styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Naturalnie w kuchni: Jakie warzywa jeść we wrześniu?

12.09.2016 | Knorr

Podstawą dobrze zbilansowanej diety powinny być warzywa. Szczególnie te sezonowe, pełne cennych składników odżywczych. Wrzesień to idealny czas na zakupy w pobliskim warzywniaku: dojrzałe papryki, soczyste pomidory, świeże pory, brokuły i bakłażany – wszystko to czeka na nas i na nasze kulinarne pomysły. Po które warzywa warto sięgnąć w okresie powakacyjnym, a także jak najlepiej będzie je smacznie przygotować, podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

  • papryka

Połowa września to najlepsza pora na zaopatrzenie się w większe ilości papryki. Kolorowa, smaczna, a przy tym niezwykle niskokaloryczna. Na Węgrzech czy w Meksyku stanowi podstawę przygotowania wielu tradycyjnych dań. Jest blisko spokrewniona z bakłażanem i pomidorem. Do Europy przywędrowała już w XV wieku, jednak przez lata uznawana była jedynie za roślinę ozdobną, a nawet trującą. W zależności od gatunku posiada różnorakie właściwości. Świeża – zawiera więcej witaminy C od cytryny. Zachowuje przy tym swoje wartości pomimo duszenia czy pieczenia. Ze względu na szeroką gamę odmian, papryka może przypaść do gustu każdemu, nawet naszym najmłodszym.

„Wyjątkowość papryki – polegająca na dużym zróżnicowaniu smakowym oraz kolorystycznym, sprawia, że na jej bazie przygotować możemy wiele smacznych i oryginalnych potraw. Papryka różni się też poziomem odczuwalnej ostrości, dlatego z jej dodatkiem przyrządzić możemy dania zarówno bardziej pikantne, jak i zdecydowanie łagodne. Możemy ją faszerować, dusić, dodawać do sosów, zup czy gulaszów. Bez papryki nie obyło by się również klasyczne leczo” – mówi Piotr Murawski. „By nieco urozmaicić nasz codzienny obiad, polecam przygotowanie wyjątkowego spaghetti na bazie pomidorów i papryki właśnie. Naprawdę będzie bardzo smacznie!” – dodaje szef kuchni Knorr.

A oto przepis na spaghetti z dodatkiem warzyw i grzybów:

Spaghetti bolognese z warzywami i grzybami

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
  • cukinia
  • papryka
  • 150 g pieczarek
  • cebula
  • garść świeżej bazylii
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cukinię i paprykę w drobną kostkę, cebulę poszatkuj. Starannie opłucz pieczarki pod bieżącą wodą, osusz je i pokrój w plastry.
  2. Ugotuj makaron, stosując wskazówki załączone na opakowaniu, następnie go odcedź.
  3. W trakcie gotowania się makaronu, zarumień cebulę na łyżce rozgrzanego oleju. Następnie dodaj do niej resztę pokrojonych wcześniej warzyw. Całość smaż na dużym ogniu ok. 5-7 minut.
  4. Pomidory z puszki połącz z opakowaniem Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese, który nada im ziołowego posmaku. Tak przygotowany sos doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj go przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj do niego podsmażone wcześniej warzywa i całość gotuj przez 2-3 minuty.
  5. Makaron wymieszaj dokładnie z sosem. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.
  • fasolka szparagowa

Żółta, a może zielona? Każda jest wyjątkowo pyszna, a przy okazji bardzo zdrowa. Wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej, a do Europy przywieźli ją żeglarze hiszpańscy na przełomie XV i XVI wieku. W żółtej odmianie charakteryzuje się nieco delikatniejszym smakiem, w zielonej – nieco wyrazistszym. Zawiera potas, kwas foliowy, witaminy, a także stosunkowo dużą ilość błonnika pokarmowego. Szczególnie często przygotowywana jest na patelni, z dodatkiem bułki tartej. Szef kuchni Knorr poleca natomiast jej inne zastosowanie: „Fasolka szparagowa to warzywo, które równie dobrze sprawdzi się jako podstawa dań głównych, ale także jako dodatek, np. do sałatek. W sezonie można ją spokojnie zamrozić i w okresie zimowym przygotowywać na jej bazie wiele doskonałych potraw”. Szef kuchni poleca przepis na kolorowy i aromatyczny gulasz pełen warzyw z jej dodatkiem:

Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

Składniki:

