nowe produkty/usługi budownictwo/nieruchomości towary konsumpcyjne

„12 razy zdrowie, poproszę!”. Ergonomiczne zestawy wkrętaków firmy Wiha oferują mniej bólu oraz więcej siły

25.07.2016 | WIHA

Mniej bólu i więcej siły dla użytkownika, mniej nieobecności w pracy w wyniku choroby, zdrowsi, bardziej zadowoleni pracownicy – właśnie takie efekty może przynieść stosowanie wkrętaków Wiha serii SoftFinish. W odpowiedzi na liczne zapytania partnerów handlowych i fachowych użytkowników, Wiha włączyła do oferty dwa nowe, 12-cz. zestawy wkrętaków SoftFinish, które znajdą zastosowanie w bardzo wielu sytuacjach podczas pracy.

Ergonomiczna koncepcja rozmiarów rękojeści firmy Wiha stosowana we wkrętakach serii SoftFinish, SoftFinish electric, SoftFinish ESD i MicroFinish zarekomendowana została w listopadzie 2015 r. przez AGR e.V. (niemieckie Stowarzyszenie Akcja na rzecz Zdrowego Kręgosłupa). Rekomendacja udzielona została po przeprowadzeniu intensywnych testów i badań przez lekarzy oraz terapeutów, którzy uznali koncepcję rękojeści SoftFinish za rozwiązanie zapewniające ergonomiczną i chroniącą zdrowie pracę.

W przeciwieństwie do powszechnych, standardowych rozwiązań innych producentów narzędzi ręcznych, wyjątkowa i zalecana przez AGR e.V koncepcja Wiha obejmuje cztery małe, optymalnie dopasowane rękojeści gwarantujące najlepszą precyzję i kontrolę, duże rękojeści zapewniające pewne i mocne dokręcanie, a także wbudowane w rękojeść strefy twarde i miękkie. Celem rozwiązania jest zredukowanie bądź całkowite wyeliminowanie dolegliwości aparatu ruchowego oraz problemu bólu stawów i mięśni.

Po raz pierwszy na świecie znak jakości przyznany został producentowi narzędzi ręcznych. Pod względem naukowym, ergonomiczna koncepcja rękojeści została gruntownie opracowana we współpracy z Instytutem Ekonomii i Organizacji Pracy im. Fraunhofera (IAO) i w efekcie zdobyła uznanie niezależnego medycznego Jury. Oba nowe zestawy, zawierające tuzin takich ergonomicznych wkrętaków, dostępne są w wersji SoftFinish oraz w wersji SoftFinish electric z certyfikatem VDE.

Intensywne rozmowy z partnerami handlowymi oraz różnymi grupami użytkowników wkrętkaów wykazały, że istnieje zapotrzebowanie na zestaw większy, niż obejmujący jedynie 6 produktów – mówi Ronny Lindskog, dyrektor działu marketingu i dystrybucji. – Nowo oferowany zestaw w technologii wkręcania wyczerpuje praktycznie wszystkie potrzeby w tej dziedzinie. Zwiększenie liczby wkrętaków do 12 w zestawie serii SoftFinish sprawia, że użytkownicy wyposażeni są w różne profile oraz rozmiary rękojeści na praktycznie wszystkie możliwe ewentualności – dodaje.

*     *     *

Wiha jest jednym z największych na świecie producentów narzędzi ręcznych do użytku profesjonalnego w przemyśle i rzemiośle. Liczne wyróżnienia ugruntowują pozycję firmy jako lidera w kwestii funkcjonalności, wzornictwa i jakości. W 2015 r. firma Wiha jako pierwszy na świecie producent narzędzi ręcznych otrzymała ceniony na arenie międzynarodowej certyfikat AGR, potwierdzający skuteczność i wykorzystanie swojej ergonomicznej koncepcji rękojeści wkrętaków i szczypiec. Innowacyjny asortyment wkrętaków, narzędzi dynamometrycznych, kluczy trzpieniowych, bitów, młotków z miękkim obuchem, szczypiec, narzędzi pomiarowych i węży przegubowych spełnia nie tylko najwyższe standardy z zakresu ergonomii, lecz gwarantuje także wzrost efektywności i funkcjonalności, co stanowi prawdziwą korzyść dla użytkownika podczas codziennej pracy. Ponadto, to założone w 1939 r. przedsiębiorstwo zdobyło w 2014 r. nagrodę "Manufacturing Excellence Award" (MX Award) dla najlepszej firmy w Niemczech w kategorii małych i średnich przedsiębiorstw. Obecnie ponad 800 pracowników zajmuje się produkcją i dystrybucją ponad 3500 rodzajów najwyższej jakości narzędzi. www.wiha.com

*     *     *