styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Kupujesz przetwory „domowe”? Zrób własne!

22.06.2017 | Kuchnia

24 strony ze sprawdzonymi przepisami na przetwory owocowe w lipcowej „Kuchni”

Nic nie zastąpi smaku truskawek i malin prosto z krzaka, ale możemy próbować zatrzymać odrobinę smaków lata na jesienne słoty i zimowe mrozy,  przygotowując pyszne i kolorowe przetwory.

Dżemy: słodkie do ciast i herbaty, wytrawne - do zimnych potraw

Na hasło „przetwory” większości z nas przed oczami pojawia się słoik słodkiego dżemu. Warto jednak sięgnąć po przepisy, dzięki którym przygotujemy również galaretki, musy i czatneje. Te ostatnie będą doskonale smakować z mięsem i serami, np. czatnej jabłkowo-śliwkowy z rozmarynem idealnie pasuje do kurczaka. Możemy wzbogacać je przyprawami i ziołami – z owocami świetnie komponują się czarny pieprz, rozmaryn i przyprawy korzenne. Po dodaniu cebuli i odrobiny octu otrzymamy doskonałe sosy zarówno do kanapek, jak i mięs podawanych na zimno.

Kompoty: witaminowe bomby

Kompot to produkt doskonały: orzeźwia, nawadnia, a przy okazji przechowuje zawarte w owocach witaminy i minerały, czego nie można powiedzieć o produktach na bazie  „aromatów identycznych z naturalnymi” i „koncentratów soku”. Na kompoty najlepiej nadają się soczyste owoce: jabłka i gruszki, a także śliwki, wiśnie i brzoskwinie.

O przetworach warto myśleć już teraz. Niektóre owoce, na przykład truskawki, owocują zaledwie kilka tygodni. – Przetwory przyrządzone własnoręcznie biją na głowę przemysłowe pod każdym względem – zauważa Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Robienie dżemów, czatnejów, konfitur czy nalewek nie jest trudne, a efekt z nawiązką wynagrodzi nam czas spędzony w kuchni – dodaje.

Aż 24 strony przepisów na wyjątkowe przetwory owocowe można znaleźć w najnowszym numerze „Kuchni”, dostępnym już w kioskach. Ponadto w magazynie:

  • robimy koktajle – zarówno warzywne, jak i owocowe,
  • sprawdzamy sajgonki z Sajgonu, burki z Tirany i kokosowe dania ze Sri Lanki,
  • odkrywamy historię miodu – pszczoły były chronione już w starożytności.

W najnowszym numerze magazynu znajdziesz także kontynuację konkursu „Gotuj z Kuchnią”, w którym co miesiąc można wygrać artykuły gospodarstwa domowego SMEG, a po 12 miesiącach powalczyć o atrakcyjną nagrodę główną: wielofunkcyjny robot kuchenny SMEG. A także specjalna oferta na zakup prenumeraty. Pierwsze 100 osób, które zakupi prenumeratę otrzyma w prezencie koktajler marki Gorenje.

Magazyn „Kuchnia” zaprasza również na warsztaty kuchni włoskiej, które poprowadzi mediolańczyk Marco Ghia. Już 29 lipca br. w Akademii Kulinarnej Whirpool pokaże on, jak przygotować dania z pomidorami: spaghetti, tartę tatin oraz pomidory nadziewane sosem tuńczykowym. Szczegóły na stronie akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty.

informacje o firmie

 

Magazyn Kuchnia to poradnik dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, ale również dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. „Magazyn Kuchnia” to również cykl reportaży z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.

informacje o firmie

 

Magazyn Kuchnia to poradnik dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, ale również dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. „Magazyn Kuchnia” to również cykl reportaży z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.