zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Zapiekane! Wariacje na temat jesiennych zapiekanek
Coraz krótsze dni, chandra, deficyt słońca – czy tylko z tym musi kojarzyć się jesień? Oczywiście, że nie! Rozpocznijmy nową porę roku z energią i dobrym samopoczuciem. Chcąc oszczędzić sobie trochę czasu, a przy tym dostarczyć organizmowi witamin i niezbędnych składników, stwórzmy dania z wykorzystaniem produktów sezonowych – tych najbardziej wartościowych. Świetnym pomysłem na połączenie tego co zdrowe i pożywne są jesienne zapiekanki. Niezliczona ilość kolorów na talerzu, wyborny smak oraz oszczędność czasu i pieniędzy. Przepisy na najlepsze zapiekanki poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Do dzieła!
Na pomarańczowo, czyli zapiekanka z dynią
Jesień to czas, kiedy na naszych stołach nie powinno zabraknąć dyni – znanej ze względu na swoje dobroczynne właściwości. „Posiada dużą zawartość błonnika pokarmowego, a jej intensywny pomarańczowy kolor świadczy o dużej ilości beta-karotenu. Warzywo to bogate jest w witaminy z grupy B, PP czy C, a także wapń, żelazo, magnez oraz cynk. Ze względu na swoją niską kaloryczność może zagościć w naszej kuchni na długo”, opowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Ciekawą propozycją na jesienny obiad jest zapiekanka z wykorzystaniem tego warzywa. Dynia to świetny dodatek do makaronów, ziemniaków czy mięs. Idealnie sprawdzi się także w połączeniu z grzybami czy serem. Ze względu na swoją uniwersalność, smakuje wyjątkowo w każdym wydaniu. Zapieczona, przyprawiona gałką muszkatołową czy curry, doda potrawom wyrazistości i niezwykłego aromatu. Takie danie jak znalazł na chłodniejsze popołudnia!
Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i suszonymi grzybami
Składniki:
- świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki) - 100 gramów
- dynia bez skóry - 200 gramów
- Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
- makaron świderki - 200 gramów
- szalotki - 6 sztuk
- oliwa – 0,5 łyżki
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- śmietana 18% - 200 mililitrów
- tarty parmezan - 4 łyżki
- kiełbasa chorizo - 200 gramów
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż paprykową kiełbasę, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w gruba kostkę dynie. Całość smaż chwilę.
- Następnie na patelnie dodaj surowy makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne pomieszany ze śmietaną i szklanką wody. Produkt nada zapiekance odpowiedni ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki doskonale się połączą.
- Składniki na patelni zagotuj, a następnie dodaj świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki). Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzchu posyp tartym serem.
- Zapiekankę dokładnie przykryj folia aluminiową a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak, aby ser mógł się zapiec.
Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią
Składniki:
- pierś z kurczaka - 300 gramów
- makaron cellentani (rurka skręcana) - 1 opakowanie
- Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
- boczek wędzony - 200 gramów
- dynia - 400 gramów
- woda - 800 mililitrów
- bułka tarta - 150 gramów
- starty ser cheddar - 150 gramów
- olej - 40 mililitrów
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente i odcedź.
- Boczek, kurczaka i dynię pokrój w kostkę. Wszystko usmaż razem na patelni, aż dynia lekko zmięknie i składniki zrobią się rumiane.
- Wlej wodę i dodaj zawartość opakowania Fix Spaghetti Napoli Knorr, dzięki któremu sos nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku.
- Teraz dodaj jeszcze lekko twardy makaron i całość gotuj ok. 10 minut.
Najedz się do syta – czyli zapiekanka z ziemniakami
Sympatię do ziemniaków deklaruje większość Polaków. Stanowią niewyczerpalne źródło kulinarnych inspiracji. W polskiej kuchni ciężko wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. Ich uniwersalność pozwala na stworzenie przeróżnych dań. Świetną opcją mogą być zapiekanki, w których w połączeniu z bukietem kolorowych warzyw, przypraw czy mięs, zaspokoją apetyt całej rodziny.
Zapiekanka z ziemniakami i brukselką
Składniki:
- brukselka - 300 gramów
- ziemniaki - 500 gramów
- Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 sztuka
- średnia cebula - 1 sztuka
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- kiełbasa np. śląska - 500 gramów
- śmietana 18% - 200 mililitrów
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 4 łyżki
- gałązka tymianku - 1 sztuka
- tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów
Sposób przygotowania:
- Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nadetnij na krzyż od strony głąba. Gotuj około 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą. Brukselkę przetnij na pół, wytnij głąb, a następnie rozdziel od siebie wszystkie liście kapusty.
- Obraną cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni na rozgrzanej Ramie. Dodaj pokrojone na pół plastry kiełbasy, smaż chwilę, po czym dodaj posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w cienkie plastry. Smaż około 2-3 minut cały czas mieszając.
- Po tym czasie ziemniaki zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne, dodaj liście brukselki i dokładnie wymieszaj. Produkt nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.
- Ziemniaki przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp po wierzchu tartym serem. Całość zwiń w folię aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folie i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.
Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem
Składniki:
- ziemniaki - 500 gramów
- mrożony szpinak - 400 gramów
- Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
- ser feta - 150 gramów
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- ostra papryka chilli - 1 sztuka
- suszone pomidory - 100 gramów
- śmietana 18% - 200 mililitrów
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 4 łyżki
- średnia cebula - 1 sztuka
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów
Sposób przygotowania:
- Na dwóch łyżkach Ramy podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj do niej posiekany czosnek i chilli. Dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i odciśnięty z soku rozmrożony szpinak. Całość dopraw do smaku pokruszonym serem feta i gałką muszkatową. Szpinak odłóż na bok.
- W garnku na pozostałej Ramie obsmaż pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Smaż je chwilę po czym zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne i dokładnie wymieszaj. Produkt nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.
- Połowę ziemniaków przełóż do żaroodpornego naczynia, dołóż wcześniej podsmażony szpinak i przykryj pozostałymi ziemniakami. Całość posyp po wierzchu tartym parmezanem. Zapiekankę zawiń w folie aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folię i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.
Zielono mi, czyli zapiekanka z cukinią
Sezon na cukinię rozpoczyna się na początku wakacji i trwa aż do jesieni. Lekkostrawna, zawiera potas, żelazo, magnez, liczne witaminy i beta karoten. Warzywo to można poddać licznym procesom kulinarnym, m.in. duszenia, gotowania, marynowania czy pieczenia. Ze względu na łagodny smak, cukinię można łączyć z wieloma innymi produktami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek, np. tych z makaronu. Oto łatwa w wykonaniu, idealna na obiad, kolację czy jako przekąska do lunchboxa – zapiekanka z cukinią!
Zapiekanka z cukinią i kurczakiem
Składniki:
- makaron wstążki, np. tagliatelle lub papardelle - 200 gramów
- filet z kurczaka - 200 gramów
- Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
- cukinia - 1 sztuka
- cebule dymki - 2 sztuki
- mleko - 300 mililitrów
- jajka - 2 sztuki
- żółty tarty ser - 100 gramów
- oliwa - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź. Pokrój mięso w kostkę. Pokrój cukinię na plasterki. Zetrzyj ser. Pokrój dymki.
- Podsmaż kurczaka na 1 łyżce rozgrzanej oliwy aż się zarumieni (3-4 min.). Dodaj cukinię i smaż dalej na średnim ogniu przez 3-4 min.
- Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smaczne i delikatnie ubitymi jajkami. Produkt nada potrawie odpowiedniej konsystencji.
- Wymieszaj makaron z kurczakiem, serem, cukinią i szczypiorkiem.
- Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Piecz przez 35 min. lub do momentu aż danie się zarumieni.
Zapiekanka z cukinii z makaronem
Składniki:
- makaron penne - 250 gramów
- gotowana szynka - 200 gramów
- cukinia - 1 sztuka
- Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
- czerwona papryka - 1 sztuka
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- mleko - 250 mililitrów
- ser żółty twardy - 100 gramów
- oliwa - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź.
- Pokrój szynkę w kostkę. Pokrój cukinię i paprykę. Posiekaj drobno czosnek i podsmaż go na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, aż zacznie pachnieć. Dodaj szynkę i smaż przez 2 min. Dodaj warzywa i smaż dalej na średnim ogniu przez 3-4 min.
- Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smaczne, który nada potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Następnie wymieszaj makaron, szynkę i warzywa.
- Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Posyp tartym serem. Piecz przez 25-30 min. lub do momentu aż danie się zarumieni.
Aromatycznie, czyli zapiekanka z grzybami
Grzyby stanowią bazę lub dodatek do wielu tradycyjnych dań. Nadadzą potrawom charakter i niepowtarzalny aromat. Wykorzystajmy sezon na grzyby i stwórzmy jesienną zapiekankę. Nadadzą się do tego kurki czy prawdziwki. Dobra wiadomość dla miłośników pieczarek – te także dobrze smakują w wersji zapieczonej. Uniwersalność grzybów oraz ich niepowtarzalny aromat to główne powody, dla których nie może ich zabraknąć w jesiennej zapiekance:
Zapiekanka z leśnymi grzybami
Składniki:
- duże prawdziwki - 100 gramów
- kurki - 100 gramów
- ziemniaki - 300 gramów
- cebula - 1 sztuka
- Sos grzybowy Knorr - 1 sztuka
- gęsta śmietana - 200 gramów
- posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
- starty parmezan - 50 gramów
- woda - 50 mililitrów
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Pokrój grzyby i cebulę w plastry, podsmaż na oliwie. Ziemniaki pokrój w plastry.
- Przełóż całość do żaroodpornego naczynia, posyp pietruszką oraz startym parmezanem. Piecz około 45 minut w 180°C.
- Wymieszaj Sos grzybowy Knorr, który wzbogaci smak dania, z wodą i śmietaną. Zalej nim wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824