wydarzenia kultura/sztuka/rozrywka

Werdykt Jury Przeglądu Konkursowego VII edycji Festiwalu Piosenki i Ballady Filmowej w Toruniu

Jury w składzie: Krzesimir Dębski (przewodniczący), Katarzyna Dąbrowska, Aniela Hebel-Szmak, Paweł Pawlik (RMF Classic), Jan Wołek po wysłuchaniu 20 uczestników Przeglądu Konkursowego, postanowiło przyznać następujące nagrody:

- nagrodę specjalną za najlepsze wykonanie piosenki z filmu zagranicznego w wysokości 3.000 złotych (słownie: trzy tysiące złotych), ufundowaną przez Stowarzyszenie Filmowców Polskich otrzymuje Iga Kozacka z Katowic za wykonanie piosenki „Empire state of mind” z filmu „Step Up 3”,

- nagrodę specjalną za wykonanie piosenki z filmu polskiego w wysokości 4.000 złotych (słownie: cztery tysiące złotych) ufundowaną przez Polski Instytut Sztuki Filmowej otrzymuje „Noemi Quartet” z Warszawy za wykonanie piosenki „Alabama” z filmu „Ida”,

- trzecią nagrodę regulaminową ex aequo - dwa razy po 2.500 złotych (razem słownie: pięć tysięcy złotych) ufundowaną przez Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego otrzymują: Izabela Szafrańska z Białegostoku za wykonanie piosenek: „Pamiętasz była jesień” z filmu „Pożegnania”, „Dona Dona” z filmu „Gie” oraz Tomasz Leszczyński z Wrocławia za wykonanie piosenek: „Cud niepamięci” z filmu „Zakochany Anioł”, „Cucurrucucu” z filmu „Porozmawiaj z nią”.

- drugą nagrodę regulaminową w wysokości 8.000 złotych (słownie: osiem tysięcy złotych) ufundowaną przez Stowarzyszenie Autorów ZAiKS, otrzymuje Karolina Micor z Katowic za wykonanie piosenek: „Zmysły precz” z filmu „Kingsajz” oraz piosenki „Between the Bars” z filmu „The Skin I Live In”,

- Nagrodę Główną Prezydenta Miasta Torunia im. Krzysztofa Komedy-Trzcińskiego w wysokości 15.000 złotych (słownie: piętnaście tysięcy złotych) oraz statuetkę Złotego Jabłka otrzymuje Daria Zawiałow z Warszawy za wykonanie piosenek: „Piosenka o wieczornym gościu” z filmu „Rozstanie” oraz piosenki „Off - Broadway” z filmu „Hair”.

Jury z satysfakcją pragnie zaznaczyć, że tegoroczna edycja Przeglądu Konkursowego stała na wyjątkowo wysokim poziomie.

Protokół sporządzono w dniu 05 sierpnia 2016 roku o godzinie 19:40 w Teatrze Baj Pomorski, miejscu Przeglądu Konkursowego.

Organizatorami Festiwalu Piosenki i Ballady Filmowej są Miasto Toruń i Toruńska Agenda Kulturalna.

Toruńska Agenda Kulturalna
ul. Pod Krzywą Wieżą 1, 87-100 Toruń