styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Smacznie i tanio? Domowo! Oto dania za 10, 15 i 20 złotych
Jeśli chcemy na posiłek przeznaczyć określony, niewielki budżet, marząc, by jednocześnie danie było naprawdę pyszne, warto kierować się kilkoma przydatnymi wskazówkami.
Jak przygotować smaczne danie, a przy tym nie wydać dużo? Wystarczy kilka prostych sposobów:
- przygotujmy posiłek w domowej kuchni
Domowe, nie znaczy gorsze – wręcz przeciwnie! W zaciszu swojej kuchni możemy wyczarować potrawy tak samo smaczne, a nawet równie wykwintne jak w restauracji. Jednocześnie możemy modyfikować smak potraw w zależności od upodobań domowników. I z pewnością będzie taniej!
- korzystajmy z produktów sezonowych
W okresie zbiorów danych warzyw, kiedy zasypują sklepowe półki i stragany, kupimy je niedrogo. W wakacje przygotowujmy więc potrawy na bazie pomidorów i ogórków, a podczas jesiennych chłodów dania z dyni, patisona i warzyw korzeniowych. Także od września wprowadźmy do menu potrawy z udziałem papryki, np. leczo – wtedy to warzywo jest najtańsze.
- przygotowujmy dania makaronowe
Tajemnica tkwi w prostocie! Wystarczy paczka makaronu, sezonowe warzywa, ulubione dodatki i tylko niewielkie umiejętności kulinarne, by wyczarować w kuchni doskonały obiad. Pysznie i tanio!
- postawmy na dania „łatwopodzielne”
Jeśli przygotowujemy obiad dla całej rodziny, zaplanujemy takie potrawy, które łatwo możemy podzielić na kilka kawałków, jak zapiekanki czy tarty. Możemy je przygotować z prostych, niedrogich składników i mamy pewność, że każdy domownik otrzyma swoją porcję tej pyszności. Również zupy czy inne dania jednogarnkowe, jak leczo czy gulasz, okażą się ekonomiczne w przygotowaniu.
- korzystajmy z tego, co mamy w lodówce
Kojarzymy sytuacje, kiedy napoczęte produkty lub te kupione pod wpływem impulsu długo czekają w lodówce na swoją kolej. Kiedy mamy ich użyć, często okazuje się, że już się do tego się nadają. Planując więc posiłek, weźmy pod uwagę, co już mamy w lodówce – by nie marnować żywności, a jednocześnie nie wydawać pieniędzy na kolejne produkty.
- powróćmy do źródeł…
… smaku na polskich stołach. Przykładowo - sięgnijmy po rodzime kasze, które po długiej nieobecności wracają do łask. Przygotujemy z nich dania zdrowe i jednocześnie niedrogie. Ponadto zamiast sięgać po bardziej wykwintne składniki znane z kuchni świata, które często są droższe, jak karczochy czy kapary, możemy wykorzystać nasze rodzime warzywa, np. buraki czy inne warzywa korzeniowe.
- postępujmy zgodnie z zaleceniami żywieniowców
„Bywa, że najwięcej miejsca na talerzu zajmuje mięso, a w jego towarzystwie znajduje się skromna porcja surówki czy maleńki ogóreczek. A przecież najnowsza piramida żywieniowa, zaprezentowana przez Instytut Żywności i Żywienia, mówi, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy, przy czym proporcje powinny wyglądać następująco: ¾ mają stanowić warzywa, a ¼ - owoce”, mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Zmieńmy więc proporcje w przygotowywanych posiłkach, co też okaże się korzystne dla naszej kieszeni.
A teraz czas na konkrety – poniżej przepisy na potrawy, których koszt przygotowania wynosi odpowiednio 10, 15 i 20 złotych:
Dania do 10 złotych:
Pomidorowa z makaronem
Składniki:
- 400 g pomidorów z puszki bez skóry
- 2 kostki Rosołu z kury Knorr
- 150 g makaronu np. świderków
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
- Łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
- Natkę pietruszki lub koperku drobno posiekaj. Ząbki czosnku lekko zmiażdż i wraz z pokrojoną cebulą podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Dodaj do smażących się składników pomidory z puszki i całość gotuj przez 5 minut. Następnie przetrzyj wszystko przez sito.
