styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Posmakuj dziecięcej magii świąt!

22.12.2016 | Maspex

Piernik, sernik czy makowiec to tradycyjne ciasta, które co roku przygotowujemy na nasz świąteczny stół. Podczas kuchennych wypieków warto również pamiętać o naszych małych pomocnikach. Już dziś przenieś się na moment do czasów dzieciństwa i razem z nimi stwórz nową odsłonę korzennych pierniczków!

Znane nam wszystkim płatki zbożowe można wykorzystać nie tylko do pożywnego porannego śniadania dla naszych maluchów. Świetnie sprawdzą się również jako smakowity deser na dziecięcym świątecznym stole!

Tradycyjne desery, które pojawiają się w tym wyjątkowym czasie w menu są doceniane przez nas, dorosłych za specyficzny świąteczny smak, którym delektujemy się tylko raz w roku. Pomysłowym rozwiązaniem jest również przygotowanie oryginalnych smakołyków, po które z chęcią sięgną nasze dzieci podczas świątecznych dni. Można zaproponować im wykonanie pierników, muffinów czy babeczek z nietypowym dekoracyjnym elementem – płatkami śniadaniowymi! – komentuje Piotr Ceranowicz - ekspert kulinarny marki Lubella.

Sprawdź świąteczne odsłony płatków śniadaniowych!

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie płatków zbożowych. Dzięki nim możemy przygotować razem z pociechami inne niż do tej pory świąteczne wydanie pierniczków, muffinków czy babeczek. Prócz dobrze nam znanych cukrowych pisaków czy posypek warto wykorzystać różne warianty  Mlekołaków np. Choco Kulki czy Cinis Gwiazdki .

– Smak kakaowych i cynamonowych płatków zbożowych wpisuje się świetnie w świąteczny klimat – to kakao i cynamon królują często w naszych bożonarodzeniowych wypiekach! Dzięki nim pociechy będą mogły zaskoczyć swoją pomysłowością wszystkich obecnych w trakcie świąt – uważa kucharz.

Lukier do wigilijnych wypieków na bazie warzyw? Czemu nie!

Tradycyjne kruche pierniczki, cynamonowe muffinki czy puszyste babeczki możemy udekorować bez wykorzystywania gotowych dekoracji! Zamiast nich warto postawić na składniki, które z pewnością mamy pod ręką w kuchennych szafkach – gorzką czekoladę, cukier puder czy płatki śniadaniowe.

- Jeśli chcemy zaskoczyć dzieci nietypowym kolorem wypieków, warto zaproponować im przygotowanie lukru z soku ze szpinaku, buraka czy porzeczki. Wybrany sok łączymy z lukrem wykonanym z kilku łyżek cukru pudru oraz odrobiną gorącej wody. Całość powoli mieszamy aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Ważne, aby dodać małą ilość soku, ponieważ nie może on przeważyć nad smakiem gotowego lukru – radzi kucharz.

Wystarczy rozpuścić czekoladową lub białą polewę w małym rondelku, a następnie gotową płynną masę przelać na upieczone pierniczki, muffinki czy babeczki. Zanim masa całkowicie zastygnie posypmy smakołyki garścią pokruszonych cynamonowych lub kakaowych płatków zbożowych oraz małych kawałeczków skórki pomarańczy. Poniżej przedstawiamy dokładny przepis, dzięki któremu na nowo odkryjesz razem z dziećmi dekoracyjne możliwości płatków śniadaniowych!


PRZEPIS – Świąteczne pierniczki z cynamonową posypką

Poziom trudności: łatwy

Czas przygotowania: 30 minut

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków śniadaniowych Choco Kulki lub Cinis Gwiazdki Mlekołaki 
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę mieszamy z rozpuszczonym gorącym miodem.
  2. Dodajemy do uzyskanej masy cukier, sodę oraz cynamon.
  3. Dolewamy powoli ciepłą wodę i wyrabiamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto o grubości 1 cm, a następnie wykrajamy z ulubionych foremek pierniczki.
  5. Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut.
  6. Gotowe pierniczki dekorujemy ciepłą masą czekoladową.
  7. Wierzch masy posypujemy odrobiną cynamonowych płatków.

Smacznego! 

informacje o firmie

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni warszawskiej restauracji Północ Południe. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

 

informacje o firmie

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni warszawskiej restauracji Północ Południe. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.