zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Zapiekane! Wariacje na temat jesiennych zapiekanek

02.10.2017 | Knorr

Coraz krótsze dni, chandra, deficyt słońca – czy tylko z tym musi kojarzyć się jesień? Oczywiście, że nie! Rozpocznijmy nową porę roku z energią i dobrym samopoczuciem. Chcąc oszczędzić sobie trochę czasu, a przy tym dostarczyć organizmowi witamin i niezbędnych składników, stwórzmy dania z wykorzystaniem produktów sezonowych – tych najbardziej wartościowych. Świetnym pomysłem na połączenie tego co zdrowe i pożywne są jesienne zapiekanki. Niezliczona ilość kolorów na talerzu, wyborny smak oraz oszczędność czasu i pieniędzy. Przepisy na najlepsze zapiekanki poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Do dzieła!

Na pomarańczowo, czyli zapiekanka z dynią

Jesień to czas, kiedy na naszych stołach nie powinno zabraknąć dyni – znanej ze względu na swoje dobroczynne właściwości. „Posiada dużą zawartość błonnika pokarmowego, a jej intensywny pomarańczowy kolor świadczy o dużej ilości beta-karotenu. Warzywo to bogate jest w witaminy z grupy B, PP czy C, a także wapń, żelazo, magnez oraz cynk. Ze względu na swoją niską kaloryczność może zagościć w naszej kuchni na długo”, opowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Ciekawą propozycją na jesienny obiad jest zapiekanka z wykorzystaniem tego warzywa. Dynia to świetny dodatek do makaronów, ziemniaków czy mięs. Idealnie sprawdzi się także w połączeniu z grzybami czy serem. Ze względu na swoją uniwersalność, smakuje wyjątkowo w każdym wydaniu. Zapieczona, przyprawiona gałką muszkatołową czy curry, doda potrawom wyrazistości i niezwykłego aromatu. Takie danie jak znalazł na chłodniejsze popołudnia!

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i suszonymi grzybami

Składniki:

  • świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki) - 100 gramów
  • dynia bez skóry - 200 gramów
  • Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • makaron świderki - 200 gramów
  • szalotki - 6 sztuk
  • oliwa – 0,5 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • tarty parmezan - 4 łyżki
  • kiełbasa chorizo - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż paprykową kiełbasę, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w gruba kostkę dynie. Całość smaż chwilę.
  2. Następnie na patelnie dodaj surowy makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne pomieszany ze śmietaną i szklanką wody. Produkt nada zapiekance odpowiedni ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki doskonale się połączą.
  3. Składniki na patelni zagotuj, a następnie dodaj świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki). Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzchu posyp tartym serem.
  4. Zapiekankę dokładnie przykryj folia aluminiową a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak, aby ser mógł się zapiec.

Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 300 gramów
  • makaron cellentani (rurka skręcana) - 1 opakowanie
  • Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
  • boczek wędzony - 200 gramów
  • dynia - 400 gramów
  • woda - 800 mililitrów
  • bułka tarta - 150 gramów
  • starty ser cheddar - 150 gramów
  • olej - 40 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente i odcedź.
  2. Boczek, kurczaka i dynię pokrój w kostkę. Wszystko usmaż razem na patelni, aż dynia lekko zmięknie i składniki zrobią się rumiane.
  3. Wlej wodę i dodaj zawartość opakowania Fix Spaghetti Napoli Knorr, dzięki któremu sos nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku.
  4. Teraz dodaj jeszcze lekko twardy makaron i całość gotuj ok. 10 minut.

Najedz się do syta – czyli zapiekanka z ziemniakami

Sympatię do ziemniaków deklaruje większość Polaków. Stanowią niewyczerpalne źródło kulinarnych inspiracji. W polskiej kuchni ciężko wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. Ich uniwersalność pozwala na stworzenie przeróżnych dań. Świetną opcją mogą być zapiekanki, w których w połączeniu z bukietem kolorowych warzyw, przypraw czy mięs, zaspokoją apetyt całej rodziny.

Zapiekanka z ziemniakami i brukselką

Składniki:

  • brukselka - 300 gramów
  • ziemniaki - 500 gramów
  • Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 sztuka
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • kiełbasa np. śląska - 500 gramów
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 4 łyżki
  • gałązka tymianku - 1 sztuka
  • tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nadetnij na krzyż od strony głąba. Gotuj około 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą. Brukselkę przetnij na pół, wytnij głąb, a następnie rozdziel od siebie wszystkie liście kapusty.
  2. Obraną cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni na rozgrzanej Ramie. Dodaj pokrojone na pół plastry kiełbasy, smaż chwilę, po czym dodaj posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w cienkie plastry. Smaż około 2-3 minut cały czas mieszając.
  3. Po tym czasie ziemniaki zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne, dodaj liście brukselki i dokładnie wymieszaj. Produkt nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  4. Ziemniaki przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp po wierzchu tartym serem. Całość zwiń w folię aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folie i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.

Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

Składniki:

  • ziemniaki - 500 gramów
  • mrożony szpinak - 400 gramów
  • Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • ser feta - 150 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • ostra papryka chilli - 1 sztuka
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 4 łyżki
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Na dwóch łyżkach Ramy podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj do niej posiekany czosnek i chilli. Dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i odciśnięty z soku rozmrożony szpinak. Całość dopraw do smaku pokruszonym serem feta i gałką muszkatową. Szpinak odłóż na bok.
  2. W garnku na pozostałej Ramie obsmaż pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Smaż je chwilę po czym zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne i dokładnie wymieszaj. Produkt nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  3. Połowę ziemniaków przełóż do żaroodpornego naczynia, dołóż wcześniej podsmażony szpinak i przykryj pozostałymi ziemniakami. Całość posyp po wierzchu tartym parmezanem. Zapiekankę zawiń w folie aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folię i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.

Zielono mi, czyli zapiekanka z cukinią

Sezon na cukinię rozpoczyna się na początku wakacji i trwa aż do jesieni. Lekkostrawna, zawiera potas, żelazo, magnez, liczne witaminy i beta karoten. Warzywo to można poddać licznym procesom kulinarnym, m.in. duszenia, gotowania, marynowania czy pieczenia. Ze względu na łagodny smak, cukinię można łączyć z wieloma innymi produktami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek, np. tych z makaronu. Oto łatwa w wykonaniu, idealna na obiad, kolację czy jako przekąska do lunchboxa – zapiekanka z cukinią!

Zapiekanka z cukinią i kurczakiem

Składniki:

  • makaron wstążki, np. tagliatelle lub papardelle - 200 gramów
  • filet z kurczaka - 200 gramów
  • Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • cukinia - 1 sztuka
  • cebule dymki - 2 sztuki
  • mleko - 300 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki
  • żółty tarty ser - 100 gramów
  • oliwa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź. Pokrój mięso w kostkę. Pokrój cukinię na plasterki. Zetrzyj ser. Pokrój dymki.
  2. Podsmaż kurczaka na 1 łyżce rozgrzanej oliwy aż się zarumieni (3-4 min.). Dodaj cukinię i smaż dalej na średnim ogniu przez 3-4 min.
  3. Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smaczne i delikatnie ubitymi jajkami. Produkt nada potrawie odpowiedniej konsystencji.
  4. Wymieszaj makaron z kurczakiem, serem, cukinią i szczypiorkiem.
  5. Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Piecz przez 35 min. lub do momentu aż danie się zarumieni.

Zapiekanka z cukinii z makaronem

Składniki:

  • makaron penne - 250 gramów
  • gotowana szynka - 200 gramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • mleko - 250 mililitrów
  • ser żółty twardy - 100 gramów
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź.
  2. Pokrój szynkę w kostkę. Pokrój cukinię i paprykę. Posiekaj drobno czosnek i podsmaż go na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, aż zacznie pachnieć. Dodaj szynkę i smaż przez 2 min. Dodaj warzywa i smaż dalej na średnim ogniu przez 3-4 min.
  3. Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smaczne, który nada potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Następnie wymieszaj makaron, szynkę i warzywa.
  4. Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Posyp tartym serem. Piecz przez 25-30 min. lub do momentu aż danie się zarumieni.

Aromatycznie, czyli zapiekanka z grzybami

Grzyby stanowią bazę lub dodatek do wielu tradycyjnych dań. Nadadzą potrawom charakter i niepowtarzalny aromat. Wykorzystajmy sezon na grzyby i stwórzmy jesienną zapiekankę. Nadadzą się do tego kurki czy prawdziwki. Dobra wiadomość dla miłośników pieczarek – te także dobrze smakują w wersji zapieczonej. Uniwersalność grzybów oraz ich niepowtarzalny aromat to główne powody, dla których nie może ich zabraknąć w jesiennej zapiekance:

Zapiekanka z leśnymi grzybami

Składniki:

  • duże prawdziwki - 100 gramów
  • kurki - 100 gramów
  • ziemniaki - 300 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • Sos grzybowy Knorr - 1 sztuka
  • gęsta śmietana - 200 gramów
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • starty parmezan - 50 gramów
  • woda - 50 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój grzyby i cebulę w plastry, podsmaż na oliwie. Ziemniaki pokrój w plastry.
  2. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia, posyp pietruszką oraz startym parmezanem. Piecz około 45 minut w 180°C.
  3. Wymieszaj Sos grzybowy Knorr, który wzbogaci smak dania, z wodą i śmietaną. Zalej nim wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

 

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie