styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Jabłko Gruszka i Winogrono Jabłko z nutą czarnego bzu – nowe napoje Hortex
Coraz dłuższe dni i piękna pogoda zachęcają do licznych pikników w parkach i wycieczek za miasto. Hortex wprowadzając nowe napoje orzeźwiające w wygodnych rodzinnych butelkach otwiera sezon na imprezy w plenerze. W tym roku na spotkania towarzyskie polecamy nasze nowości Hortex Jabłko Gruszka oraz Hortex Winogrono Jabłko z nutą czarnego bzu. Jako przekąski doskonale sprawdzą się rożki ze szpinakiem, nadziewane warzywami tortille, sałatka z bobem i hiszpańskie bułeczki z truskawkami.
Gdy robi się ciepło konsumenci poszukują orzeźwienia. Chętnie sięgają po napoje orzeźwiające o atrakcyjnym smaku i w wygodnym opakowaniu.
- Jabłko Gruszka Hortex – pyszna kompozycja orzeźwiających kwaskowych jabłek i słodziutkich, aromatycznych gruszek. Smak dla całej rodziny.
butelka 1,75l – cena ok. 4 pln
- Jabłko Winogrona z kwiatem czarnego bzu Hortex - wyrafinowana kompozycja słodyczy dojrzałych winogron z unikalnym ekstraktem kwiatów czarnego bzu. Smak lata w Twoim domu.
butelka 1,75l – cena ok. 4 pln
Jako piknikowe dania doskonale sprawdzą się łatwe w transporcie przekąski. Polecamy:
TRUSKAWKOWE ENSAIMADAS, CZYLI HISZPAŃSKIE DROŻDŻÓWKI
Lista składników:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
100 g smalcu 75 g cukru pudru 2 jajka
12 g drożdży instant szczypta soli
Dżem: Truskawki bez szypułek Hortex – 1 opakowanie 200 g cukru 1 łyżka soku z cytryny
Truskawki wsyp na patelnię, dodaj cukier i sok z cytryny i często mieszając, duś do momentu, aż powstanie gęsty dżem. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami, cukrem i solą, po czym dodaj jajka, 80 g smalcu i lekko podgrzane mleko. Tak wyrobione, gładkie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem podziel je mniej więcej na 10 części i z każdej uformuj kulę. Za jakiś czas kule rozwałkuj na prostokąty i posmaruj dżemem, po czym zwiń wzdłuż krótszego boku i zwiń, tak by powstały „ślimaki”.
Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem, posmaruj ich wierzch smalcem. Piecz ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperetaury 180°C.
Gotowe do spozycia drożdżówki posyp cukrem pudrem.
WARZYWNE WRAPY
Lista składników:
Mieszanka meksykańska Hortex – 1 opakowanie
6-8 tortilli
1 puszka czerwonej fasoli
jogurt naturalny (gęsty)
1 mała papryczka chili
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 limonka
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Czerwoną fasolę odcedź i wypłucz, po czym podgrzej na patelni, dodając posiekaną papryczkę chili i przecier pomidorowy. Następnie całość zmiksuj na gładką masę.
Mieszankę meksykańską podsmaż na patelni według instrukcji na opakowaniu.
W tym czasie na innej patelni podgrzej tortille i posmaruj pastą z fasoli. Potem nałóż na nie warzywa i polej je po wierzchu jogurtem wymieszanym z sokiem z limonki. Tortille zwiń tak, by powstały gotowe do spożycia wrapy.
ROŻKI SZPINAKOWE
Lista składników:
Szpinak liście Hortex – 1 opakowanie
ciasto francuskie
100 g sera z niebieską pleśnią
100 ml śmietany 18%
1 jajko
1 cebula
4-5 pomidorków suszonych
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulę, czosnek i pomidory suszone drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Następnie dodaj szpinak, ser i w miarę potrzeb dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Całość ostudź. Ciasto pokrój na kwadraty ok. 6 x 6 cm i na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, formując trójkątne rożki. Brzegi starannie sklej. Uformowane rożki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220˚C.
SAŁATKA Z BOBU Z PĘCZAKIEM
Lista składników:
Bób Hortex – 1 opakowanie
100 g pęczaku
1 świeży ogórek kilka rzodkiewek
1 granat pęczek natki lub kolendry kilka listków mięty 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny sól, pieprz
Pęczak wsyp do garnka, opłucz w wodzie i ugotuj według przepisu na opakowaniu, to samo zrób z bobem. Po ugotowaniu bób obierz ze skórek i ostudź. Ogórek i rzodkiewki umyj, obierz i pokrój w kostkę lub w talarki. Tak przygotowane składniki wymieszaj z posiekanymi ziołami. W międzyczasie przygotuj dressing: w kubeczku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowym dressingiem polej wcześniej przygotowane warzywa z kaszą i całość wymieszaj.
Sałatkę posyp pestkami granatu.
Ceny za opakowanie 450g
- Mieszanka meksykańska Hortex – 4,59 pln
- Szpinak liście Hortex – 5,25 pln
- Bób – 6,9 pln
- Truskawki bez szypułek – 7,1 pln