styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
1000 pomysłów na dania z makaronem (przepisy!)
Smaczne, szybkie, łatwe, i z pomysłem – takie są właśnie dania przygotowywane na bazie makaronu. Tak naprawdę każdy, niezależnie od stopnia kulinarnych umiejętności, może przyrządzić sobie danie, które będzie pyszne i w pełni spełni oczekiwania. Jak tego dokonać?
Sposoby dla „zabieganych”
W ciągłej życiowej gonitwie większości z nas brakuje przede wszystkim… czasu. Makaron idealnie wpisuje się w tryb życia takich osób. Prostota wykonania wraz z krótkim czasem gotowania idealnie sprawdzi się w kuchni stale „zabieganych”. Przykładem dania, którego przygotowanie nie zajmie nam dłużej niż 20 minut jest sałatka makaronowa. Pełnoziarniste kokardki w połączeniu z szynką i groszkiem zaspokoją nawet największy głód, a także będą doskonałą alternatywą dla tradycyjnego obiadu. Smaku naszemu daniu z pewnością doda zielony ogórek oraz aromatyczny szczypiorek. Makaron w tym wydaniu to zatem idealne połączenie szybkości przygotowania, wspaniałego smaku oraz witalności!
Chwila dla smakoszy
Pasta idealnie sprawdzi się również u osób, które uwielbiają spędzać czas w kuchni i eksperymentować z różnymi smakami. Dobór odpowiednich dodatków pozwoli wykreować prawdziwie wykwintne dania. Przykładem potrawy, której przygotowanie zajmie nieco więcej czasu, ale z pewnością zapewni nam jednocześnie wiele satysfakcji i doznań smakowych jest pappardelle
z kaczką i grzybami. Wykwintne mięso zostało tu skomponowane z sezonowymi darami lasu. Jesień obfituje w wiele wspaniałych składników, których nie sposób nie wykorzystać w kuchni. Świetnym uzupełnieniem potraw powstałych na bazie jesiennych darów natury jest jałowiec – tradycyjna słowiańska przyprawa. W połączeniu z kaczką i makaronem nadaje on im prawdziwie intensywnego aromatu oraz uwydatnia smak pozostałych dodatków.
Słodkie smaki dzieciństwa
Dania makaronowe to również świetny sposób na przywołanie wspomnień z dzieciństwa. Zapewne najczęściej były one nam serwowane w wersji na słodko, np. z białym serem lub owocami. Dobrze znane smaki z pewnością przypadną także do gustu naszym pociechom, które tak jak i my, przez lata będą wspominać charakterystyczne dania tego okresu. Nowoczesną wersją pasty przygotowywanej na słodko jest np. zapiekanka z gruszką. W takim przepisie idealnie sprawdzą się gniazda nitki, które świetnie skomponują się ze smakiem owoców i żurawiny.
Przepisy na wszystkie rodzaje wspomnianych dań znajdują się poniżej, ale my zachęcamy także do szukania nowych inspiracji, które pozwolą na odkrycie własnego, 1001 pomysłu na Lubellę. Smacznego!
Sałatka makaronowa z szynką i groszkiem
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Składniki:
- Makaron Lubella Pełne Ziarno Kokardki 400 g
- 1 duży por
- Zielony groszek 300 g
- Szynka wędzona 150 g
- Zielony ogórek 100 g
- Czerwona cebula70 g
- Oliwa z oliwek
- Szczypiorek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta.
- Pora myjemy, przecinamy wzdłuż i siekamy na drobne półksiężyce. Szynkę kroimy
w średnią kostkę, obranego wcześniej ogórka – w talarki, a cebulę w drobne piórka. - Wszystko składniki mieszamy z makaronem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem, a także posiekanym szczypiorkiem.
Pappardelle z kaczką i grzybami
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Składniki :
- Makaron Lubella Pappardelle nr 57 400 g
- 1 cebula
- 1 pierś z kaczki
- Sezonowe grzyby, np. podgrzybki 350 g
- Śmietana 36% 150 ml
- Jałowiec 6 ziarenek
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
- Z piersi kaczki ściągamy skórę i kroimy w grubsze paski. Cebulę siekamy w kostkę,
a grzyby w talarki. Wszystko razem przesmażamy zaczynając od kaczki, a następnie dodając kolejno cebulę i ulubione grzyby. Zalewamy śmietaną i dodajemy jałowiec. - Makaron odcedzamy i łączymy z gęstym sosem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Danie dekorujemy listkami natki pietruszki i cieniutkimi plasterkami surowych grzybów.
Dziecięca zapiekanka z gruszką
Czas przygotowania: 40minut
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Składniki:
- Makaron Lubella Nitki Cięte nr 2
- 1 kawałek żółtego sera mozzarella, ok. 200 g
- 250 g żurawiny
- 4 gruszki
- Wanilia w proszku, do smaku
Przygotowanie :
- Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Gruszki myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na średniej wielkości cząstki, podobnie postępujemy z mozzarellą.
- Przygotowany wcześniej makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie dodajemy pokrojone gruszki i ser. Na koniec posypujemy po wierzchu żurawiną (może być suszona).
- Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez około 15-20 minut. Danie posypujemy sproszkowaną wanilią, używając do tego niewielkiego sitka i dekorujemy żurawiną.
informacje o firmie
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Były szef kuchni restauracji Północ Południe, Kaskrut i Kitchen (gdzie był także patronem). Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. Finalista ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.
informacje o firmie
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Były szef kuchni restauracji Północ Południe, Kaskrut i Kitchen (gdzie był także patronem). Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. Finalista ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.