styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Świąteczne łazanki w nowej odsłonie
Okres świąteczny od zawsze kojarzy nam się z ciepłem, wielopokoleniowymi obyczajami i stołem pełnym specjałów kuchni polskiej. Receptury corocznie przygotowywanych potraw znamy już niemal na pamięć. A gdyby tak w tym roku przygotować znane nam przepisy w zupełnie nowej odsłonie? Piotr Ceranowicz przygotował takie rozwiązanie dla świątecznej wersji łazanek.
Z tradycją w tle
Łazanki kojarzą się z tradycyjnymi polskimi potrawami, najczęściej tymi gotowanymi przez nasze mamy i babcie. W wersji z kapustą i grzybami co roku goszczą na świątecznym stole i rzadko kto wyobraża sobie wigilijny wieczór bez tego specjału. W rzeczywistości ten sycący i smaczny makaron przywędrował do nas dopiero w XVI wieku. Wszystko za sprawą królowej Bony, która nie tylko spopularyzowała na polskich ziemiach słynną dziś włoszczyznę, ale również wszelkiego rodzaju pasty. – Początkowo łazanki przygotowywano identycznie jak lasagne, czyli układano warstwowo i przekładano farszem, bez późniejszego zapiekania w piecu. Już sama nazwa wskazuje na bliski związek tych dwóch rodzajów makaronu. Z upływem czasu i ewolucją gustów kulinarnych, zmieniła się także forma przyrządzania tego specjału – zaczęto go zapiekać, ale i podawać z typowo polskimi dodatkami, takimi jak na przykład kapusta – mówi ekspert kulinarny marki Lubella.
Łazanki na polskim stole
Obecnie „kwadratowy” makaron podawany jest zarówno na co dzień, jak i od święta. Najczęściej jednak łączy się go z Bożym Narodzeniem, gdzie występuje zazwyczaj z dodatkiem kiszonej lub białej kapusty, suszonych leśnych grzybów czy pieczarek. W niektórych domach z kolei ten rodzaj makaronu podawany jest jako dodatek do świątecznej zupy grzybowej lub rybnej, a także w wersji z mięsem. Zazwyczaj owe przepisy oparte są na wielopokoleniowych recepturach, które przywołują na myśl dawne czasy. Piotr Ceranowicz zachęca jednak do pójścia o krok dalej i łączenia tradycji
z nowoczesnymi rozwiązaniami. Właśnie taki zabieg zastosował w propozycji na łazanki, tym razem w wersji na słodko. Szczegóły poniżej.
Słodka odsłona na święta
W tym roku nie rezygnujmy z łazanek na stole wigilijnym, ale zaserwujmy je w zupełnie nowej odsłonie. Dodanie staropolskim potrawom świeżego wydźwięku, pozwoli rozkoszować się nimi na nowo i przeżyć tegoroczne święta w iście magicznym wydaniu. – Zaserwujmy łazanki z makiem, miodem, a także skórką pomarańczową. Użycie cytrusów przełamie słodkie dodatki lekko kwaskowatym posmakiem. Do całości najlepszy będzie makaron od Lubelli – radzi Piotr Ceranowicz.
Łazanki z makiem i miodem
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: średni
Składniki:
- Makaron Lubella Łazanki 400g
- Gotowa masa makowa 400g
- Miód 2 łyżki
- Skórka pomarańczowa
- Mleko 3 łyżki
- Migdały 1 łyżka
- 1 łyżka rodzynek
- Aromat migdałowy 5 kropli
Przygotowanie:
- Makaron Lubella Łazanki przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.
- Mleko, miód, masę makową, rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową zagotowujemy na małym ogniu. Dodajemy olejek migdałowy. Mieszamy z ciepłym makaronem, tak by mak pokrył dokładnie wszystkie łazanki.
- Podajemy z kawałkami świeżej pomarańczy i pokruszonymi migdałami.
informacje o firmie
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Były szef kuchni restauracji Północ Południe, Kaskrut i Kitchen (gdzie był także patronem). Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej
w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. Finalista ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.
informacje o firmie
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Były szef kuchni restauracji Północ Południe, Kaskrut i Kitchen (gdzie był także patronem). Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej
w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. Finalista ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.