styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Przekąski i gry na dziecięce zimowe wieczory
Zima to czas, kiedy nasze pociechy oprócz zabaw na śniegu, lubią bawić się z zaciszu domowego ciepła, grając w gry planszowe lub komputerowe. To dobry moment, aby zaproponować im oryginalne przekąski, bo każdy rodzic wie, że pociechy bardzo szybko przyzwyczajają się do smaków i kształtów codziennych posiłków. A gdyby tak powrócić do czasów dzieciństwa i zafundować wspólny dzień zabawy i kreatywności w przyrządzaniu przekąsek?
Jak mus to Mus
Jak przemycić jabłko do przekąski? Jak wiadomo, jabłko w formie musu to owoc, który idealnie pasuje do deserów. Jest bardzo prosty do zrobienia i wraz z cynamonem tworzy idealne połączenie na ciepłe przekąski. Mus można dodać do naleśników, jogurtu i ciasteczek.
– Mus z jabłek najlepiej smakuje, gdy upieczemy jabłka obrane i pokrojone w ćwiartki, włożyć do rękawa foliowego w półokrągłe naczynie i zalać 100ml wody. Piec z piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu aż jabłka zrobią się miękkie. Upieczone jabłka należy pozostawić do ostygnięcia, następnie włożyć do miski, dodać cukier wedle uznania i szczyptę cynamonu. Całość zblendować na gładką masę. – radzi ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz.
Czekolada i las
Klasyczne naleśniki to dobry pomysł na przekąskę dla nas i dla naszych dzieci. Żeby urozmaicić ich smak i wygląd, podajmy do nich czekoladowy krem, owoce leśne i chrupiące płatki Mlekołaki Choco Muszelki. Jedząc taką przekąskę, nasz maluch z każdym kęsem będzie odkrywał nowe smaki i ich połączenia.
– Naleśniki robi się łatwo, trzeba tylko pilnować, aby były wystarczająco cienkie. Jeśli robimy je dla dzieci, pamiętajmy o tym, żeby dodać więcej owoców, a krem czekoladowy tylko w małej ilości. Zamiast kremu czekoladowego można dodać do środka więcej czekoladowych płatków śniadaniowych. Dzięki nim nasz naleśnik będzie bardziej ciekawy i pożywny – radzi kucharz.
Cynamonowe ślimaki
W trakcie, gdy nasze dzieci zajmują się zabawą, warto przygotować dla nich smaczną i ciekawą przekąskę. Zwykłe naleśniki w niecodziennej formie mogą stać się świetną niespodzianką. Cynamonowe ślimaki to oryginalny pomysł na przekąskę, który rozweseli każdą dziecięcą buzię, pobudzi wyobraźnię i apetyt naszych podopiecznych. Na ile sposobów można przygotować naleśniki? Co do nich dodać, żeby nasze dzieci chętnie jadły pożywne przekąski? Najlepszym sposobem jest przygotowanie posiłku o niezwykłym kształcie, np. ulepienie zwierzaka oraz dodanie do środa czegoś niespodziewanego, jak cynamonowe płatki śniadaniowe Mlekołaki Cinisy.
Przepis - Naleśniki Czekoladowy Las
Czas przygotowania:30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 6
Składniki:
-1,5 szklanki mąki
-3/4 szklanki mleka
-3/4 szklanki wody gazowanej
-szczypta soli
-5 łyżek oleju roślinnego
-krem czekoladowy
-garść malin
-garść borówek
-300 g płatków śniadaniowych – Mlekołaki Choco Muszelki
Przygotowanie:
Do dużej miski dodać mąkę, mleko, wodę gazowaną, sól i olej. Wszystko wymieszać i rozprowadzić do gładkiej masy. Naleśniki smażyć pojedynczo z obu stron do uzyskania jasnozłotego koloru. Środek naleśnika posmarować cienką warstwą kremu czekoladowego, dodać do środka małą garść płatków śniadaniowych. Naleśnik zawinąć w rulon, położyć na nim kilka malin i borówek.
Smacznego!
informacje o firmie
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.
informacje o firmie
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.