styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Mrożone owoce i warzywa na zimę

10.10.2017 | MPM

Jesień to pora roku, kiedy większość Polaków przygotowuje zimowe przetwory, mrozi słodkie owoce i  warzywa, które są trudno dostępne zimą. Nic dziwnego! To ostatni moment, aby zachować smak jesieni i rozkoszować się nim w długie, zimowe wieczory. Osobom, którym brakuje w spiżarni miejsca na sezonowe mrożonki z pewnością przyda się nowa zamrażarka skrzyniowa MPM-206-SK-06E.

Zamrażarka skrzyniowa to idealne miejsce na przechowywanie dużych ilości tych samych produktów, dlatego doskonale sprawdzi się do mrożenia owoców, warzyw i grzybów. Dzięki temu zachowają one większość witamin, a ich smak przypomni o cieplejszych dniach. Nie ma nic przyjemniejszego nich zapach ciasta ze śliwkami i kruszonką w środku zimy. Z kolei tym, którzy kochają zimne desery, sorbet z mrożonych malin lub truskawek na pewno przywoła przyjemne, letnie chwile. Domowy sorbet owocowy to również doskonałe, słodkie danie dla osób, które nie tolerują glutenu. Zaletą mrożenia owoców i warzyw jest także to, że nie trzeba do nich już dodawać żadnych substancji konserwujących, nawet naturalnych, czyli np. cukru czy octu. Co więcej, gdy kupimy jarzyny i owoce w sezonie, zapłacimy za nie nieporównywalnie mniej niż zimą.

Nowy model zamrażarki skrzyniowej polskiej firmy MPM to wygodny, otwierany od góry i nieduży sprzęt (91 x 85 x 55 cm), który bez trudu zmieści się w każdym domu. Zdolność zamrażania urządzenia wynosi 15,5 kg na 24 h. Temperatura zamrażarki to -18°C, dzięki której warzywa i owoce przetrwają nawet kilka miesięcy. W razie potrzeby urządzenie jest także zdolne do pracy w temperaturze od -15 °C. Produkt posiada oświetlenie LED, dzięki któremu bez problemu przejrzymy zawartość zamrażarki i znajdziemy to, czego potrzebujemy. Model MPM-206-SK-06E wyróżnia się energooszczędnością, a jego roczne zużycie energii elektrycznej nie przekracza 222 kWh. Ponadto, wygospodarowanie miejsca na zamrażarkę w spiżarni, piwnicy lub garażu, wiąże się z jeszcze mniejszym zużyciem energii elektrycznej ze względu na niewielkie straty ciepła w pomieszczeniach gospodarczych, w których jest niska temperatura. Dodatkowo, dzięki rolkom jezdnym sprzęt można z łatwością przestawić w inne miejsce.

Większość warzyw i owoców nadaje się do mrożenia, ale są też wyjątki. Należą do nich tzw. warzywa „wodniste”, jak sałata lub ogórki, które posiadają dużo wody. Warto pamiętać, że niektóre produkty możemy bezpośrednio włożyć do woreczka i zamrozić, inne trzeba wcześniej zblanszować. Warzywa, które należy w ten sposób przygotować do mrożenia (wystarczy 3 min, po czym trzeba je od razu zanurzyć w zimnej wodzie) to m.in. por, bób, kalafior, fasolka szparagowa, brukselka. Do tej grupy zaliczają się także grzyby. Z kolei wśród owoców do mrożenia najlepiej nadają się te drobne, np. truskawki, wiśnie, śliwki, porzeczki, agrest, jagody, maliny. Można też zamrozić morele, ale aby nie straciły swojego pięknego koloru, przed mrożeniem również trzeba je zanurzyć we wrzątku na 1-2 minuty.

Zamrażarka skrzyniowa MPM-206-SK-06E
Cena: 850 zł

Funkcje:

• zdolność zamrażania: 15,5 kg/24 h
  • temperatura zamrażarki: -18°C
  • czas ocieplania w przypadku braku energii (od -18°C do -9°C): 30 godzin
  • możliwość pracy w temperaturze od -15 °C
  • spust wody z oszraniania
  • oświetlenie wnętrza LED
  • sterowanie elektroniczne
  • zamykanie na kluczyk

Wyposażenie:

• ilość koszy: 1
  • 4 rolki jezdne

Parametry:

• masa urządzenia netto: 32 kg
  • masa urządzenia brutto: 36 kg
  • czynnik chłodniczy: R600a/53 g
  • poziom hałasu: LWA = 42 dB
  • zasilanie: 220-240 V ~50 Hz
  • roczne zużycie energii elektrycznej: 222 kWh/rok
  • wymiary (wys. x szer. x gł.): 91 x 85 x 55 cm
MPM

##

Informacje na temat firmy MPM

Firma MPM (dawniej MPM Product) powstała w 1989 roku. Jest dynamicznie rozwijającą się polską firmą oferującą klientom wysokiej jakości produkty AGD charakteryzujące się ciekawym wzornictwem oraz dobrą ceną. Swoją ofertę kieruje do osób, które przy zakupie urządzeń AGD kierują się zdrowym rozsądkiem - nie chcą płacić wygórowanej ceny, nie obniżając wartości produktu. W początkowym okresie asortyment firmy ograniczał się do produkowanego we współpracy z angielską firmą Strix czajnika bezprzewodowego Samba oraz innych modeli czajników. Zainteresowanie rynku wpłynęło na stopniowe powiększenie się oferty o kolejne urządzenia, takie jak roboty kuchenne czy termowentylatory. Obecnie w asortymencie firmy MPM znajduje się niemal 250 zmechanizowanych produktów do kompleksowego wyposażenia kuchni oraz innych pomieszczeń domowych. Producent oferuje urządzenia do gotowania i przyrządzania posiłków, takie jak blendery, roboty kuchenne i opiekacze; urządzenia do pielęgnacji włosów i ciała, m.in. suszarki i prostownice do włosów; wentylatory, grzejniki i klimatyzatory; odkurzacze oraz urządzenia dużego AGD. Produkty te sprzedawane są na terenie całego kraju w większości sklepów i marketów ze sprzętem AGD. Firma cały czas poszerza obszar swojej działalności, zdobywając rynki eksportowe. Obecnie współpracuje z sieciami sprzedaży na terenie Słowacji, Ukrainy, Litwy, Łotwy, Estonii, Węgier, Rumunii, Serbii i Białorusi. Strategią firmy MPM jest stałe rozszerzanie, ulepszanie oraz dopasowywanie oferty do potrzeb konsumentów.

MPM

##