styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Jesienią postaw na (stole) leczo!

17.11.2016 | Knorr

Ilu miłośników lecza, tyle przepisów na jego przyrządzenie. Bez wątpienia węgierska potrawa posiada liczne grono wielbicieli. Trudno się dziwić, bo to pyszne i zarazem proste danie. Szczególnie chętnie przyrządzane jesienią – rozgrzewa, zachwycając smakiem wielbicieli jesiennych warzyw.

Jak przystało na typowo madziarską kuchnię, w daniu mile widziana jest papryka pod każdą postacią. Sproszkowana, krojona, wędzona, ostra czy słodka - wszystkie znajdą swe miejsce w garze z leczem. Ale czy „samą papryką leczo żyje”? Oczywiście, że nie!

Wyjaśnia to sama etymologia nazwy dania, która ma być określeniem na połączenie papryki i pomidorów. Dlatego leczo powinno być swoistym warzywnym ragout, w którym obok papryki znaleźć powinny się również pomidory i zawsze dobrze współgrająca z nimi cebula. W klasycznej węgierskiej wersji warzywa podsmażane są na smalcu, najczęściej wieprzowym lub popularnym na całym świecie węgierskim smalcu z gęsi. W trosce o nasze zdrowie, powinniśmy jednak przyrządzać leczo najlepiej na oleju roślinnym.

U naszych bratanków leczo traktowane jest na dwa sposoby. Albo jako rodzaj sosu, który jest dodatkiem do dania głównego, towarzysząc słusznym porcjom mięsa, najlepiej wieprzowego, oraz ziemniakom, albo jako samodzielna potrawa. Tą wersję zaadaptowaliśmy w kuchni polskiej.

Leczo po polsku

Leczo ma w sobie coś z polskiego bigosu - każdemu smakuje i każdy robi je w inny sposób. Spoiwem są odpowiednio: papryka i kapusta kiszona. W kwestii pozostałych składników właściwie jedynym ograniczeniem jest nasza kulinarna fantazja i umiejętność łączenia smaków.

Leczo przyrządzane w polskich kuchniach różni się od tradycyjnej węgierskiej wersji. Po pierwsze – korzystamy z innych składników. Zamiast mięsa wieprzowego najczęściej używamy kiełbasy. Ponadto do potrawy lubimy dodać „wszystko”, co akurat znajdzie się w naszej kuchni. Dlatego gdy nasi znajomi zaserwują nam własną wersję tej potrawy, nie powinna nas zdziwić obecność pieczarek, cukinii, patisonów czy boczku. Po drugie - leczo nad Wisłą różni się od tego znad Dunaju także konsystencją. Nasze danie jest znacznie rzadsze i ze względu na używane składniki przypomina raczej gęstszą zupę.

Idealne na jesień

Na pyszne jedzenie zawsze jest dobra pora. Jednak są okresy, kiedy po pewne dania sięgamy częściej. W końcu chłodniki szczególnie chętnie jadamy w upalne lato, a nie w srogą zimę. Dlatego kiedy żegnamy się z plażą i długimi dniami, a musimy częściej pamiętać o cieplejszej kurtce i parasolce, wtedy rozglądamy się za potrawami potrafiącymi nas rozgrzać.

Fantastycznie nadaje się do tego leczo. Węgierskie danie złagodzi zimne skutki jesieni nie tylko przez swoją temperaturę, ale również dzięki ostrzejszym przyprawom, bo w przypadku leczo warto szerszym gestem sypnąć większą ilość ostrej papryki.

„Ochota na ostrzejsze i bardziej kaloryczne jedzenie to naturalny głos naszego organizmu, który w trakcie chłodniejszej pory domaga się potrzebnych składników do wzmocnienia i walki z drobnoustrojami. Leczo nadaje się do tego znakomicie. Papryka bowiem posiada ogromne pokłady witaminy C, ważnego oręża w walce o uniknięcie przeziębienia”, tłumaczy żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.