  • 500 g wołowiny gulaszowej
  • Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz
  • cebula
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • 2 marchewki
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój składniki: mięso i cebulę w kostkę, papryki – z wykrojonymi gniazdami nasiennymi – na kawałki, obrane marchewki w plastry, fasolkę – z odciętymi końcówkami – na połówki.
  2. Podsmaż mięso na łyżce rozgrzanego oleju. Kiedy zmieni barwę na brązową – odłóż je na talerz.
  3. Na 2 łyżkach oleju smaż warzywa na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Pamiętaj o ich starannym mieszaniu. Następnie wymieszaj 300 ml wody z Knorr naturalnie smaczne – Gulasz, które zapewni ładną barwę i dobry smak gotowej potrawy.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj mięso i duś całość pod przykryciem przez ok. 45 minut – do momentu zmiękczenia mięsa. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, dolej dodatkową ilość wody.
  5. Gotowe danie podawaj na gorąco, udekorowane natką pietruszki.
  • cukinia

Cukinia jest wyjątkowo uniwersalnym warzywem. Można ją wykorzystać do przygotowania zup, sosów, jako dodatek do mięs czy sałatek. Sezon na cukinię trwa przez całe wakacje, jednak dopiero pod koniec jej ceny zdecydowanie spadają. Wrzesień więc to idealny moment, by wykorzystać ją w kuchni, na przykład do przygotowania zimowych przetworów.

„Cukinia to warzywo, które do Polski przywędrowało z Włoch. Występuje w kilku wariantach, najpopularniejsza jest cukinia zielona. Znakomicie smakuje jako składnik wielu dań, takich jak ratatouille, leczo, zapiekanka czy gulasz. Ja uwielbiam przygotowywać z jej dodatkiem farfalle – wystarczy wykorzystać szynkę, kapary i żółty ser, by stworzyć naprawdę pyszne danie”, poleca Murawski, rekomendując poniższy przepis.

Farfalle z cukinią i szynką

Składniki:

  • cukinia
  • Knorr Naturalnie smaczne – Zapiekanka makaronowa z szynką
  • 2 łyżki kaparów
  • 200 g startego żółtego sera
  • 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariantu klasycznego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 g makaronu farfalle
  • 200 g szynki wędzonej
  • 1 ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej w garnku Ramę, która zapewnia wyjątkowo łatwe przyrządzanie potraw. Podsmaż na niej cukinię, wcześniej pokrojoną w plastry. Następnie dodaj drobno siekaną paprykę chili, czosnek i szynkę. Wszystkie składniki zalej śmietaną.
  2. W garnku umieść kapary, 2 szklanki wody, nieugotowany makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne, które nie tylko zagęści sos, ale również nada mu wyrazistego smaku.
  3. Całość zagotuj, następnie dodaj część startego żółtego sera.
  4. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp resztą sera.
  5. Piekarnik nagrzej do 200°C i wstaw do niego naczynie owinięte w folię aluminiową. Całość zapiekaj przez ok. pół godziny. Po tym czasie odwiń folię i piecz przez kolejne 5 minut. Dzięki temu ser się zarumieni.

Cukinię możemy też wykorzystać jako dodatek do makaronu z sosem pomidorowym. W tej szybkiej w przygotowaniu potrawie z pewnością wypadnie smacznie i oryginalnie:

Makaron z sosem pomidorowym i cukinią

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 2 cukinie
  • Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
  • 100 g startego parmezanu
  •  świeża bazylia
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotuj według wytycznych umieszczonych na opakowaniu. W międzyczasie zetrzyj ser i pokrój cukinię – dowolnie: w plastry lub kostkę.  
  2. Na łyżce oliwy podsmaż pokrojoną wcześniej cukinię, aż do jej zarumienienia się. Po tym czasie odłóż ją.
  3. W garnku wymieszaj 200 ml wody i Knorr Naturalnie smaczne, które nada potrawie intensywnie pomidorowego smaku. Gotuj do momentu wrzenia, następnie zmniejsz temperaturę i gotuj przez kolejne 5 minut.
  4. Dodaj podsmażone plastry cukinii. Gotuj całość przez kolejne 1-2 minuty. Wymieszaj makaron z przygotowanym sosem.
  5. Gotowe danie podawaj posypane serem i udekorowane listkami świeżej bazylii.
  • warzywne rozmaitości

Piotr Murawski zachęca również do wykorzystywania innych warzyw, których w tym okresie mamy pod dostatkiem: „Zbliżająca się powoli jesień dopiero przed nami. Wrzesień to najlepszy okres na to, by wykorzystać w kuchni to, co dobrego przyniosło nam lato – wspaniałe i dojrzałe owoce, ale przede wszystkim warzywa - takie jak: bakłażany, brokuły, buraki, różnego rodzaju kapusty czy niesłusznie spychane na boczny tor ziemniaki. Kulinarnych inspiracji na pewno nam nie zabraknie!”.

Smacznego!

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie