas przygotowania: 15 minut
ilość osób: 4
Składniki:
- 3 cebule
- 0,5 szklanki mąki
- 30 g Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 150 ml gęstej śmietany
- 0,5 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
- Cebule umyj i pokrój w 2-centymetrowe plastry. Rozdziel krążki.
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę Knorr, dzięki której krążki będą idelanie doprawione.
- W innym naczyniu wymieszaj mleko z jajkiem. Połącz składniki suche z mokrymi.
- Zanurz krążki cebuli w powstałym cieście. Rozgrzej olej i smaż, aż krążki będą złotobrązowe.
- Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj natychmiast z gęstą śmietaną.
Focaccia z cebulą
czas przygotowania: 60 minut
ilość osób: 6
Składniki:
- 1 cebula
- 3 sztuki Przyprawy w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
- 0,2 szklanki startego parmezanu
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka szałwii
- 0,5 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie dodaj drożdże, ser, szałwię i łyżeczkę soli.
- Dolej wodę i 2 łyżki oliwy.
- Wyrób ciasto, po czym wyłóż je na natłuszczona blachę. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Nagrzej piekarnik do 200°C.
- Cebulę pokrój w piórka i przełóż do miski.
- Skrop oliwą i dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.
- Zdejmij ściereczkę z ciasta i ponownie ugnieć je palcami, aby powstało sporo wgłębień. Teraz posyp cebulą i polej całą oliwą ciasto, aby wszystko rozpłynęło się po cieście i pozostało we wgłębieniach. Piecz w 180°C przez 20-30 minut.
- Focaccię podawaj lekko wystudzoną.
Jak widać, cebula nie musi być tylko dodatkiem do dań, lecz można ją także uczynić głównym bohaterem naszej kuchni! Wykorzystajmy sezon na tanią cebulę – przygotujmy aromatyczne i rozgrzewające przysmaki. Smacznego
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824