nowe produkty/usługi towary konsumpcyjne

Rozwiązania biurowe Bene podbijają Dubaj

06.10.2016 | BENE

Na zaproszenie rządu Dubaju firma Bene, lider innowacyjnych koncepcji biurowych, wyposażyła pierwsze na świecie biuro stworzone przy użyciu techniki 3D. We wnętrzach „Office of the Future” znalazły się między innymi eleganckie systemy konferencyjne Bene, meble rekreacyjne oraz Idea LAB – innowacyjny koncept wpierający pracę zespołową. Przełomowa inwestycja jest nową siedzibą pozarządowej organizacji Dubai Future Foundation.

“Office of the Future” to jednocześnie pierwszy duży projekt rządowej inicjatywy Dubai Future Foundation, mającej na celu promocję rekursorskich i innowacyjnych inicjatyw wspierających rozwój technologiczny i społeczny. Budynek jest elementem kompleksowej strategii, obejmującej pionierskie rozwiązania na miarę XXI wieku. Przyszłość nieruchomości, budownictwa i designu, jest jego ważną częścią. Betonowe elementy budynku zostały wyprodukowane w Szanghaju za pomocą 120-metrowej drukarki 3D, a następnie przetransportowane statkiem do jednoczonych Emiratów Arabskich. Architekci uczestniczący w projekcie oszacowali, że „drukowanie” biura zamiast budowania go na miejscu, pozwoliło zaoszczędzić około 80% kosztów pracy i zmniejszyć o 60% ilość odpadów budowalnych.

Dzięki różnego rodzaju inicjatywom i wydarzeniom zarówno o charakterze zamkniętym, jak i otwartych dla wszystkich uczestników, innowacyjny budynek w technologii 3D ma stać się regionalnym centrum kulturalnym. Oficjalne otwarcie “Office of the Future” odbyło się w czerwcu br. Bene, austriacki lider i jeden z głównych europejskich graczy na rynku innowacyjnych koncepcji biurowych, został wybrany przez rząd Dubaju do zaaranżowania wnętrza budynku. W oparciu o filozofię holistycznego i funkcjonalnego biura Bene stworzyło innowacyjny, elastyczny projekt, wspierający innowacje i pracę zespołową.

Dwa budynki kompleksu, wyposażone w rozwiązania biurowe Bene, posłużą jako miejsce spotkań zarządu i prac zespołu projektowego. Tradycyjna praca biurowa nie jest jednak głównym przeznaczeniem tego miejsca. Nowoczesne wnętrze to kreatywna przestrzeń, sprzyjającą komunikacji i dyskusji z osobami z całego świata. Aby spełnić ten cel biuro posiada otwarty i elastyczny design, który umożliwia dostosowanie wnętrz do dowolnej liczby osób i różnego typu spotkań. Budynki zostały zaaranżowane za pomocą dwóch systemów mebli Bene - AL Executive Office i Filo, uzupełnionych elementami systemu PARCS. AL. Executive Office charakteryzuje się nowoczesnych połączeniem aluminium, drewna i szkła, które nadaje meblom elegancki i oryginalny wygląd. Dzięki temu AL Executive Office doskonale sprawdza się w gabinetach oraz pomieszczeniach reprezentacyjnych biura. Filo to zaś system mebli konferencyjnych, składający się modułowych stołów przystosowanych do pracy i prezentacji oraz komfortowych foteli. Wyposażenie “Office of the Future” zostało uzupełnione elementami systemu mebli PARCS, jednej z najbardziej popularnych i wszechstronnych propozycji firmy Bene.

Największy budynek i centralna część “Office of the Future” została zaś przekształcona przez Bene w kreatywną przestrzeń Idea LAB. Innowacyjna koncepcja miejsca, które w naturalny sposób wspiera kreatywność, to zdecydowanie więcej niż tradycyjna przestrzeń biurowa. Idea LAB tworzy optymalne warunki dla rozwoju innowacji i umożliwia uczestnikom spotkań wcielanie w życie swoich pomysłów. Centralnym punktem Idea LAB jest interaktywna ścianka multimedialna Idea WALL, wyposażenie tworzą zaś wybrane meble z flagowych kolekcji Bene – linii PARCS i TIMBA. Dzięki połączeniu techniki, komfortowego wyposażenia i inspirującego wnętrza, powstało pomieszczenie przeznaczone do spotkań i pracy zespołowej, wspierające kreatywność i innowacyjność podczas burz mózgów, sesji, prezentacji i pracy indywidualnej.

O Bene

Bene GmbH jest austriackim liderem i jednym z głównych europejskich graczy na rynku innowacyjnych koncepcji biurowych. Firma pochodzi z Austrii, główna siedziba i zakład produkcyjny Bene zlokalizowane są w Waidhofen. Dzięki zaawansowanym technologiom wspierającym produkcję i wysokim standardom dotyczącym jakości, Bene posiada jedno z najnowocześniejszych przedsiębiorstw wytwarzających meble biurowe w Europie. Wysokiej jakości produkty Bene, powstałe w oparciu o 226 lat tradycji i doświadczenia, dostępne są w 40 krajach świata. Polski oddział z pod nazwą Bene Warszawa Sp. z o.o. istnieje od 1997 roku. Spółka ma swoją siedzibę w Warszawie.

Jako dostawca kompleksowych rozwiązań do aranżacji biura, Bene rozwija własne portfolio produktów, uzupełniając je asortymentem wiodących marek. Filozofia Bene określa biuro jako jedną z przestrzeni życiowych i podkreśla, że istnieje wyraźny związek między wyposażeniem biura, środowiskiem pracy i kulturą firmy, a jej sukcesem. Każdego dnia Bene dąży do przełożenia tej filozofii na rzeczywistość. Dzięki takiemu podejściu produkty biurowe marki Bene cechują się ergonomią, wysoką jakością i innowacyjnym designem, które zmieniają jakość i efektywność codziennej pracy.

O Bene