nowe produkty/usługi budownictwo/nieruchomości

OFF Piotrkowska Center już wkrótce bez charakterystycznego rurociągu

Koniec sezonu ogródkowego na OFF Piotrkowska Center przyniesie nie tylko zmianę wystroju przestrzeni. Z kompleksu dawnej fabryki Ramischa już wkrótce zniknie charakterystyczny rurociąg biegnący nad głowami gości popularnego OFFa. To wstęp do pierwszego etapu prac budowlanych związanych z dwiema zapowiadanymi inwestycjami – SEPIA OFFICE oraz TEAL OFFICE.

Demontaż istniejącego rurociągu wiąże się z modernizacją sieci ciepłowniczej w obrębie kwartału ulic: Piotrkowskiej, Roosevelta i Sienkiewicza. Dostawca energii, firma Veolia, dokona w październiku wymiany obecnej sieci napowietrznej na ciepłociąg biegnący pod ziemią. Aby renowacja w jak najmniejszym stopniu dała się we znaki gościom i właścicielom lokali popularnego OFFa, prace renowacyjne zaplanowano na tygodniowe etapy.

W pierwszej kolejności wkopany zostanie odcinek za cocktail barem Spaleni Słońcem, a także fragment przy parkingu od strony ulicy Sienkiewicza, który uzupełni przyłącze do posesji przy ulicy Roosevelta 16. Następnie prace przeniosą się na odcinek wzdłuż granicy działki od strony Piotrkowskiej 136. Końcowy etap przewiduje demontaż obecnej sieci napowietrznej, istniejącej w tym miejscu od lat 70. ubiegłego stulecia. W tej fazie wykonane zostanie przyłącze, które zintegruje z siecią lokale od strony ulicy Roosevelta, a także dwie nadchodzące inwestycje: SEPIA OFFICE i TEAL OFFICE.

Jak podkreśla OPG Property Professionals, zarządca OFF Piotrkowska Center, renowacja sieci ciepłowniczej wpisuje się w szeroki projekt planowanej rewitalizacji przestrzeni. – Tworzymy kolejne funkcje dla OFFa nie tylko poprzez budynki – zarówno odnawiane, jak w przypadku SEPIA OFFICE, czy nowe, czyli TEAL OFFICE – wyjaśnia Michał Styś, Dyrektor Zarządzający firmy. – OFF kojarzy się ze zdrowym i ekologicznym stylem życia. Chcemy, aby znalazło to odzwierciedlenie także w zrównoważonym i odpowiedzialnym podejściu do wykorzystania energii – dodaje.

Renowacja istniejącej sieci ciepłowniczej stanowi wstęp do pierwszego etapu prac budowlanych nad SEPIA OFFICE i TEAL OFFICE. Pierwszy projekt to głęboka rewitalizacja XIX-wiecznego budynku, w którym swoje lokale mają obecnie m.in. Tari Bari Bistro i Magazyn Wysoki. Druga inwestycja to nowoczesny i harmonijnie wkomponowany w tkankę OFFa biurowiec klasy A, który zajmie miejsce na pustej działce od strony ulicy Roosevelta. Zgodnie z planem, budowa obu obiektów ma ruszyć jeszcze tej jesieni.