styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Śniadaniowe trendy na polskim talerzu
Kulinarne trendy odnoszą się nie tylko do konkretnych potraw, lecz także formy podawania posiłków, najczęściej wybieranych składników, zaskakujących połączeń, które pojawiają się na najbardziej poczytnych blogach, w modnych restauracjach czy na licznych targach żywieniowych. Dotyczy to w szczególności najważniejszego posiłku w ciągu dnia, czyli śniadania. Zobacz, które jego odsłony królują obecnie na polskim talerzu.
Posiłki dopasowane do indywidualnych preferencji
Kiedy współczesny Polak wybiera się po śniadaniowe zakupy, oczekuje szerokiego wyboru produktów – czasami dlatego, że ma wobec nich jasno sprecyzowane oczekiwania, a czasami dlatego, że chce dać się zaskoczyć. Za każdym razem liczy na to, że producent wziął pod uwagę jego indywidualne preferencje. Coraz łatwiej jest dostosowywać posiłki do nawet najbardziej restrykcyjnych wymogów.
– Dobrym rozwiązaniem, aby pozbyć się codziennej rutyny, są płatki kukurydziane Lubella. To śniadaniowy pomysł dla tych, którzy uwielbiają klasyczny smak chrupiących płatków stworzonych ze złocistych kolb kukurydzy. Występują one również w pełnoziarnistej odsłonie, bogatej w błonnik – tak bardzo istotny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W ofercie Lubelli znaleźć można również płatki żytnie. Świetnie komponują się w połączeniu z mlekiem czy jogurtem i stanowią pożywne śniadanie dla całej rodziny. Lubella posiada serię dedykowaną osobom lubiącym urozmaicać swoje śniadania, dbając przy tym o swoją sylwetkę - jęczmienne z pieczonym crunchem jęczmiennym i ziarnami słonecznika oraz dyni, żytnie urozmaicone puffem z żyta i czarną porzeczką, pszenne z puffem pszenicznym i czekoladą oraz lekkie jak piórko płatki ryżowe z dodatkiem crunchu ryżowego i żurawiny. Najmłodszym zaś proponuję pełen przekrój pysznych Mlekołaków. – dodaje Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Kuchenne eksperymenty TOP trendem w mediach społecznościowych
Dzięki mediom społecznościowym nowoczesny Polak coraz częściej zamienia tradycyjną kuchnię, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, tworząc odmienioną jej wersję lub dodając do niej różne składniki, jak na przykład różnego rodzaju płatki śniadaniowe.
– Polacy w tym roku częściej niż kiedykolwiek w swojej kuchni mieszali ze sobą różne składniki. Kierując się typowo polskim sprytem, znajdowali sposoby na udoskonalenie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Coraz częściej można zauważyć, że tradycyjna jajecznica zamieniana jest na omlet z takimi dodatkami, jak chrupiące płatki, parmezan, pomidory koktajlowe, liście sałaty, czerwona cebula czy awokado – zauważa kucharz.
Widoczne hashtagi na Instagramie pokazują, że Polacy chętnie zamieniają tradycyjną owsiankę na rzecz śniadania składającego się z modnych na całym świecie smoothie i granoli, przygotowywanych na bazie świeżych owoców oraz płatków zbożowych.
– Polacy, prócz śniadaniowych warzywnych omletów z dodatkiem chrupiących płatków kukurydzianych, wybierają również wersje owocowych smoothie lub granoli, ponieważ są one bardzo proste w wykonaniu i jednocześnie dają dużo energii. Do smoothie warto dodać garść ryżu w formie płatków ryżowych Lubella z żurawiną. Dzięki temu pożywne śniadanie nabierze nowego smaku. Jeśli chcemy przygotować domową granolę, możemy wykorzystać mieszankę płatków pszennych, żytnich oraz jęczmiennych marki Lubella. Każde z nich zawiera różne dodatki w postaci czekolady, porzeczki, prażonych ziaren słonecznika i dyni, które od razu można zapiec w piekarniku. – dodaje kucharz.