 Z mięsem

Na pyszną potrawę nie trzeba długo czekać! Leczo można przygotować bardzo szybko, zwłaszcza jeśli zamiast na mięso - postawimy na kiełbasę. Możemy też zastąpić je boczkiem.

Szybkie leczo z kiełbasą:

Składniki:

  • 500 g ulubionej kiełbasy ­ 

  • Fix Leczo Knorr ­ 

  • żółta papryka 

  • czerwona papryka ­ 

  • cebula ­ 

  • 3 łyżki oleju

  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę. Pokrój w kostkę warzywa i dodaj do kiełbasy, smażąc wszystko przez chwilę.

  2. Fix Knorr , który nada smak,  wymieszaj w szklance zimnej wody i dodaj do potrawy.

  3. Całość gotuj przez ok. 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Aby zaostrzyć smak potrawy, dodaj dwie trzy łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantnego.

Leczo z boczkiem i pomidorami:

Składniki:

  • 1 kg cukinii

  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

  • Przyprawa w płynie Delikat Knorr

  • 50 dag cebuli

  • 50 dag wędzonego boczku

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • 6 sztuk świeżych listków bazylii

  • 3 łyżki pieprzu

  • oliwa z oliwek

  • 2 pomidory

  • 0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Wędzony boczek pokrój w dosyć grubą kostkę i posyp słodką papryką w proszku. Zrumień go na rozgrzanej oliwie z oliwek.

2. Następnie cebulę pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż i dodaj do boczku. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę, cały czas mieszając.

3. Obierz cukinie, oczyść i opłucz, po czym pokrój w grubą kostkę.

4. Umyj pomidory, sparz je, obierz ze skórki i podobnie jak cukinie ¬ pokrój w grubą kostkę.

5. Do rondelka wlej 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu rozprowadź w niej kostkę Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr, dzięki czemu wywar będzie miał wyśmienity smak.

6. Dodaj cukinie oraz pomidory do garnka z boczkiem, dolej bulion.

7. Całość ponownie wymieszaj i duś na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut. Dodaj bazylię, a dla smaku dopraw Przyprawą w płynie Delikat Knorr.


Czosnek dobry na wszystko i do wszystkiego? Zwolenników takiej teorii z pewnością nie brakuje. Na pewno znakomicie odnajdzie się w towarzystwie kolorowych papryk i kiełbasy:

Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem:

Składniki:

  • kiełbasa ­ 

  • 2 cebule

  • Fix Leczo Knorr ­ 

  • papryka czerwona ­ 

  • papryka zielona ­ 

  • papryka żółta ­ 

  • olej do smażenia

  • 1 opakowanie pomidorów z puszki ­ 

  • łyżeczka ostrej papryki ­ 

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki ­ 

  • ząbki czosnku ­ 

  • szklanka wody ­ 

Sposób przygotowania:

1. Kiełbasę pokrój w plastry, a pozostałe składniki w kostkę.

2. W szerokim rondlu podsmaż kiełbasę, cebulę i paprykę. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i paprykę mieloną.

3. Pomidory z puszki posiekaj i dodaj do warzyw. Całość duś około 5 minut.

4. Fix Knorr, który nada aromatu, wymieszaj ze szklanką wody i wlej do rondla. Całość dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Węgierskie leczo podawaj z ryżem lub ziemniakami.

W wersji wege

Leczo bez żadnych przeszkód może obejść się bez mięsa - w końcu traktowane jest ono raczej jako drugoplanowy dodatek. Można nieco poeksperymentować i do dobrze znanych warzyw dodać grzyby. Co więcej, możemy pójść o krok dalej i dorzucić nawet… ananasa. W ten sposób otrzymamy nieco słodszą wersję leczo:

Warzywne leczo z grzybami:

Składniki:

  • 250 g grzybów

  • Fix Leczo Knorr ­ 

  • duża cebula ­ 

  • czerwona papryka ­ 

  • plastry ananasa z puszki

  • łyżka oleju ­ 

  • 150 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Pokrój grzyby, cebulę oraz paprykę w cienkie paski w azjatyckim stylu.