- Wlej do garnka litr wody i wrzuć 2 kostki rosołowe Knorr, które nadadzą przyrządzanemu daniu warzywny posmak. Gotuj przez 10 minut.
- Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem. Przystrój ją siekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Szybkie spaghetti carbonara
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 1 opak. Fix Spaghetti Carbonara Knorr
- 100 ml śmietany 36%
- Szczypta czarnego pieprzu
- Ser do posypania
- 150 ml wody
Sposób przygotowania:
- Fix Spaghetti Carbonara Knorr – który nada przygotowywanemu daniu odpowiednią konsystencję – wymieszaj starannie z wodą i śmietaną. Następnie zagotuj całość.
- Po zagotowaniu się sosu, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron na półtwardo.
- Gdy będzie gotowy, odcedź go i umieść w sosie. Całość posyp pieprzem i starannie wymieszaj.
- Gotowe spaghetti carbonara nakładaj na płaskie talerze. Posyp je swoim ulubionym startym serem.
Zupa jarzynowo-kalafiorowa ze śmietaną
Składniki:
- Opakowanie mrożonych warzyw
- 2 kostki Rosołu z kury Knorr
- 2 l wody
- 3 ziemniaki
- Opakowanie mrożonego kalafiora
- Szklanka śmietanki
- Posiekany koperek
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Kostki Rosołu z kury Knorr rozpuść w 2 litrach wrzątku. Dzięki nim w łatwy sposób przygotujesz smaczny wywar na zupę.
- Do garnka wrzuć mrożone warzywa i gotuj całość ok. 10 min.
- W międzyczasie przygotuj ziemniaki: obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj je do gotujących się warzyw. Gotuj przez kolejne 5 minut.
- Do garnka dodaj kalafior i śmietanę. Wszystko gotuj do momentu zmięknięcia warzywa.
- Przed serwowaniem dopraw zupę pieprzem i posyp drobno siekanym koprem. Danie podawaj na gorąco.
Duszone udka z kurczaka w sosie własnym
Składniki:
- 2 udka kurczaka
- Kostka Rosołu z kury Knorr
- 0.5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- Olej do smażenia
- Pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Z mięsa wydziel podudzia i pałki. Później smaż je na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju do momentu, w którym zarumieni się z obu stron.
- Do smażącego się kurczaka dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Całość smaż przez kolejnych kilka minut.
- Składniki z patelni przełóż do dużego garnka. Mięso zalej 1,5 l wody. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę o boku 2 cm i dodaj do kurczaka.
- W wodzie znajdującej się w garnku rozpuść kostkę Knorr, która sprawi, że danie nabierze warzywnego posmaku. Potrawę duś do momentu uzyskania miękkości wszystkich jej składników.
- Pod koniec przyrządzania sosu, dodaj do niego drobno pokrojoną natkę pietruszki. Dodatkowo możesz urozmaicić jego smak 2 łyżkami śmietany.
Dania do 15 złotych:
Duszony kurczak z warzywami
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- Kostka Rosołu z kury Knorr
- Czerwona papryka
- Połówka cukinii
- Marchewka
- Cebula
- Szklanka wody
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso i warzywa pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm – z wyjątkiem marchwi, którą należy podzielić na półplastry.
- Kawałki kurczaka panieruj w mące i tak przygotowane smaż na patelni do nadania im złotego koloru.
- Do podsmażonego kurczaka dodaj warzywa i smaż je, aż zmiękną. Pamiętaj, by mieszać je co jakiś czas. Całość dopraw oregano.
- Na patelnię wlej wodę, dodaj do niej kostkę rosołową Knorr, która podkreśla smak dań z drobiu.
- Wszystko duś przez ok. 4 minuty – do momentu, w którym mięso będzie gotowe.