Śniadanie „on the go”
W obecnych czasach żyjemy szybciej niż w przeszłości. Ludzie są skoncentrowani na rozwijaniu swojej kariery, często muszą dzielić czas między pracę a rodzinę, z trudem znajdując chwilę na rozrywki – doba w XXI wieku jest zwyczajnie za krótka. Dlatego staramy się maksymalnie wykorzystać każdą chwilę i w miarę możliwości robić kilka rzeczy naraz, jednocześnie dbając o pełnowartościowe śniadania, które dadzą siłę na cały intensywny dzień.
– Śniadanie „on the go” to coraz bardziej doceniany sposób na zaoszczędzenie czasu, bez konieczności pomijania najważniejszego posiłku dnia. Wystarczy garść płatków kukurydzianych, żeby wyczarować pożywny koktajl zbożowo-białkowy z ulubionymi dodatkami. Takie śniadanie jest równie smaczne, co zdrowe i doskonale wpisuje się w wizerunek nowoczesnego, dynamicznego Polaka – zauważa Ceranowicz.
Dopóki decydując się na śniadanie w trasie, zwracamy uwagę na to, co jemy i sięgamy po sprawdzone domowe wyroby, a nie niekoniecznie wartościowe wypieki z przyulicznych budek. Takie śniadanie może być równie pożywne, jak to zjedzone w domu. Z powodu rosnącego tempa życia bardzo popularne stało się zjadanie śniadania w drodze, w czasie jazdy samochodem lub komunikacją miejską. Dzięki czemu można zyskać więcej czasu na spokojne przygotowanie się do pracy, przeczytanie porannej prasy czy posłuchanie swojej ulubionej porannej audycji w radiu.
– 2016 rok jest dla Polaków rokiem wielkich zmian. Zaczęli dostosowywać sposób żywienia do dynamicznie zmieniającego się świata. Szybkie tempo życia skłoniło ich do rozszerzenia pojęcia śniadania w trasie o wiele więcej form niż tradycyjna kanapka. Zdecydowanie dostrzegli ogromny potencjał płatków śniadaniowych, nie tylko przy szybkim posiłku spożytym w komunikacji miejskiej albo krótkiej przerwie lunchowej, lecz także przy udoskonaleniu szerokiego spektrum tradycyjnych dań kuchni polskiej. Ale przede wszystkim zaczęli gotować i jeść tak jak lubią, tak przerabiając przepisy, żeby spełniały dokładnie ich oczekiwania – podsumowuje Ceranowicz.
Śniadanie on the go można również przygotować samemu dzień wcześniej w domu, wypiekając chrupiące batony płatkowe, dzięki którym będziemy mogli poświęcić jeszcze więcej czasu na przygotowanie się do intensywnego dnia. To również bardzo wygodna propozycja, którą można zjeść bez względu na to czy jedziemy samochodem do biura, stoimy w zatłoczonym metrze w drodze na uczelnię czy odprowadzamy swoją pociechę do przedszkola.
– wystarczy 40 minut, aby stworzyć z nich wyśmienite śniadanie. Do przygotowania batonów potrzebna jest garść kukurydzianych lub pełnoziarnistych płatków Lubella i połączenie ich z miodem, ziarnami słonecznika oraz bakaliami. Aby stworzyć oryginalne wersje batoników, możemy również wykorzystać jedną z czterech nowych serii płatków Lubella, które zawierają różne wartościowe i smaczne dodatki, jak czekolada, ziarna dyni, słonecznika czy porzeczka. Po wymieszaniu ich z odrobiną miodu, można od razu zapiec je w piekarniku – radzi kucharz.
Leśny mix z kukurydzianymi płatkami Corn Flakes
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut
SKŁADNIKI
- 2 łyżki jagód
- 2 łyżki malin
- 3 kopiaste łyżki płatków kukurydzianych Corn Flakes Lubella
- szklanka mleka
PRZYGOTOWANIE
- Mleko i płatki kukurydziane wrzucamy do słoiczka.
- Dodajemy do niego maliny i jagody.
- Do uzyskanej mieszkanki dolewamy szklankę ciepłego mleka.
Smacznego!
informacje o firmie
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Szef kuchni warszawskiej restauracji Północ Południe. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.
informacje o firmie
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Szef kuchni warszawskiej restauracji Północ Południe. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.