styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Roślinna Wielkanoc, czyli 5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Tradycyjne elementy wielkanocnego stołu? Jajka, wędliny, żur - wymiennie z barszczem białym, biała kiełbasa, mazurki i piaskowe baby. Czy czegoś tu nie brakuje? Gdzie w tym wszystkim są warzywa? Mają być one nieodzowną częścią każdego posiłku – zatem i wielkanocnego śniadania oraz obiadu. Oto 5 sposobów, jak wprowadzić do wielkanocnego menu warzywa, które przecież o tej porze roku już dumnie pysznią się na straganach.
1. Warzywne kombinacje, czyli wielkanocne sałatki
Planując świąteczne menu, koniecznie uwzględnijmy w nim sałatki – będą doskonałym uzupełnieniem stołu przygotowanego na rodzinne śniadanie. Co ważne, nie musimy bazować na warzywach z puszki czy z zalewy. Możemy bowiem przyrządzić kompozycje zawierające pierwsze świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórki, rzodkiewkę, oraz całoroczne sałaty, kapusty, szpinak czy warzywa korzeniowe.
Oczywiście pierwszy pomysł to już świąteczny klasyk – sałatka jarzynowa. Ile autorów – tyle smaków! Prawdopodobnie w każdym domu ta sałatka smakuje nieco inaczej – dużo zależy od proporcji warzyw oraz sosu, który je połączy. Jedno jest pewne – jak zwykle będzie przebojem na świątecznym stole. Dla tych, którzy chcą ją w tym roku urozmaicić, pomocny będzie przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem karczochów i oliwek:
Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 3 karczochy
- 0,5 łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
- 2 duże marchewki
- 150 g zielonego groszku konserwowego
- 125 g sera edamskiego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- łyżka natki pietruszki (posiekana)
- łyżka kaparów
- 50 g czarnych oliwek
- pieprz
- pęczek bazylii
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę.
- Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotuj je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Te ze słoika przekrój tylko na cztery części.
- Pokrój w kostkę ser. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj groszek, pokroją w paseczki bazylię. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i Delikatem Knorr do smaku.
- Sałatkę podawaj posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami z wierzchu.
Podczas świąt sprawdzi się także kompozycja na bazie kapusty pekińskiej – doskonale współgrająca na stole z półmiskami wędlin. Wśród składników znajdziemy między innymi czerwoną paprykę, cebulę, natkę pietruszki. Sałatkę warto udekorować połówkami jajek z chrzanowym kleksem – wersja świąteczna gotowa!
Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej
Składniki:
- kapusta pekińska
- Sos sałatkowy Szefa Knorr
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 80 g sera żółtego
- 60 g szynki
- 4 ogórki konserwowe
- 0,5 natki pietruszki
- 2 jajka na twardo
- papryka czerwona
- cebula
- łyżka chrzanu
- 20 g grzanek
Sposób przygotowania:
- Kapustę pekińską poszatkuj. Ogórka konserwowego pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski.
- Paprykę, ser żółty i szynkę pokrój w paski. Jaja obierz i pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do miski z kapustą.
- Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem, dla nadania wyjątkowego smaku. Wymieszaj sałatkę z sosem. Podawaj posypaną grzankami.
A kiedy tradycji stanie się zadość… sięgnijmy po oryginalną sałatkę z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią:
Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
- 2 piersi z kurczaka
- Rosół z kury Knorr
- cukinia
- 10 pomidorków cherry
- pół czerwonej cebuli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie wystudź.
- Stwórz aromatyczny paprykowo - ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy.
- W miseczce rozetrzyj kostkę rosołową z 3 łyżkami oliwy a następnie zamarynuj w powstałej paście piersi z kurczaka.
- Zamarynowane piersi smaż na lekko rozgrzanej patelni po 4-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu, piersi pokrój w kostkę o boku 1x1 cm.
- Cukinię pokrój w plastry, skrop oliwą i usmaż na grillowej patelni. Cebulę pokrój w cienkie krążki a następnie porozdzielaj. Pomidorki pokrój na połówki.