2. Podsmaż przygotowane warzywa na rozgrzanym oleju.

3. Posiekaj ananasa i dodaj go do warzyw.

4. Aby osiągnąć niepowtarzalny smak, rozmieszaj Fix Leczo Knorr w 150 mililitrach wody, dodaj do całości, po czym duś przez około 8 minut. Podawaj gotowe leczo z makaronem.

Leczo z cukinii:

Składniki:

  • 4 cukinie ­ 

  • Fix Spaghetti Napoli Knorr ­ 

  • 2 czerwone cebule ­ 

  • 4 pomidory

  • 3 ząbki czosnku ­ 

  • 15 g słodkiej mielonej papryki ­ 

  • 10 g ostrej papryki w proszku 

  • 40 g koncentratu pomidorowego

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cukinie pokrój wzdłuż na pół, potem ponownie na pół. Usuń nożem pestki odcinając je wzdłuż od zielonej części. Pokrój w kawałki.

2. Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidory w dużą kostkę.

3. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj cukinię oraz mieloną paprykę. Smaż jeszcze przez chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy i świeże pomidory oraz wlej około 0,5 litra wody.

4. Fix Spaghetti Napoli Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody, dzięki czemu nadasz smak potrawie.

5. Dodaj do leczo i zagotuj. Leczo możesz podawać jako samodzielną potrawę bezmięsną lub, na przykład z kiełbasą na ciepło lub na zimno lub,jako dodatek do dań mięsnych.

Nowatorsko

Paprykowe danie z Węgier może być znakomitą inspiracją do kulinarnych eksperymentów. Może zatem postawimy na mariaż leczo i dobrze znanego w polskiej kuchni krupniku?

Krupnik a’la leczo:

Składniki:

  • 1,7 litrów wody

  • Bulionetka wołowa Knorr

  • Sos pomidorowy Knorr

  • 15 dag kaszy mannej

  • 10 dag makaronu typ muszelki ­ 

  • 2 cebule ­ 

  • 10 dag czerwonej papryki

  • 10 dag kiełbasy

  • 0,5 szklanki śmietany

  • pieprz

  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj wywar z wody i bulionetki Knorr, dzięki której uzyskasz wyśmienity smak. Wymieszaj kaszę z niewielką ilością zimnego wywaru. Następnie wlej do pozostałego wywaru. Gotuj na małym ogniu często mieszając.

2. Po 10 minutach włóż makaron.

3. Cebule i paprykę pokrój w kostkę i usmaż. Pokrój kiełbasę.

4. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną kiełbasę.

5. Następnie całość dodaj do zupy.

6. W gotującej się zupie rozprowadź Sos pomidorowy Knorr, wlej śmietanę, dopraw do smaku i chwilę pogotuj. Krupnik a' la leczo podawaj zaraz po przygotowaniu.

Lubimy sycące dania jednogarnkowe? To z pewnością zadowoli nas pomysł na duszone ziemniaki w sosie leczo. Potrawa będzie się cieszyć szczególną popularnością w zimowe popołudnia, kiedy z wielką ochotą będziemy chcieli zjeść pyszne, a zarazem pożywne danie:

 Duszone ziemniaki z kukurydzą w sosie leczo:

 Składniki:

 10 sztuk ziemniaków

  • Fix Leczo Knorr ­ 

  • puszka kukurydzy

  • 2 sztuki marchewki

  • cebula ­ 

  • oliwa do smażenia

  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj.

2. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i marchewkę. Wszystkie składniki przesmaż.

3. Dodaj kukurydzę i duś do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.

4. Fix Leczo Knorr, który nada aromatu, wymieszaj z 250 mililitrami wody i dodaj do do warzyw.

Smacznego!

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie