styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Włoska egzotyka na talerzu
Uwielbiamy Włochy za świeżość produktów, różnorodność i przede wszystkim smak tamtejszych potraw. Coraz chętniej przenosimy ten klimat do swoich domów, chcąc przywołać zbliżony nastrój i efekt smakowy serwowanych dań. Szeroka gama produktów dostępnych na polskim rynku daje nam taką możliwość. Dziś nie trzeba wyjeżdżać za granicę, by typowo włoskie dodatki zagościły na naszych talerzach.
Świeżość podstawą włoskiej kuchni
W kuchni włoskiej liczy się prostota. Ważne jest odpowiednie dobranie składników, by stworzyć danie, które nie tylko zabierze nas w kulinarną podróż smakową, ale co ważne – pokaże, że w tej kuchni nie liczy się ilość, ale przede wszystkim jakość wykorzystanych produktów. Świeżość to ważny element kuchni z Półwyspu Apenińskiego, rzadko wykorzystywane są tu suszone, bądź mrożone produkty. Potrawy mają niepowtarzalny smak, ponieważ do ich doprawienia używane są przede wszystkim zioła, takie jak bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek. Położenie w bliskości Morza Śródziemnego daje Włochom szeroki dostęp do różnych gatunków morskich ryb, dojrzewających na słońcu warzyw, owoców, które stanowią o smakowym efekcie końcowym dania. Szeroki asortyment produktów, który oferuje nasz rodzimy rynek sprawia, że możemy kulinarnie przenieść się do Włoch robiąc zakupy nawet na pobliskim targu. Mowa tu nie tylko o dostępności jarzyn czy zieleniny, ale także o sztandarowym przysmaku – makaronie. Jego włoską jakość w polskich sklepach odnajdziemy np. dzięki Malmie, która produkuje pasty na bazie pszenicy durum. Dzięki takiej zbożowej podstawie mamy gwarancję uzyskania pożądanej twardości al dente.
Dodatki kluczem do sukcesu
Włochy słynną z wielu znakomitych produktów, toteż każdy region może pochwalić się swoją listą regionalnych specjałów. Warto wspomnieć, że ten śródziemnomorski kraj jest podzielony kulinarnie – północ zazwyczaj sięga po ryż i polentę, a południe zdecydowanie częściej serwuje niezliczone gatunki makaronu. Można je tam spotkać pod wieloma postaciami i z różnymi dodatkami, takimi jak na przykład – ser mozarella, powstający konkretnie w Kampanii. Dodawany jest on do wielu włoskich potraw, doskonale komponuje się z pastami zarówno na ciepło, jak i na zimno. Swoim smakiem wyróżnia się również ser Gorgonzola, wytwarzany na północy Włoch – w Lombardii. Świetnie sprawdza się on w sałatkach, sosach, czy z zapiekanymi warzywami. Do cennych przysmaków tego kraju należą również trufle: białe i czarne. Te pierwsze rosną w ziemi wraz z dębowymi korzeniami w Piemoncie, aby w październikowym etapie dojrzewania móc zachwycać silnym, charakterystycznym aromatem, ułatwiającym pracę zbieraczom i ich psom. W kuchni włoskiej białe trufle podaje się do dań jako surowe. Gotuje się jedynie odmianę czarną, która występuje w Umbrii. Emilia – Romagna to z kolei region słynący z wytwarzania octu balsamicznego. Proces jego produkcji jest uznawany za bardziej skomplikowany niż receptury najlepszych win. Polega on na fermentacji alkoholu z winorośli, do którego w odpowiednim momencie należy dodać szczepy bakterii octowych a następnie całość umieścić w specjalnych kadziach. Na koniec przelewa się go do ciemnych baryłek i przechowuje przez co najmniej tydzień w chłodnych i ciemnych pieczarach. Nadaje on wykwintnego smaku nawet najprostszym sałatkom warzywnym. Skoro o jarzynach mowa, to akurat pod tym względem wszystkie włoskie regiony w równym stopniu podzielają do nich umiłowanie. Prym wiodą szczególnie pomidory, szparagi, cebula i czosnek. Równie często w kuchni używa się też bakłażana, rukolę czy oliwki: czarne i zielone. Mówiąc o włoskich dodatkach nie można zapomnieć także o darach morskich, czyli owocach morza. Od wieków uznawane za afrodyzjaki, szczególnie polecane są podczas kolacji we dwoje. Idealnie współgrają z makaronem. Wśród najpopularniejszych włoskich frutti di mare należy wymienić krewetki, kalmary, ostrygi, małże, homara, ośmiornice czy kraba. Jeśli chcemy wprowadzić trochę włoskości u siebie na talerzu, proponujemy spróbować naszego przepisu na spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza. Szczegóły poniżej!
Włoski powiew na polskim talerzu
Włoskie warzywa, owoce i zioła smakują wybornie, bo dojrzewają w pełnym słońcu. Czuć to w każdym kęsie soczystego pomidora czy zielonego ogórka. Na naszym lokalnym rynku również można otrzymać smaczne produkty, które dostępne są całorocznie albo sezonowo a jakością i smakiem dorównują tym z południa kontynentu. W dobrych sklepach z łatwością otrzymamy produkty umożliwiające przygotowanie wcześniej wspomnianego sosu szafranowego. Nie musimy także obawiać się o dostępność makaronu o prawdziwie włoskiej jakości w Polsce – seria past od Malmy, która jest wytwarzana z pszenicy Amber Durum w pełni spełnia to kryterium. Z dodatkiem owoców morza, warzyw takich jak papryka, czerwona cebula uzyskamy na naszym talerzu klimat rodem z Italii. Buon appetito!
Spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki na 2 porcje :
- Makaron Malma Spaghetti 500g
- Mieszanka owoców morza (ośmiorniczki, krewetki, kalmary) 200g
- Szafran: szczypta
- Białe wino 100 ml
- Groszek zielony 50 g
- Papryka czerwona 1/2
- Cebula czerwona 1 szt.
- Masło 100g
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Natka pietruszki
- Cytryna1/2
Przygotowanie:
Szafran namaczamy w winie. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta.
Na oliwie z oliwek przesmażamy owoce morza oraz groszek, posiekaną cebulę i paprykę .
Dodajemy wino z szafranem i dusimy przez chwilę. Dołączamy do tego makaron i zimne masło. Całość mieszamy aż makaron pokryje się sosem. Podajemy posypane natką pietruszki i z cząstką cytryny.