styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Z mięsem, warzywami, owocami, a może z serem? 5 sposobów na szaszłyki z grilla
Fantazja w ich wykonaniu nie ma końca! Dlatego szaszłyki są doskonałym pomysłem na grilla. Możemy je przyrządzić z kawałków chrupiącego mięsa, aromatycznych warzyw, ale też owoców, grzybów i serów. Możliwość ich różnorodnej kompozycji sprawia, że szaszłyki nigdy się nie znudzą!
Tradycyjnie, czyli z kurczakiem
Połączenie nieśmiertelne, czyli szaszłyki mięsno-warzywne. Na patyki nadziewamy kawałki kurczaka i boczku, dla których „przerywnikami” będą suszone śliwki, papryka i cebula. To sprawdzony, klasyczny wybór na rodzinnego grilla. „Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się na grillu, namoczmy je wcześniej w wodzie” – podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
Składniki:
- 12 podudzi z kurczaka bez kości
- Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
- 100 g boczku wędzonego w kawałku
- 100 g suszonych śliwek
- papryka zielona
- 2 cebule czerwone
- 50 ml brandy
- 30 ml oliwy z oliwek
- drewniane patyki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- Podudzia pokrój w dość dużą kostkę – 3x3 cm. Boczek, cebulę i paprykę pokrój w podobnej wielkości kostkę, śliwki (w całości) zalej brandy i odstaw na 15 minut.
- W misce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą dla smaku. Pokrojone mięso oraz boczek przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą. Odstaw również na 15 minut.
- Po tym czasie wszystkie składniki nabijaj na przemian na drewniane patyki.
- Tak przygotowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez 10-15 minut obracając je co 2-3 minuty. Gotowe podawaj z ulubioną sałatą i grzankami lub pieczonymi na grillu ziemniaczkami ziołowymi.
Po góralsku, czyli z oscypkiem
Oscypek na grillu to góralska specjalność, a w połączeniu z delikatnym mięsem z indyka stanie się wykwintną przekąską. Najpierw przygotowuje się roladki z indyka – z jarmużem, ogórkiem kiszonym i właśnie oscypkiem. Następnie stają się one elementem szaszłyka – nadziewamy je na przemian z cukinią. Na pierwszy rzut oka - połączenie nietypowe, ale po przyrządzeniu okaże się, że będziemy chcieli do niego wracać jak najczęściej! „Należy pamiętać, aby roladki z piersi indyka nie były ani zbyt długie, ani zbyt grube. Inaczej ciężko będzie je dopiec w środku” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Goście będą zachwyceni!
Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem
Składniki:
- 700 g piersi z indyka
- Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 kiszone ogórki
- 4 kawałki oscypka
- 100 g jarmużu
- ząbek czosnku
- czerwona cebula
- 100 g szynki parmeńskiej w plastrach
- 2 cukinie
- cytryna
Sposób przygotowania:
- Pierś z indyka pokrój na długie cienkie pasy (ok. 10 cm x 4 cm). Mięso przełóż do miski, dodaj połowę oliwy i Przyprawę do grillowanego kurczaka Knorr. Nada ona potrawie odpowiedniego smaku. Mięso odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Posiekaj czosnek, czerwoną cebulę pokrój w piórka, ogórka i oscypka przekrój na cztery części. Cukinię również przekrój na cztery części i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój grubą kostkę. Z cytryny otrzyj skórkę wyciśnij sok.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej czosnek i szalotkę, dodaj jarmuż i smaż chwilę, aż jarmuż zmieni kolor. Całość podlej jedną lub dwoma łyżkami wody. Smaż, aż woda zupełnie odparuje.
- Na plaster zamarynowanego indyka nałóż podsmażony jarmuż, kawałek ogórka i oscypka. Całość ściśle zroluj, zawiń w szynkę parmeńską.
- Pokrojoną cukinię przełóż do miski, dodaj do niej sok z cytryny, otartą skórkę i pozostałą część przyprawy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
- Roladki z indyka ponadziewaj na szpikulce na przemian z cukinią. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych, około 20 minut pod przykryciem tak, aby mięso było dopieczone w środku.
Z warzywami, czyli „wege” szaszłyk
A gdyby tak przygotować szaszłyk bez mięsa? Na patyki nabijamy kawałki młodych ziemniaków, cukinii, papryki, pomidorków koktajlowych i szalotki. Przed przygotowaniem grilla, ziemniaki należy obgotować, a wszystkie składniki marynujemy, by następnie położyć je na ruszt. Tak przygotowane szaszłyki możemy potraktować jako oddzielne danie, idealne dla wegetarian i jaroszów lub uczynić dodatkiem do grillowanych mięs i ryb.
Szaszłyk z ziemniaków
Składniki:
- 15 młodych ziemniaków, wcześniej obgotowanych
- cukinia
- 4 łyżki ketchupu
- Przyprawa do grilla Knorr
- 10 szalotek
- czerwona papryka
- 30 pomidorków koktajlowych żółtych
- 2 łyżki miodu
- mały pęczek mięty
- cytryna
- 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- 15 sztuk trawy cytrynowej lub patyków do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- Szalotki zalej w misce wrzącą wodą, pozostaw na 10 minut, potem obierz i przekrój na pół. Ziemniaki przekrój na pół.
- Cukinie rozkrój na cztery części, zetnij z niej pestki, resztę pokrój na grubą, dwucentymetrową kostkę. Paprykę przekrój na cztery części, oczyść z gniazda nasiennego, pokrój na kawałki o podobnej wielkości jak cukinia.
- W misce pomieszaj ketchup, Ramę, Przyprawę do grilla Knorr, posiekaną miętę, skórkę i sok z cytryny. W powstałej marynacie wymieszaj wszystkie warzywa. Warzywa pozostaw w marynacie na co najmniej godzinę.
- Trawę cytrynową przekrój wzdłuż na pół, nadziewaj na nią po kolei wszystkie warzywa zaczynając i kończąc ziemniakiem.
- Tak przygotowane szaszłyki grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.
Nowocześnie, czyli z serem pleśniowym
Szaszłyki w orzechowej marynacie z dodatkiem sera pleśniowego to trafny wybór na uroczystą kolację. Ich bazą będą polędwiczki wieprzowe oraz gruszki. Orzechową marynatę należy przyrządzić kilka godzin przed grillowaniem szaszłyka. W misce łączymy zmiksowane orzechy, przyprawę Knorr, musztardę francuską i oliwę z oliwek. Mięso zanurzone w marynacie odstawiamy się na 3-4 godziny do lodówki. Gruszki oraz ser pleśniowy nadadzą szaszłykom wykwintnego i nowoczesnego charakteru.
Szaszłyki w marynacie orzechowej
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
- 2 gruszki
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g rukoli
- 3 czerwone cebule
- 400 ml wina
- 2 goździki
- kawałek cynamonu
- 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Orzechy zmiel w kielichu miksera, w misce połącz orzechy, przyprawę Knorr dla smaku, musztardę i oliwę. Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w plastry o grubości 1 cm, wymieszaj w powstałej marynacie i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
- Gruszki pokrój na cząstki, pokrusz ser pleśniowy, cebulę pokrój w półplasterki. W rondelku rozgrzej miód, dodaj goździki, cynamon, cebule. Smaż wszystko razem, aż miód zacznie się karmelizować. Wlej wino i gotuj całość do zupełnego odparowania wina. Cebule odstaw do wystygnięcia.
- Plastry mięsa ułóż pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Rozbij je na cienkie płaty, w środek nałóż łyżkę cebuli, pleśniowy ser i odrobinę rukoli. Zawiń brzegi mięsa, a całość ściśle zroluj. Powstałe zraziki ponakłuwaj razem z gruszką na patyki, po dwie sztuki.
- Szaszłyki posmaruj z wierzchu pozostałą marynatą. Opiekaj je pod przykryciem na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu przez około 20-30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Polędwiczki mogą być delikatnie różowe w środku.
Po wiejsku, czyli z kiełbasą i pieczarkami
Tradycyjnie na grillu nie może zabraknąć kiełbasy! Można ją pokroić i wykorzystać jako pyszny składnik w szaszłyku, dodając pieczarki i cebulę. To wyjątkowo prosty i szybki przepis na popularne danie z grilla:
Szaszłyki z kiełbasą i pieczarkami
Składniki:
- 600 g kiełbasy np. śląska
- 16 pieczarek
- sos chili
- łyżka Przyprawy do grilla Knorr
- czerwona cebula
- 15 zielonych oliwek
- łyżka oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę pokrój w talarki o grubości ok. 1 cm . Czerwoną cebulę pokrój w cząstki a pieczarki przekrój na pół. Warzywa połącz z olejem i Przyprawą do grilla Knorr dla smaku i dokładnie wymieszaj.
- Na patyki szaszłyków nadziewaj talarek kiełbasy, cebulkę, pieczarkę i oliwkę. Nadziewaj tak, aby na szaszłyku były co najmniej po trzy składniki każdego rodzaju.
- Szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych, na średnio rozgrzanym grillu około 20 minut, przekręcając je co jakiś czas. Gotowe szaszłyki podawaj z sosem chilli Hellmann‘s.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824