styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Świąteczne łazanki w nowej odsłonie

21.12.2016 | Maspex

Okres świąteczny od zawsze kojarzy nam się z ciepłem, wielopokoleniowymi obyczajami i stołem pełnym specjałów kuchni polskiej. Receptury corocznie przygotowywanych potraw znamy już niemal na pamięć. A gdyby tak w tym roku przygotować znane nam przepisy w zupełnie nowej odsłonie? Piotr Ceranowicz przygotował takie rozwiązanie dla świątecznej wersji łazanek.

Z tradycją w tle

Łazanki kojarzą się z tradycyjnymi polskimi potrawami, najczęściej tymi gotowanymi przez nasze mamy i babcie. W wersji z kapustą i grzybami co roku goszczą na świątecznym stole i rzadko kto wyobraża sobie wigilijny wieczór bez tego specjału. W rzeczywistości ten sycący i smaczny makaron przywędrował do nas dopiero w XVI wieku. Wszystko za sprawą królowej Bony, która nie tylko spopularyzowała na polskich ziemiach słynną dziś włoszczyznę, ale również wszelkiego rodzaju pasty. – Początkowo łazanki przygotowywano identycznie jak lasagne, czyli układano warstwowo         i przekładano farszem, bez późniejszego zapiekania w piecu. Już sama nazwa wskazuje na bliski związek tych dwóch rodzajów makaronu. Z upływem czasu i ewolucją gustów kulinarnych, zmieniła się także forma przyrządzania tego specjału – zaczęto go zapiekać, ale i podawać z typowo polskimi dodatkami, takimi jak na przykład kapusta – mówi ekspert kulinarny marki Lubella.

Łazanki na polskim stole

Obecnie „kwadratowy” makaron podawany jest zarówno na co dzień, jak i od święta. Najczęściej jednak łączy się go z Bożym Narodzeniem, gdzie występuje zazwyczaj z dodatkiem kiszonej lub białej kapusty, suszonych leśnych grzybów czy pieczarek. W niektórych domach z kolei ten rodzaj makaronu podawany jest jako dodatek do świątecznej zupy grzybowej lub rybnej, a także w wersji z mięsem. Zazwyczaj owe przepisy oparte są na wielopokoleniowych recepturach, które przywołują na myśl dawne czasy. Piotr Ceranowicz zachęca jednak do pójścia o krok dalej i łączenia tradycji
z nowoczesnymi rozwiązaniami. Właśnie taki zabieg zastosował w propozycji na łazanki, tym razem w wersji na słodko. Szczegóły poniżej.

Słodka odsłona na święta

W tym roku nie rezygnujmy z łazanek na stole wigilijnym, ale zaserwujmy je w zupełnie nowej odsłonie. Dodanie staropolskim potrawom świeżego wydźwięku, pozwoli rozkoszować się nimi na nowo i przeżyć tegoroczne święta w iście magicznym wydaniu. – Zaserwujmy łazanki z makiem, miodem, a także skórką pomarańczową. Użycie cytrusów przełamie słodkie dodatki lekko kwaskowatym posmakiem. Do całości najlepszy będzie makaron od Lubelli – radzi Piotr Ceranowicz.

Łazanki z makiem i miodem

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • Makaron Lubella Łazanki 400g
  • Gotowa masa makowa 400g
  • Miód 2 łyżki
  • Skórka pomarańczowa
  • Mleko 3 łyżki
  • Migdały 1 łyżka
  • 1 łyżka rodzynek
  • Aromat migdałowy 5 kropli

Przygotowanie:

  1. Makaron Lubella Łazanki przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.
  2. Mleko, miód, masę makową, rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową zagotowujemy na małym ogniu. Dodajemy olejek migdałowy. Mieszamy z ciepłym makaronem, tak by mak pokrył dokładnie wszystkie łazanki.
  3. Podajemy z kawałkami świeżej pomarańczy i pokruszonymi migdałami.
informacje o firmie

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella. 

Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Były szef kuchni restauracji Północ Południe, Kaskrut i Kitchen (gdzie był także patronem). Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej
w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. Finalista ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

informacje o firmie

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella. 

Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Były szef kuchni restauracji Północ Południe, Kaskrut i Kitchen (gdzie był także patronem). Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej
w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. Finalista ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.