Serowa zapiekanka makaronowa
Składniki:
- 100 g szynki
- Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
- 200 g makaronu rurek
- Puszka kukurydzy
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g żółtego sera
- 300 ml wody
Sposób przygotowania:
- Fix Knorr, który nada przygotowywanemu daniu brokułowy posmak, wymieszaj dokładnie z 300 ml wody i 200 ml śmietany 18%.
- Pokrojoną w cienkie paski szynkę wrzuć na patelnię. Następnie dodaj do niej odsączoną z zalewy kukurydzę i surowy makaron.
- Całość zalej przygotowanym Fixem i duś przez ok. 3 minuty. Następnie zdejmij danie z ognia i dodaj do niego połowę startego sera.
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż resztę sera. Tak przygotowaną zapiekankę owiń folią aluminiową. Piecz ją przez 45 minut w temperaturze 250° C.
- 5 minut przed końcem czasu zdejmij folię i wciąż zapiekaj. Dzięki temu ser się zarumieni. Danie podawaj na gorąco.
Pieczony kurczak z groszkiem
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- Czerwona cebula
- Mały świeży imbir
- 2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- Pół szklanki zielonego groszku mrożonego
- Pół szklanki soku pomarańczowego
- Łyżka miodu
- Olej sezamowy
Sposób przygotowania:
- Każde z udek przedziel na połowę i tak przygotowane umieść w specjalnej torebce do pieczenia.
- W małym naczyniu połącz przyprawę Knorr – która nada mięsu odpowiednią barwę i urozmaici jego smak – z sokiem pomarańczowym, miodem i olejem sezamowym. Obrany imbir pokrój w plasterki, a cebulę w pióra.
- Przygotowaną wcześniej marynatę, wraz z groszkiem, dodaj do woreczka. Zepnij go spinką i mocno potrząśnij.
- Torebkę z mięsem przełóż do nagrzanego do temperatury 180° C piekarnika. Piecz przez 50 minut.
- Na kilka minut przed upłynięciem sugerowanego czasu pieczenia, ostrożnie rozetnij woreczek. Dzięki temu udka zarumienią się. Gotowe danie serwuj z ryżem.
Faszerowana cukinia po włosku z mozzarellą
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cukinie
- Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
- 400 g pomidorów z puszki
- Cebula
- 4 łyżki tartej mozzarelli
- 2 łyżki oleju
- Pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Poszatkuj drobno cebulę i smaż ją wraz z mięsem mielonym przez ok. 8 minut. Sygnałem, że jest gotowe, będzie zmiana jego barwy na rumianą.
- Pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem umieść na patelni. Dodaj do nich Fix Knorr, który nada daniu intensywnie ziołowego smaku i aromatu, oraz pół szklanki wody.
- Całość starannie wymieszaj i duś do momentu zgęstnienia. Aby dodatkowo wzbogacić smak farszu, dodaj do niego świeże zioła. Sprawdzi się np. bazylia.
- Kiedy farsz będzie się gotował, przygotuj cukinię. Odetnij jej końce i przekrój ją wzdłuż na połowę. Wydrąż z niej pestki – proces ten ułatwi np. użycie łyżeczki. Na każdej połówce umieść mięsny farsz i posyp jego wierzch startym serem.
- Faszerowane warzywa przełóż do nagrzanego do temperatury 180° C piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Danie podawaj na gorąco.
Szybka sałatka nicejska
Składniki:
- Sos sałatkowy francuski Knorr
- 200 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- Pomidor
- Czerwona cebula
- 2 ugotowane jajka
- Puszka tuńczyka w oleju
- Kilka zielonych oliwek
Sposób przygotowania:
- Sos sałatkowy Knorr, który nada daniu ziołowy smak i aromat, dokładnie połącz z 3 łyżkami wody i taką samą ilością oleju z puszki tuńczyka. Ten drugi z powodzeniem zastąpisz oliwą z oliwek.
- Ugotowane w mundurkach ziemniaki podziel na półplastry. Następnie rozłóż je na półmisku. Pokrojonego w ćwiartki pomidora wyłóż na ziemniakach.
- W centralnej części półmiska umieść kawałki tuńczyka. Na rybę połóż fasolkę, przedzielone na pół oliwki oraz plastry czerwonej cebuli.