- W misce połącz ugotowaną kaszę, kurczaka, cukinię oraz pomidorki. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki a na wierzchu ułóż krążki cebuli.
2. Jajka nadziane warzywami
Pomysłowo i smacznie – tak będzie, jeśli pokusimy się w tym roku o przygotowanie farszu do jajek z dodatkiem warzyw. Gości zachwyci nadzienie z szpinaku, którego smak podkreśli gałka muszkatołowa i słodka papryka. A na wierzch - kiełki!
Jaja faszerowane szpinakiem
Składniki:
- 12 jajek
- Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki startego sera żółtego
- łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 20 g masła
- łyżka kiełków
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtka.
- Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle.
- Dodaj do szpinaku kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, dla nadania smaku i duś przez 3-4 minut, aż wszystko się połączy. Odlej nadmiar wody i odstaw resztę do ostygnięcia.
- Szpinak i żółtka posiekaj. Dodaj starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Farsz nakładaj na wydrążone jajka i podawaj z kiełkami.
Jako warzywne składniki jajecznego farszu sprawdzą się także rzeżucha, natka pietruszki i szczypior.
3. Wege pasztety
Choć przygotowany eksperymentalnie, może okazać się przebojem kolejnych rodzinnych uroczystości. Bowiem warzywny pasztet zaskakuje smakiem i przeważnie już po pierwszym kęsie przekonuje nieprzekonanych. Przykład? Pasztet z ciecierzycy z dodatkiem grochu i marchwi. O wyrazistość smaku zadbają między innymi ostra i wędzona papryka, ziarna kolendry, kmin rzymski, suszone pomidory i pieprz. Jego przygotowanie trzeba zaplanować wcześniej, bo ciecierzycę trzeba moczyć przez jeden dzień. Pasztet doskonale smakuje z pastą Tahini:
Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki kaszy mannej
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżka pasta sezamowej Tahini
- łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- łyżka ziarna kolendry
- 100 g suszonych pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowwego
- 4 jaja
- 2 łyżki oleju
- łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
- łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki majonezu
- pęczek natki kolendry
- limonka
- ząbek czosnku
- łyżka gęstego jogurtu
- strąk ostrej papryki chilli
- łyżka pasty sezamowej Tahini
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.
- Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładka pastę i połącz z resztą ciecierzycy.
- Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200 st. C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.
- Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem dopraw do smaku sokiem z limonki.
Świetną bazą warzywnego pasztetu będzie także soczewica. Z pomocą przyjdą jej bataty. Odpowiednio doprawione warzywa staną się przyczyną niezłego zamieszania przy świątecznym stole – będzie kolejka rąk po następny kawałek!
Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym
Składniki:
- 500 g czerwonej soczewicy
- 300 g słodkiego ziemniaka (batat)
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- szklanka ryżu
- szklanka kleiku ryżowego
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżka kminu rzymskiego mielonego
- łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
- łyżka mielonego ziarna kolendry
- mleko kokosowe
- łyżka pasty chili
- 2 łyżki oliwy
- 3 jajka
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- cytryna
- pęczek natki kolendry
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Obierz i drobno pokrój w kostkę czosnek i cebulę. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodaj soczewicę i ryż. Całość zalej mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą w stosunku 1:1,5, dodaj łyżkę przyprawy uniwersalnej. Wszystko razem gotuj aż płyn zostanie wchłonięty a ryż i soczewica będzie miękka. Odstaw je na bok do przestygnięcia. Jeszcze ciepłą masę przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.
- Bataty obierz i zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij, zmiel i połącz ze wszystkim. Do ciepłej masy dodaj koncentrat pomidorowy, płatki ryżu, mąkę ziemniaczaną i jajka. Masę dopraw do smaku przyprawą uniwersalną, kminem, kolendrą i pastą chili. Dodaj również szczyptę soli (według uznania) i wymieszaj.
