styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Cebula – daj się zaskoczyć!

12.10.2017 | Knorr

Cebula to warzywo znane człowiekowi już od wieków. Z powodzeniem uprawiano ją już w starożytności. Pomimo upływu lat, nie straciła na popularności i wciąż chętnie po nią sięgamy.

Ma szerokie zastosowanie w kuchni - dzięki swoim walorom smakowym ciężko wyobrazić sobie bez niej wielu zarówno tradycyjnych, jak i bardziej wyrafinowanych potraw. Przygotowywana na wiele sposobów – gotowana, marynowana, karmelizowana, przyrządzana na ruszcie czy patelni grillowej. Często wykorzystywana jest jako dodatek w celu nadania potrawie charakteru. Warto wiedzieć, że smaczne danie można przygotować też z cebulą w roli głównej. Przekonaj się sam!

Aromatyczna i rozgrzewająca, czyli zupa cebulowa

Pochodzi z Francji, ale popularnością cieszy się także w Polsce. W wersji klasycznej podawana jest najczęściej w formie zapiekanej, w towarzystwie serowych grzanek. Jej miłośnicy cenią ją za niepowtarzalny smak, który uzyskuje się za sprawą wołowego bulionu i dodatku białego wina. „W tym daniu cebula jest skarmelizowana, co w jeszcze większym stopniu wydobywa z niej aromat. Zupa ta swój niezwykły smak zawdzięcza także przyprawom – warto dodać tro-chę tymianku, czosnku czy ziela angielskiego”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. „W połączeniu z grzankami to prawdziwa uczta dla podniebienia. A dobrym sposobem na przyrządzenie grzanek jest pomieszanie sera gruyere z tartym parmezanem”, dodaje. Dla osób, które preferują nieco łagodniejszą wersję, poleca się przygotowanie zupy z młodej cebuli.

 Zupa cebulowa z pomidorami

czas przygotowania: 60 minut

ilość osób: 4

Składniki:

  • 4 cebule
  • 1 Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 szt.
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 tosty
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 150 g sera żółtego
  • 1 szczypta szałwi i tymianku
  • 1 łyżka mąki
  • cukier do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.
  2. Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.
  3. Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.
  4. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.
  5. Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.
  6. Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 min., podawaj do zupy.
  7. Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr, by nadać daniu wyrazisty smak, cały czas mieszając.

Faszeruj to, czyli nadziewane cebule

Większość z nas cebulę kojarzy jako dodatek do nadziewanych papryk czy cukinii. Jednak ze względu na swój owalny kształt i strukturę sama także świetnie nadaje się do faszerowania. Warzywo to świetnie komponuje się z mięsem mielonym. Dla osób będących na diecie wege-tariańskiej poleca się natomiast pieczarki, które znakomicie komponują się z cebulą. Do farszu warto wykorzystać też ryż, dzięki czemu posiłek będzie nie tylko wartościowy, ale i sycący. Warto pamiętać o odpowiednim przyprawieniu, gdyż cebula poddana procesowi pieczenia staje się łagodniejsza w smaku.

 Cebula nadziewana pieczarkami

czas przygotowania: 45 minut

ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 2 szklanki rosołu
  • 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 25 dag pieczarek
  • 5 dag bułki
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • pół pęczka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku. Jak zmięknie, odciśnij i rozkrusz.
  2. Pieczarki dokładnie umyj i drobno posiekaj. Połącz z bułką, dodaj jajko i posiekaną pietruszkę.
  3. Dopraw farsz przyprawą Knorr, by danie zyskało intesywny smak, i dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj cebule. Obierz je z łupinek i dokładnie umyj. Wydrąż każdą tak, aby powstało wgłębienie, które wypełnisz nadzieniem.
  5. Nadziane cebule ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej rosołem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Szybkie i smaczne przysmaki cebulowe

W sytuacji, kiedy spodziewamy się gości i nie chcemy kogoś przywitać chipsami czy innymi - niekoniecznie korzystnymi dla naszego zdrowia - przekąskami, postawmy na cebulę! Nie dość, że zadbamy o domowy budżet, to przy okazji zaskoczymy swoją kreatywnością. Dobrym rozwiązaniem są cebulowe krążki, tzw. onion rings – obtoczone w chrupiącej panierce, z dodatkiem dipu, np. z jogurtu. Warto wspomnieć tu także o cebulowej focacci, która stanowi alternatywę dla chleba i sprawdza się jako pyszny dodatek do sałatek czy zup.

Cebulowe krążki (onion rings)

czas przygotowania: 15 minut

ilość osób: 4

Składniki:

  • 3 cebule
  • 0,5 szklanki mąki
  • 30 g Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 0,5 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Cebule umyj i pokrój w 2-centymetrowe plastry. Rozdziel krążki.
  2. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę Knorr, dzięki której krążki będą idelanie doprawione.
  3. W innym naczyniu wymieszaj mleko z jajkiem. Połącz składniki suche z mokrymi.
  4. Zanurz krążki cebuli w powstałym cieście. Rozgrzej olej i smaż, aż krążki będą złotobrązowe.
  5. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj natychmiast z gęstą śmietaną.

Focaccia z cebulą

czas przygotowania: 60 minut

ilość osób: 6

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 sztuki Przyprawy w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
  • 0,2 szklanki startego parmezanu
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie dodaj drożdże, ser, szałwię i łyżeczkę soli.
  2. Dolej wodę i 2 łyżki oliwy.
  3. Wyrób ciasto, po czym wyłóż je na natłuszczona blachę. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  4. Cebulę pokrój w piórka i przełóż do miski.
  5. Skrop oliwą i dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.
  6. Zdejmij ściereczkę z ciasta i ponownie ugnieć je palcami, aby powstało sporo wgłębień. Teraz posyp cebulą i polej całą oliwą ciasto, aby wszystko rozpłynęło się po cieście i pozostało we wgłębieniach. Piecz w 180°C przez 20-30 minut.
  7. Focaccię podawaj lekko wystudzoną.

Jak widać, cebula nie musi być tylko dodatkiem do dań, lecz można ją także uczynić głównym bohaterem naszej kuchni! Wykorzystajmy sezon na tanią cebulę – przygotujmy aromatyczne i rozgrzewające przysmaki. Smacznego

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie