styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Sylwestrowe przekąski
Sylwestrowe przekąski
Sylwester to data wyczekiwana na całym świecie. Towarzyszą mu liczne miejskie zabawy, bale i domowe prywatki. Menu na takie okazje również musi być odpowiednio dobrane – tak, aby było smaczne i jednocześnie nie wymagało zbyt wiele pracy. Jakie potrawy najlepiej przygotować w ostatni dzień roku, radzi ekspert kulinarny – Piotr Ceranowicz.
Tradycja świętowania
31 grudnia jest dniem wyczekiwanym przez większość z nas. Świętuje się wówczas odejście starego roku, a hucznie wita nadejście nowego. W Polsce tradycje uroczystego obchodzenia sylwestra zapoczątkowała staropolska szlachta, która to tego dnia organizowała wystawne przyjęcia. W towarzystwie odpowiednich potraw i trunków świętowała wówczas odejście starego roku. W mniej zamożnych gospodarstwach również odbywały się spotkania, choć charakterem bardziej przypominały one odświętny wieczór spędzony z bliskimi niż huczną zabawę.
Sylwester od kuchni
Dziś nieco zmieniło się sylwestrowe menu i coraz częściej prym wiodą małe i szybkie w przygotowaniu przekąski. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i zimno, a swoim wygodnym kształtem świetnie sprawdzą się na mniejszych i większych przyjęciach. Jak potwierdza sam ekspert kulinarny marki Lubella, Piotr Ceranowicz – Dziś na przyjęciach rządzą potrawy kolorowe. Warto tu wspomnieć chociażby o granacie, który jest świetnym rozwiązaniem dla osób lubiących w prosty sposób nadawać daniu świeżego akcentu. Co więcej, jego intensywna barwa znakomicie sprawdza się jako dekoracja na przykład małych przekąsek. W tym roku prawdziwym trendem są mini odpowiedniki tradycyjnych potraw – kanapeczki, małe sałatki, mini roladki czy też kuleczki makaronowe, które są bardzo proste w przygotowaniu, a z pewnością swoją formą zachwycą gości. Co zatem warto przygotować w tym roku na sylwestrowy stół? Szczegóły poniżej.
Ostatni dzień roku
Sylwester to dobra okazja, by trochę zaszaleć w kuchni i wykorzystać bardziej finezyjne produkty niż na codzień. Przygotowanie na przykład małych sałatek będzie świetnym rozwiązaniem zarówno na mniejsze, jak i większe przyjęcia. Piotr Ceranowicz poleca na tę okazję przepis z wykorzystaniem makaronu Lubella, słodkich ziemniaczków, kurczaka a także pleśniowego sera. Dzięki temu zachwycimy gości swoim nowoczesnym podejściem do sylwestrowych przekąsek, jak
i nadchodzącego nowego roku.
Małe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania : 40 minut
Składniki :
- Makaron Lubella Classic Świdry 400g
- 2 słodkie ziemniaki
- 2 granaty
- 2 piersi z kurczaka
- Kozi ser pleśniowy
- Garść kolendry
- Sok z 2 cytryn
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz, cukier
- Olej
Przygotowanie :
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy w głębokim tłuszczu do miękkości (ok. 10 minut). W tym czasie przygotowujemy makaron wg zaleceń producenta.
- Pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kiedy będzie już gotowy, porcjujemy go na małe kawałki. Granat
z kolei przekrajamy na pół i przy pomocy wałka lub drewnianej łyżki wydobywamy z pestki. - Makaron mieszamy z ziemniakami, kurczakiem oraz granatem. Całość doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem. Gotowe sałatki przekładamy do małych pojemniczków lub miseczek i dekorujemy kozim serem oraz kolendrą.
informacje o firmie
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Były szef kuchni restauracji Północ Południe, Kaskrut i Kitchen (gdzie był także patronem). Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. Finalista ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.
informacje o firmie
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Były szef kuchni restauracji Północ Południe, Kaskrut i Kitchen (gdzie był także patronem). Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. Finalista ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.