- Foremkę na pasztet wyłóż pergaminem i przełóż do niej przygotowaną masę. Całość zawiń w folię aluminiową, postaw na blaszce do pieczenia podlanej wodą i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 50 minut.
- W kielichu miksera rozetrzyj na pastę czosnek i kolendrę z kilkoma łyżkami jogurtu. Powstałą pastę połącz z majonezem i całość dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny. Schłodzony pasztet podawaj z sosem.
4. Ach te korki! Tym razem na stole
Lubimy je – dają nam dowolność w wyborze składników, są idealne „na raz”, atrakcyjne w podaniu i co ważne – pozwalają wprowadzić na stół warzywa. Nadziewać możemy ogórki, rzodkiewki, kawałki cukinii, kapary, oliwki – przy okazji świąt najlepiej w towarzystwie jajek, na przykład przepiórczych, udekorowanych tartym chrzanem.
5. Na obiad
Kto będzie głównym bohaterem świątecznego obiadu, przeważnie wiadomo – schab, pieczona szynka, złocisty kurczak lub wołowa rolada. Nie zapominajmy jednak, że pełnowartościowy obiad stworzą one dopiero w towarzystwie warzywnych dodatków. Mogą stać się one elementem dania już na etapie przygotowania – podczas pieczenia mięsa, połóżmy obok marchewkę, paprykę, fasolkę szparagową, ziemniaki, cebulę. W ten sposób będziemy mieć tak zwanego „gotowca”:
Kurczak pieczony z warzywami
Składniki:
- cały kurczak (ok. 1,5 kg)
- 2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 nieduże ziemniaki
- marchewka
- 2 cebule czerwone
- gałązka świeżego tymianku
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie kurczaka pieczonego z warzywami zacznij od umycia i dokładnego osuszenia go papierowym ręcznikiem. Nogi zwiąż dratwą, a skrzydełka wygnij i włóż pod kurczaka.
- W miseczce połącz przyprawę Knorr z oliwą (1 łyżką) i wymieszaj, dla nadania smaku. Powstałą pastą natrzyj dokładnie kurczaka, następnie ułóż go w głębokiej blasze do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu.
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pozostałą oliwę, posiekany czosnek oraz listki tymianku. Dopraw do smaku i wymieszaj.
- Kurczaka obsyp dookoła przygotowanymi warzywami, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 1,5 godziny.
A do tego oczywiście surówki! Z rzodkiewki, świeżego ogórka, kiszonej kapusty, warzyw korzeniowych, kapusty pekińskiej, czerwonej kapusty, buraków czy pora. Ten ostatni posłuży jako baza do surówki, która będzie się idealnie komponować z pieczonym kurczakiem:
Kurczak pieczony z warzywami i surówka z pora
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 105 g pomidorów suszonych na słońcu
- 3 małe cebule
- 15 czarnych oliwek
- czerwona papryka
- 8 ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- zioła prowansalskie do smaku
- 1 duży lub 2 mniejsze pory - 150 gramów
- 2 marchewki
- jabłko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 – 200C. Warzywa dokładnie umyj. Ziemniaki pokrój w ćwiartki (obgotuj na półtwardo), pomidorki na połówki, paprykę w niezbyt drobne kawałki, cebulę w ćwiartki, a czosnek drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w paseczki, a oliwki na połówki.
- Kurczaka natrzyj przyprawą Knorr dla nadania smaku i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
- Obłóż ją pomidorkami, ziemniakami i papryką. Do formy dodaj cebulę, suszone pomidory, czosnek i oliwki. Całość dodatkowo posyp ziołami prowansalskimi.
- Polej oliwą z oliwek i dwoma łyżkami wody i przykryj folią aluminiową. Piecz około 20 minut, pięć minut przed końcem ściągnij folię by zarumienić kurczaka.
- Kurczaka podawaj z surówką z pora, marchewki jabłka. Pora przekrój na pół i następnie w cienkie półplasterki. Sparz wrzątkiem, odsącz i pozostaw do wystygnięcia. Marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i następnie wymieszaj z porem. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Smacznych Świąt!
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824