styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
,,Śmiej się jak głupi do sera’’ – 20 marca Międzynarodowy Dzień Szczęścia
Do tej pory wydawało nam się, że tylko czekolada ma magiczne możliwości poprawiania nastroju. Nic bardziej mylnego! Na gorszy humor rozwiązaniem okazuje się… ser! Przekonajmy się o tym już 20 marca, w Międzynarodowy Dzień Szczęścia!
Cała tajemnica tkwi w tryptofanie, czyli aminokwasie białkowym, którego nasze ciało nie potrafi wyprodukować samo, ale potrzebuje go do prawidłowego funkcjonowania. Musimy więc dostarczyć go sobie wraz z pożywieniem. Dlaczego? Ponieważ tryptofan odpowiada m.in. za produkcję serotoniny – znanego wszystkim hormonu szczęścia. Dzięki wysokiej zawartości tego składnika chemicznego jesteśmy mniej zmęczeni, bardziej odporni na ból i po prostu bardziej zadowoleni z życia! Skąd więc pozyskać cenny tryptofan?
Na szczęście ser!
Okazuje się, że ser plasuje się na szczycie listy produktów spożywczych, które zawierają w sobie największe ilości aminokwasu stymulującego wytwarzanie czystego szczęścia! Jego przewaga nad czekoladą tkwi także w całej reszcie składu odżywczego: ser nie zawiera tyle cukru co wyroby cukiernicze, a więc nie przyczynia się bezpośrednio do tycia. Ma za to cały szereg prozdrowotnych składników, np. dzięki zawartości witaminy A, B, D, cynku i miedzi wzmacnia odporność. Witamina A to także wielkie wsparcie dla naszej urody, bowiem wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, a więc jedząc ser żółty piękniejemy na wiosnę! Witamina D z kolei walczy z przygnębieniem po zimie: regularnie dostarczana znacznie poprawia nasze samopoczucie. Nie można zapomnieć także o roli magnezu, który również zawarty jest w serze: wspomaga pracę mózgu i poprawia pamięć. Całe to szczęście zawarte jest w każdej porcji sera!
Przysmak dla każdego
Każdy może znaleźć coś dla siebie – na rynku jest ogromny wybór serów żółtych: gouda, salami, edamski. Serenada stworzyła ok. 19 rodzajów sera żółtego, tak aby zadowolić najbardziej wysublimowane gusta! Dzięki tak dużej różnorodności codziennie możemy cieszyć się innym, wyśmienitym smakiem. Nie musimy obawiać się konsekwencji zdrowotnych – od dawna wiadomo, że ser żółty nie zawiera w sobie laktozy, jest więc produktem bezpiecznym dla osób uczulonych na to białko. Jest nie tylko pyszny, ale także sycący, dzięki czemu doskonale uzupełnia posiłki złożone z warzyw czy pieczywa. Śniadanie, obiad, a może imprezowa przekąska dla znajomych? Sięgajmy po ser przy każdej okazji i przekonajmy się o jego wielozadaniowości kulinarnej i wspaniałym smaku.
Ser na co dzień i od święta
20 marca będziemy na całym świecie obchodzić Dzień Szczęścia. Z tej okazji warto przetestować działanie sera na nasz nastrój. Zachęca do tego Sylwia Ładyga, autorka bloga ,,Ostra na słodko’’, uczestniczka V polskiej edycji najpopularniejszego kulinarnego show na świecie, na co dzień pracująca w krakowskiej restauracji Nolio: Ser na co dzień gości w moim menu i może właśnie dlatego jestem znana z wiecznie dobrego nastroju! Czy może być coś wspanialszego na śniadanie niż ciepły, wędzony radamer ciągnący się na grzance albo szybka przekąska z serem salami w sam raz na raz? Te smaki to kwintesencja codziennej radości, która przyda się każdemu!
Ser to bogactwo tryptofanu, a jeśli tryptofan to i serotonina, czyli… dobry humor przez cały czas! Warto w Międzynarodowy Dzień Szczęścia wprowadzić w swoje życie nowy nawyk – kostka sera zamiast tabliczki czekolady na co dzień. Nie ucierpi na tym nasza figura i zdrowie, a dobre samopoczucie będzie nam towarzyszyło nie tylko od święta!
PIECZONA ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
ROLADA:
* ser żółty Gouda Serenada - 330g
* jogurt grecki - 3 łyżki
* jajko rozm. M - 4 szt
FARSZ:
* filet z kurczaka - ok. 500 g
* świeży szpinak - 100 g
* biała cebula - 1 szt
* suszone pomidory w oleju - 100 g
* czosnek - 2 ząbki
* masło min. 82% - 1 łyżka
* sól, pieprz, chili, papryka słodka
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
- Jajka lekko ubijamy, dodajemy jogurt grecki oraz starty ser żółty Gouda Serenada, mieszamy, a następnie wykładamy równomiernie na blachę (22 x26) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 17-20 minut w 160 (z termoobiegiem) , wyjmujemy, delikatnie odrywamy papier i odwracamy. Lekko studzimy.
- Filet z kurczaka kroimy na plastry (kotlety), rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką.
- Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory.
- Na lekko wystudzone ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy w roladę (ciasno).
- Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut / 160 C.
- Podajemy na ciepło.
Smacznego!
informacje o firmie
***
Sylwia Ładyga – ekspert kulinarny marki Serenada
Autorka bloga ,,Ostra na Słodko''. Blogerka z wileką pasją i ogromnym sercem do gotowania. Zdobywczyni II miejsca na Kulinarny Blog Roku 2016. Uczestniczka V poslkiej edycji napopularniejszego kulinarnego show na świecie. Autorka setek publikacji w prasie kobiecej i kulinarnej.
Pod nazwą Serenada kryje się wiele różnych żółtych serów, w tym tak popularne jak Radamer, Salami i Gouda. Marka wyróżnia się oryginalnym opakowaniem, które charakteryzuje się żółtym kolorem i czarnymi dziurami, ale najważniejszym elementem jest wysoka jakość produktów. Gwarancją jakości jest przede wszystkim receptura serowarska, według której od lat produkujemy nasze sery. Receptura mówi, że należy wziąć 10 litrów mleka na każdy 1 kg sera. Takie proporcje gwarantują, że każdy kawałek sera jest bogaty w składniki odżywcze, białko, wapń oraz minerały pochodzące z dużej ilości mleka.
informacje o firmie
***
Sylwia Ładyga – ekspert kulinarny marki Serenada
Autorka bloga ,,Ostra na Słodko''. Blogerka z wileką pasją i ogromnym sercem do gotowania. Zdobywczyni II miejsca na Kulinarny Blog Roku 2016. Uczestniczka V poslkiej edycji napopularniejszego kulinarnego show na świecie. Autorka setek publikacji w prasie kobiecej i kulinarnej.
Pod nazwą Serenada kryje się wiele różnych żółtych serów, w tym tak popularne jak Radamer, Salami i Gouda. Marka wyróżnia się oryginalnym opakowaniem, które charakteryzuje się żółtym kolorem i czarnymi dziurami, ale najważniejszym elementem jest wysoka jakość produktów. Gwarancją jakości jest przede wszystkim receptura serowarska, według której od lat produkujemy nasze sery. Receptura mówi, że należy wziąć 10 litrów mleka na każdy 1 kg sera. Takie proporcje gwarantują, że każdy kawałek sera jest bogaty w składniki odżywcze, białko, wapń oraz minerały pochodzące z dużej ilości mleka.