styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Perełki wśród kaw
Smak nieodkrytych historii
Istnieją miejsca o wyjątkowych historiach, które bardzo długo pozostają nieodkryte. Regiony, które warto eksplorować, aby odnaleźć ukryte w nich „perełki”. Laos, położony w południowo-wschodniej Azji, nigdy nie słynął z najwyższej jakości kaw. Na płaskowyżu bez specjalistycznej wiedzy trudno było wyhodować dobre ziarna. Dodatkowo położenie kraju w tzw. Złotym Trójkącie, czyli obszarze trzech państw związanych z handlem opium i heroiną sprawiało, że wiele osób decydowało się uprawiać narkotyki. Ich produkcja w Laosie była legalna i wspierana przez władze. Uprawa kawy była wybawieniem od narkotykowych gangów, ale należała do rzadkości. Powoli, wraz ze zmianą władzy i końcem „panowania” największego przywódcy narkotykowego kartelu, Króla Opium, pojawiły się nowe możliwości. W obliczu zakazu handlu narkotykami kawa stała się atrakcyjną alternatywą, a ponieważ Laos nie mógł konkurować jej ilością z sąsiadującym Wietnamem (przodującym w regionie), zaczął stawiać na jej jakość – głównie odmiany Robusta. Proces przemian wciąż trwa, ale atrakcyjność wysokich terenów i wsparcie przez ekspertów dobrych praktyk plantatorów sprawiają, że laotańskie ziarna mają niezwykłą charakterystykę i efekt w filiżance. Zaś na południowy-zachód od Laosu, na kontynencie afrykańskim, leży Kenia - znana głownie z uprawy niesamowitych ilości róż. Tutaj na odwrót – kawowa tradycja obecna była jeszcze za czasów kolonizatorów, a na początku XX wieku uprawa kawowca stała się ważną gałęzią gospodarki. Mieszkańcy przykładali wagę do jakości owoców, co pozwalało im sprzedawać je drożej i lepiej zarabiać. Rozwinęli szereg przykładnych praktyk plantatorskich akich jak obróbka metodą mytą czy suszenie kawy na afrykańskich łóżkach (czyli nie na ziemi, a na podwyższeniu). Kenijczycy chętnie tworzyli też kooperatywy, dzięki którym mogli wspierać się w pracy i rozwijać biznes, przez co kawa stała się cenna. Zafascynowani historią tych dwóch krajów eksperci ds. kawy z Nespresso wyruszyli w te rejony, by wraz z farmerami pielęgnować krzewy kawowca. Z połączenia ich specjalistycznej wiedzy i wyjątkowych warunków klimatyczno-glebowych oraz opieki plantatorów zrodziły się wyjątkowe i bardzo rzadkie ziarna. Tak powstały prekursorskie kawy z nowej kolekcji Explorations, pochodzące z laotańskich i kenijskich farm - Laos Bolaven Plateau oraz Kenya Peaberry. Kawy te zapoczątkowują kolekcję Explorations – tworzoną przez „perełki” wśród kaw, które dostępne będą tylko dwa razy w roku w niezwykle ograniczonych ilościach (podyktowanych rzadkością ziarna) i zaskakują niezwykłym smakiem w filiżance.
Laos Bolaven Plateau: Skarb ukryty na wyjątkowym terroir
Laos jest producentem kawy od czasów kolonii francuskiej, ale niewielu specjalistów odkryło prawdziwy potencjał tego kraju. Eksperci Nespresso zafascynowani doskonałym terroir płaskowyżu Bolaven (fr. Bolaven Plateau), wilgotnością powietrza oraz starannymi praktykami rolniczymi wiedzieli, że kawa z tego obszaru może dostarczyć przeżyć smakowych jak żadna inna na świecie.
Mglisty region płaskowyżu Bolaven o wyjątkowym mikroklimacie, usytuowany jest powyżej 1300 m n.p.m. Opady deszczu i wilgotność powietrza są tu wysokie nie tylko w porze monsunowej, lecz w ciągu całego roku, a tutejsza gleba wulkaniczna – bardzo żyzna. Połączenie praktyk uprawy z tymi warunkami sprawiło, że powstały ziarna prawdziwie wyjątkowej odmiany kawowca. Poszukując idealnej kawy, eksperci Nespresso oceniali próbki ziaren z całego regionu Bolaven i ostatecznie znaleźli ją w miejscowości Paksong. Jej ziarna pochodzą wyłącznie z jednej farmy, która wybrana została z uwagi na idealne odzwierciedlenie charakterystycznych dla tego regionu zbożowych nut. Specjalistom z Nespresso udało się wydobyć najbardziej zniewalające z nich: wyrażone aromatami złotej pszenicy i ziół oraz zaskakującymi nutami zielonych warzyw. Aby tego dokonać, część ziaren poddana została długiemu paleniu – co wzmocniło nuty zbożowe i wydobyło jedynie odrobinę kwaskowatości. Pozostała część wypalano krócej i jaśniej, aby wzmocnić konsystencję. Do tej pory potencjał ziaren tego regionu pozostawał niewykorzystany ze względu na cierpkość smaku, którą zmniejszono dzięki ręcznym zbiorom wyłącznie dojrzałych owoców. Tak powstała kawa Laos Bolaven Plateau, stworzona z ziaren 100% Arabika obrabianych metodą mytą. Rekomendowana jest do picia w formie espresso, ale wyśmienicie smakuje też z dodatkiem mleka.