- Całość starannie wymieszaj z, przygotowanym w pierwszym kroku, dressingiem.
- Gotową sałatkę serwuj z jajkami ugotowanymi na twardo.
Dania do 20 złotych:
Zapiekany kurczak z warzywami
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki Przyprawy do kurczaka Knorr
- Bakłażan
- 200 g dyni
- 2 marchewki
- 500 g słodkich ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- Gałązka rozmarynu
- Gałązka tymianku
- 30 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie obierz. Następnie pokrój je, wraz z kurczakiem, w kawałki podobnych rozmiarów.
- Pokrojone warzywa i mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej je obficie oliwą z oliwek, posyp specjalnie skomponowaną Przyprawą do kurczaka Knorr i drobno siekanym czosnkiem.
- Całość zapiekaj przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C.
- Gotowe danie serwuj posypane posiekanymi ziołami.
Bitki wołowe w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500 g wołowiny
- Esencja do duszonych mięs Knorr
- 5 łyżek mąki pszennej
- Łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- Ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Podzieloną na plastry wołowinę rozbij tłuczkiem. Tak przygotowane mięso starannie oprósz mąką i zarumień z obu stron na rozgrzanej patelni.
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Oba warzywa zeszklij na rozgrzanym w garnku tłuszczu. Dodaj do nich 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oregano. Następnie przełóż podsmażone mięso do garnka.
- Wszystko zalej 600 ml wrzątku. Dodaj do niego Esencję do duszonych mięs Knorr, która dobrze podkreśli smak wołowiny.
- Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś mięso do momentu jego zmięknięcia. Zwykle odpowiednim czasem jest 35 minut.
- Danie serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Dobrym dodatkiem do niego będzie ugotowany ryż.
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr
- 400 g ziemniaków
- 300 ml śmietany 18%
- 100 g żółtego sera
- Cebula
- Olej do smażenia
- 80 ml oleju do smażenia
- Pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Pokrojoną w piórka cebulę podsmaż w garnku. Następnie umieść w nim pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Całość smaż przez chwilę. Dodaj plastry ziemniaków.
- Smaż wszystko, pamiętając o mieszaniu, do momentu, w którym ziemniaki zaczną się rozklejać.
- Do garnka wlej śmietanę wymieszaną dokładnie z Fixem Knorr, który nada daniu intensywnie serowy smak i zapach. Całość doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu zapiekanki umieść starty ser. Naczynie owiń folią aluminiową i wstaw je na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 190° C. Następnie ściągnij folię i piecz przez kolejne 10 minut. Dzięki temu ser się zarumieni.
- Gotową zapiekankę ziemniaczaną serwuj z drobno posiekaną natką pietruszki.
Pulpety w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- Kostka Rosołu z kury Knorr
- 50 ml śmietany 36%
- 150 g pieczarek
- 850 ml wody
- Cebula
- Łyżka natki pietruszki
- Bułka pszenna
- Mleko do namoczenia bułki
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- W misce z mlekiem odciśnij bułkę. Następnie przełóż do niej mięso mielone, wbij jajka i wsyp łyżkę siekanej natki pietruszki. Ugniataj składniki do momentu wytworzenia jednorodnej masy. Dopraw ją do smaku.
- Uformuj niewielkich rozmiarów pulpeciki i starannie obtocz je w mące. Obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
- Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na tej samej patelni, na której wcześniej przygotowywane było mięso. W międzyczasie podziel pieczarki na 8 części i dodaj je do smażącej się cebuli. Wsyp na patelnię pozostałą po panierowaniu mąkę, dokładnie wymieszaj ze składnikami i zalej szklanką wrzątku. Całość gotuj przez chwilę.
- Zawartość patelni umieść w garnku, dodaj 600 ml wody, śmietanę i zagotuj. Kiedy sos zacznie się gotować, umieść w nim przygotowane wcześniej pulpety, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, która podkreśli smak pulpetów, zmniejsz ogień i duś całość przez 20 minut.
- Przyrządzone danie serwuj z ziemniakami lub ulubionym rodzajem kaszy.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824