styl życia zdrowie towary konsumpcyjne

Naturalne i zdrowe mleko – Spomlek wprowadza program NON GMO

29.03.2017 | Spomlek

Dyskusja o szkodliwości GMO toczy się w środowisku spożywczym już od dawna, a konsumenci coraz głośniej domagają się naturalnych produktów spożywczych. Naprzeciw tym oczekiwaniom wychodzi Spomlek, który będzie skupować mleko wyprodukowane w oparciu o pasze NON GMO.

GMO to proces biotechnologiczny, polegający na ingerencji w genom organizmu. Po co przeprowadza się taką modyfikację? - Przez stosowanie GMO osiąga się lepszą odporność roślin, co bezpośrednio zwiększa plon i daje możliwość uprawy w klimacie, w którym nie występują one naturalnie. Jednakże, bezpieczeństwo naszych klientów jest dla nas najważniejsze, a wciąż nie ma 100% pewności, że spożywanie produktów modyfikowanych genetycznie nie wpływa negatywnie na zdrowie człowieka  – tłumaczy Agnieszka Kamela, dyrektor skupu surowca Spomleku.

W społeczeństwie wciąż rośnie zainteresowanie naturalną żywnością, która wolna jest od GMO.

Jako nowoczesne przedsiębiorstwo chcemy nadążać za wymaganiami swoich konsumentów i dlatego już teraz zaczęliśmy wdrażać procedury związane z uwolnieniem mleka od GMO. Zdrowie i zadowolenie naszych klientów jest dla nas najważniejsze - mówi Emilia Pożarowszczyk, kierownik marketingu w Spomleku. Za reorganizacją w firmie przemawiają także liczne głosy ze świata naukowego, które wciąż podają w wątpliwość bezpieczeństwo spożywania produktów zawierających GMO w swoim składzie.

Wsparcie producentów mleka

Firma Spomlek zaplanowała działania dwutorowe skupiające się na stworzeniu dostawcom możliwości produkcji bez GMO oraz na opracowaniu wewnętrznego systemu kontroli mleka, który będzie monitorował czy w gospodarstwach nie dochodzi do zanieczyszczenia produktu pozostałościami pasz GMO. Dostawcy otrzymają kompleksowe listy firm paszowych, które posiadają odpowiednie pasze. Ponadto w dziale zaopatrzenia dostawców Spomleku będą dostępne wyłącznie odpowiednio certyfikowane pasze. – Roztoczenie opieki nad dostawcami i edukowanie ich jest szczególnie ważne. W związku z tym rozpoczęliśmy cykl szkoleń dla naszych dostawców mleka, podczas których staramy się odpowiadać na ich wszystkie pytania i wątpliwości oraz informujemy, jak ważna jest dostawa pasz, a szczególnie jej transport, bowiem nawet niewielka ilość paszy GMO może zanieczyścić cały samochód paszy NON GMO. Oprócz naszych instruktorów i doradców żywieniowych we wdrażaniu programu pomagać nam będą firmy paszowe, z nami współpracujące, które pojawiają się na spotkaniach z dostawcami – tłumaczy Agnieszka Kamela.

Wielka zmiana – małe koszty

Wewnętrzny system kontroli będzie polegał na regularnym badaniu mleka przez wskaźniki odbarwiające się w obecności konkretnego białka. Przynajmniej raz w roku gospodarstwa dostawców surowca będą także kontrolowane na obecność roślin modyfikowanych genetycznie. Wszystkie te działania mają na celu wyeliminowanie ryzyka zanieczyszczenia mleka i dostarczanie klientom produktu najwyższej jakości.

Okazuje się, że taka rewolucja na rynku mleczarskim nie będzie wiązała się z wielkimi kosztami poniesionymi przez producentów. Spomlek przeprowadził symulację, z której wynika, że wzrost kosztów produkcji mleka powinien zamknąć się w 2 do 4 groszy za litr. Ponadto jak wskazuje Agnieszka Kamela, bez trudu można zniwelować tę różnicę w koszcie produkcji mleka, jeśli uda się podnieść jakość pasz objętościowych. To z kolei zmniejszy ilość kupowanych przez gospodarstwa śrut białkowych i dzięki temu koszt produkcji wyrówna się.

Choć „Ustawa paszowa” wejdzie w życie dopiero za 2 lata, Spomlek już teraz rozpoczął przygotowania do zmian w produkcji, a jej pełne uruchomienie zgodne z nowymi standardami planuje już na 1 stycznia 2018 roku. Długi czas przygotowań do tego przedsięwzięcia pozwoli na rzetelne przeprowadzenie zmian, których korzyściami będą mogli cieszyć się wszyscy konsumenci.

informacje o firmie

***

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. W 2015 roku wyprodukowała blisko  22,6 tys. ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego. Jako pierwsza w Polsce zaoferowała ser z oczkami (Radamer) oraz ser długodojrzewający (Bursztyn). Oprócz kilku gatunków serów żółtych, produkuje m.in. artykuły proszkowane (mleko, maślanka i serwatka), masło. Są one wytwarzane w czterech lokalizacjach: w głównym zakładzie produkcyjnym w Radzyniu Podlaskim oraz w oddziałach w Parczewie, Chojnicach i Młynarach (okolice Elbląga).

SM Spomlek to ponad 100 lat tradycji spółdzielczości na ziemiach Podlasia. Obecnie należy do ponad 1700 udziałowców, wśród których 1300 osób to rolnicy indywidualni - dostawcy, a ponad 400 to pracownicy spółdzielni. Zatrudnienie w zakładach wynosi ponad 700 osób. Celem spółdzielni jest zarówno osiąganie optymalnych wyników finansowych, jak i zapewnienie możliwie najwyższych stawek za mleko o jak najwyższej jakości. W ubiegłym roku spółdzielnia przerobiła ponad 270 mln litrów mleka krowiego.

 

informacje o firmie

***

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. W 2015 roku wyprodukowała blisko  22,6 tys. ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego. Jako pierwsza w Polsce zaoferowała ser z oczkami (Radamer) oraz ser długodojrzewający (Bursztyn). Oprócz kilku gatunków serów żółtych, produkuje m.in. artykuły proszkowane (mleko, maślanka i serwatka), masło. Są one wytwarzane w czterech lokalizacjach: w głównym zakładzie produkcyjnym w Radzyniu Podlaskim oraz w oddziałach w Parczewie, Chojnicach i Młynarach (okolice Elbląga).

SM Spomlek to ponad 100 lat tradycji spółdzielczości na ziemiach Podlasia. Obecnie należy do ponad 1700 udziałowców, wśród których 1300 osób to rolnicy indywidualni - dostawcy, a ponad 400 to pracownicy spółdzielni. Zatrudnienie w zakładach wynosi ponad 700 osób. Celem spółdzielni jest zarówno osiąganie optymalnych wyników finansowych, jak i zapewnienie możliwie najwyższych stawek za mleko o jak najwyższej jakości. W ubiegłym roku spółdzielnia przerobiła ponad 270 mln litrów mleka krowiego.