Kenya Peaberry: Królowa na ziarnku grochu
Optymalna wysokość, temperatura i wilgotność powietrza sprawiają, że po obu stronach równika powstało doskonałe terroir dla uprawy kawy. Legendarny dystrykt położony jest w centrum Kenii. Nie jest więc zaskoczeniem, że to właśnie stąd pochodzi kawa o wyjątkowej jakości znana jako „królowa kaw”. Zdarza się, że kawowiec rodzi rzadkie, wyjątkowe owoce, które zawierają w środku nie dwa, a jedno ziarno. Pojedyncze ziarenko ma więcej przestrzeni na wzrost, dlatego przybiera zaokrąglony, pełny kształt przypominający groszek - stąd wzięła się jego nazwa (ang. pea). Te rzadkie owoce pojawiają się jedynie w 3-5% zbiorów i skrywają w sobie wszystkie wyjątkowe cechy kenijskiej kawy. Eksperci Nespresso wyselekcjonowali te cenne ziarna, tworząc unikalną kawę Kenya Peaberry. Chcąc wydobyć z ziaren pełen potencjał, musieli uniknąć nadmiernej kwaskowatości. Dlatego opracowali złożony, kilkuetapowy profil palenia, dostosowany do szczególnego kształtu ziarna Peaberry. Każdy dopracowany szczegół dał w efekcie elegancką w smaku kawę bogatą w owocowe nuty, ale ze załagodzoną kwaskowością. Większość ziaren wypalono w stopniu średnim, w krótkim czasie, dla wzmocnienia złożoności aromatów. Pozostałą część wypalono delikatnie, w celu podkreślenia owocowych nut. W ten sposób powstało przyjemne, złożone w smaku espresso przywodzące na myśl nuty kandyzowanych owoców: jabłek, rodzynek, jeżyn i porzeczek. Kenya Peaberry swój złożony profil w pełni ukazuje w postaci espresso, ale nie przeszkadza jej też dodatek mleka
Czas koneserów
Obie kawy zostały skomponowane w zestaw, by miłośnicy „małej czarnej” mogli w pełni doświadczyć kontrastów smaku między nimi i różnych historii, jednocześnie zauważając podobieństwa – selekcję najlepszych ziaren oraz wyjątkowe terroir. Obie kawy powstały z ziaren pochodzących z jednej lub grupy plantacji w konkretnym regionie. Shirin Moayyad, pełniąca funkcję Coffee Expertise Manager w Nespresso opowiada o nowych kawach: „Pracując w Nespresso mam szczęście objeżdżać cały świat, aby wyszukiwać perełki wśród kaw i przekształcać je w zaskakujące profile aromatyczne. Tworząc Explorations, chcieliśmy podzielić się naszymi odkryciami z konsumentami i pokazać, że najrzadsze kawy mogą nieść ze sobą inspirujące historie. Z każdą kolejną kawą z serii Explorations zabierzmy konsumentów w podróż, podczas której odkryją dotąd niespotykane cechy swjego ulubionego napoju”.
Kolekcję Explorations 1 miłośnicy kawy kupią we wszystkich kanałach sprzedaży Nespresso – od butików, przez infolinię, aż po sklep internetowy. Ilośći kawy są niezwykle ograniczone. Więcej informacji o wyjątkowej serii znajduje się na stronie: www.nespresso.com/explorations.
informacje o firmie
Nestlé Nespresso SA
Nestlé Nespresso SA jest pionierem i liderem rynku najwyższej jakości kawy porcjowanej. Firma współpracuje z ponad 70.000 plantatorów w 12 krajach w ramach programu AAA Sustainable Quality™ Program w celu utrwalania praktyk zrównoważonego rozwoju na plantacjach i ich regionach. Program ten, zapoczątkowany w 2003 roku we współpracy z organizacją The Rainforest Alliance, pomaga stale doskonalić sposoby uprawy i dbać o jakość plonów, zapewniając dostawę kawy najwyższej jakości, produkowaną według zasad zrównoważonego rozwoju oraz poprawiając życie farmerów i ich rodzin. Spółka Nespresso z siedzibą w Lozannie (Szwajcaria) obecna jest w 69 krajach i zatrudnia ponad 12.000 pracowników. W 2016 roku zarządzała globalną siecią sprzedaży detalicznej liczącą ponad 600 butików. Więcej informacji pod adresem: www.nespresso.com.
informacje o firmie
Nestlé Nespresso SA
Nestlé Nespresso SA jest pionierem i liderem rynku najwyższej jakości kawy porcjowanej. Firma współpracuje z ponad 70.000 plantatorów w 12 krajach w ramach programu AAA Sustainable Quality™ Program w celu utrwalania praktyk zrównoważonego rozwoju na plantacjach i ich regionach. Program ten, zapoczątkowany w 2003 roku we współpracy z organizacją The Rainforest Alliance, pomaga stale doskonalić sposoby uprawy i dbać o jakość plonów, zapewniając dostawę kawy najwyższej jakości, produkowaną według zasad zrównoważonego rozwoju oraz poprawiając życie farmerów i ich rodzin. Spółka Nespresso z siedzibą w Lozannie (Szwajcaria) obecna jest w 69 krajach i zatrudnia ponad 12.000 pracowników. W 2016 roku zarządzała globalną siecią sprzedaży detalicznej liczącą ponad 600 butików. Więcej informacji pod adresem: www.nespresso.com.