styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Grillujemy z najmłodszymi

28.07.2016 | Knorr

Najpiękniejsze chwile przeżywamy wspólnie z tymi, których kochamy, w tym - z naszymi pociechami. Idealną okazją do wspólnego spędzania czasu może okazać się spotkanie przy grillu. Oto kilka pomysłów szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na najpyszniejsze grillowe dania dla całej rodziny.

Wspólna zabawa przy grillu stanie się niezapomnianym przeżyciem zarówno dla nas, jak również dla naszych dzieci, jeżeli odpowiednio wcześnie zadbamy o wszystkie szczegóły. By jak najefektywniej wykorzystać wspólny czas, powinniśmy z wyprzedzeniem pomyśleć o idealnym menu, które przypadłoby do gustu naszym najmłodszym, a nam pozwoliło relaksować się czasem wolnym w gronie najbliższych. Które dania sprawdzą się więc najlepiej na grillowym przyjęciu z udziałem dzieci?

Najlepsze dla dzieci będą dania lżejsze, czyli te, w których znajdują się warzywa lub ryby. Dodatkowym urozmaiceniem menu mogą stać się potrawy kojarzone zazwyczaj z restauracjami typu fast food, ale przyrządzone przez nas samodzielnie. Domowe burgery, udka czy przypieczone na ruszcie ziemniaki stanowić będą smaczną i atrakcyjną propozycję na rodzinnego grilla. Na deser podać możemy sałatkę z dodatkiem grillowanych owoców – satysfakcja naszych najmłodszych gwarantowana!

Musimy jednak pamiętać, żeby nasze menu było odpowiednio dopasowane do wieku dziecka. Ponadto na pewno dzieci nie powinny jeść potraw zbyt mocno wysmażonych czy tłustych. Podobnie wygląda sprawa z przyprawami – powinniśmy zrezygnować z ostrzejszych przypraw, jak również ograniczyć dodatek soli. By nasze dania nabrały idealnego smaku, możemy doprawić je aromatycznymi ziołami.

Tak dopracowane spotkanie przy grillu będzie świetnym pomysłem na spędzenie czasu z naszymi najmłodszymi. My będziemy mogli cieszyć się wspólnym przeżywaniem najpiękniejszych chwil, a nasze dzieci będą mieć okazję do zabawy na świeżym powietrzu.

A oto kilka pomysłów Piotra Murawskiego na najsmaczniejsze grillowe dania, które zaserwować możemy podczas wspólnego rodzinnego spotkania:

Marynowane piersi w jogurcie z curry

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Pół cytryny
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyj, a potem osusz przy pomocy papierowych ręczników. Następnie przekrój każdą z piersi wzdłuż na dwa cieńsze kawałki.
  2. Wymieszaj w misce jogurt, olej, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz Przyprawę do grilla Knorr, która podkreśli znakomity smak i aromat mięsa. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj sok z cytryny.
  3. Tak przygotowaną marynatą posmaruj każdy kawałków piersi z kurczaka, a następnie odstaw mięso w chłodniejsze miejsce na około 20 - 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu, smaż zamarynowane piersi na rozgrzanym grillu po około 3 - 4 minuty z każdej strony. Gotowe mięso doskonale smakować będzie w połączeniu z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pomidorowy smak idealnie dopełni smak kurczaka.

Wrapy z kurczakiem

Składniki:

  • pierś z kurczaka – 4 sztuki
  • czerwona papryka – 1 sztuki
  • ser cheddar – 4 plastry
  • sałata lodowa liście – 4 sztuki
  • tortilla pszenna – 4 sztuki
  • Przyprawa do grilla Knorr – 1 łyżka
  • Sos Hellmann's SAMBA – 100 ml
  • kmin rzymski – 1 łyżka
  • natka kolendry – 1 pęczek
  • ząbek czosnku – 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój na pół piersi z kurczaka i delikatnie rozbij, a następnie przypraw i ugrilluj razem z papryką.
  2. Paprykę i kurczaka pokrój w paski.
  3. Placki tortilli posmaruj sosem SAMBA i ułóż na nich kurczaka, paprykę, porwaną sałatę, plasterki chedara i przyprawy.
  4. Zwiń tortille i grilluj po 3 minuty z każdej strony.
  5. Podawaj przecięte na pół pod skosem.

Ziemniaki grillowane zapiekane z boczkiem

Składniki:

  • 15 młodych ziemniaczków
  • 100 ml sosu czosnkowego
  • 3 łyżki Przyprawy do grilla Knorr 
  • 15 plasterków boczku
  • 4 pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku
  • 2 strąki ostrej papryki chilli, pokrojonej w plastry
  • 1 spora gałązka rozmarynu, tylko igiełki
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny 

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz ze skórki ziemniaki.
  2. Wszystkie ziemniaki poprzecinaj wzdłuż. Umieść w ich środku po plasterku papryki, czosnku i kilku igiełkach rozmarynu.
  3. Przełóż ziemniaki do miski i polej je Ramą. Dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która doskonale doprawi danie i wszystko wymieszaj dokładnie.
  4. Zawiń w plaster boczku każdego przygotowanego ziemniaka i wrzuć na aluminiowej tacce na średnio rozgrzany ruszt z pokrywką i przez około 40 minut grilluj. Czas ten zależeć będzie od temperatury grilla. Gotowe ziemniaki powinny być miękkie.
  5. Grillowane ziemniaki podawaj z sosem czosnkowym.

Życzymy smacznego!

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie