styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Łosoś, pstrąg i dorada, czyli ryby prosto z grilla

24.07.2017 | Knorr

Ryby z rusztu to świetna alternatywa dla karkówki, drobiowych skrzydełek czy mięsnych szaszłyków. Grillowane ryby i owoce morza także mogą smakować wyśmienicie. Kilka rad szefa kuchni sprawi, że zostaną one docenione także przez dotychczasowych wielbicieli raczej tradycyjnego grillowania z kiełbaską w roli głównej. 

1. Po jakie gatunki ryb sięgać, planując grillowanie?

Dorsz, halibut, pstrąg i łosoś to ryby, które najlepiej nadają się na grilla. Można je przyrządzić w całości lub w formie filetów. Duże gatunki, takie jak np. łosoś, sprawdzą się także jako stek. Na piknik w plenerze powinno wybierać się ryby z małą ilością ości lub takie, w których można się pozbyć kręgosłupa jednym ruchem.

2. Jak zamarynować ryby, przygotowując je na ruszt?

„Warto, by ryby przed położeniem na grilla, poleżały minimum godzinę w przygotowanej wcześniej marynacie. Dzięki temu będą one aromatyczne, a ci, którzy narzekają na ich zbyt mało zdecydowany smak, docenią fakt, że zyskają one bardziej wyrazisty charakter”, opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Przygotowując marynatę, musimy pamiętać, że jednocześnie nie możemy zagłuszyć smaku ryby. Dlatego najlepsze będą delikatne marynaty na bazie oliwy, z dodatkiem cytryny lub limonki, aromatycznych ziół oraz odrobiny pieprzu. Smak doskonale podkreślą tymianek, pietruszka, rozmaryn i oregano. Marynując ryby, warto naciąć je w kilku miejscach, aby szybciej przeszły smakiem marynaty. Do środka można ponadto włożyć farsz przygotowany z warzyw.

3. Jak grillować?

Ryby na grillu można ułożyć bezpośrednio na ruszcie, ale jest to dość problematyczne przy obracaniu – mogą przywrzeć lub rozpadać się. Lepiej sprawdzi się folia aluminiowa, tacka do pieczenia lub specjalny koszyczek do grillowania ryb. Grillujemy po kilka-kilkanaście minut z każdej strony – w zależności od formy przyrządzania (filety, stek, cała ryba) i jej wielkości. Aby sprawdzić, czy ryba jest gotowa, należy ją naciąć i zobaczyć czy nie jest szklista. Grillowanie ryb jest bardzo proste, a więc do dzieła! Oto kilka przepisów na pyszne grillowane ryby!

Ze szpinakiem

Dorada, oscypek, szpinak i suszone pomidory to składniki, które pozwolą nam przygotować wyjątkowe danie. Sprawdzi się podczas uroczystego obiadu. Filety z ryby delikatnie oprószamy przyprawą Knorr, układamy na pergaminie, a na jej wierzchu kładziemy przygotowany wcześniej na patelni szpinak oraz posypujemy tartym oscypkiem. Pergamin z przygotowaną rybą układamy na kawałkach drzewa owocowego. „Takie deseczki do grillowania można kupić w sklepach z akcesoriami tego typu lub zrobić samemu. Wystarczy uciąć piłą plaster drewna”, podpowiada szef kuchni Knorr:

Ryba ze szpinakiem

Składniki:

  • 4 filety z dorady
  • 2 oscypki gomółki
  • 4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr 
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 4 suszone pomidory
  • 1 szalotka
  • 1 strąk ostrej papryki chilli
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g serka ricotta

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj rozmrożony odciśnięty z soku szpinak.
  2. Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone suszone pomidory i dopraw kostką rosołową Knorr. Odstaw na chwilę na bok, aby szpinak nieco przestygł. Po wystygnięciu dodaj serek ricotta i dokładnie wymieszaj.
  3. Filety oprósz delikatnie przyprawą Knorr.
  4. Następnie ułóż na pergaminie skórą do dołu. Na każdy z filetów nałóż sporą ilość szpinaku i posyp go po wierzchu tartym oscypkiem.
  5. Pergamin z rybami ułóż na kawałku drzewa owocowego, wcześniej moczonego w wodzie (potrzebny jest płaski plaster ucięty piłą). Kawałek drzewa wraz z rybami umieść na grillu na mocno rozgrzanym ruszcie. Rybę grilluj pod przykryciem około 20 minut.

Z cukinią i pomidorami

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb przygotowywanych na grillu. Zamiast podawać ją w tradycyjnej wersji, można przyrządzić rybę zawijaną w plastry z cukinii. Tak przygotowane danie grilluje się na tackach. „Do zawiniętego w ten sposób łososia możemy dołożyć po listku bazylii”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Łosoś z cukinią i pomidorami

Składniki:

  • 600 g filetu z łososia bez skóry
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr 
  • 1 cukinia
  • kilka gałązek pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru brązowego 
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrój w kwadraty 6x6 cm. Ser pokrój w grubsze plastry. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na bok, aby cukinia zmiękła. Miękką cukinię opłucz w zimnej wodzie usuwając nadmiar soli. Każdy plaster cukinii wysusz odciskając go w papierowym ręczniku.
  2. Przygotuj glazurę - w tym celu w garnku skarmelizuj cukier, dodaj ocet następnie dodaj do niego ketchup i Przyprawę do grilla Knorr. Całość gotuj 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstaw ją na bok, aby wystygła.
  3. W marynacie obtocz rybę i odstaw ją do zamarynowania na 5 minut.
  4. Na desce rozłóż na krzyż plasterki cukinii, na środku połóż kawałek łososia, na nim ułóż ser i całość zawiń w cukinię.
  5. Rybę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą. Obok ryby ułóż gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowane oliwą i oprószone pozostałą Przyprawą do grilla Knorr.

Góralska specjalność

Pstrąg kojarzony jest z urlopem w polskich górach, gdzie jest regionalnym przysmakiem. To dość prosta w przygotowaniu ryba z grilla – by smakowała wyśmienicie, do jej środka wystarczy dodać zieleninę: natkę pietruszki i koperek. Tak zawiniętą w folię odstawia się na godzinę do lodówki, by następnie położyć na grillu:

Ziołowe pstrągi z rusztu

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • łyżeczka Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr 
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cytryny 

Sposób przygotowania:

  1. Pstrągi dokładnie umyj i osusz.
  2. Sokiem z jednej cytryny skrop ryby z zewnątrz i w środku, a następnie posyp je przyprawą Knorr i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Do środka ryb włóż po kilka gałązek natki pietruszki i koperku, po czym zawiń każdą w folię aluminiową i pozostaw na 1 godzinę.
  4. Piecz ryby na grillu po kilka minut z każdej strony, następnie rozwiń ją i piecz kolejne 10 minut. Podawaj z cząstkami cytryny.

Smacznego!

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie