styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Prosciutto, chorizo, salami? Czyli szynki i kiełbasy z różnych stron świata

20.07.2016 | Knorr

Jest wiele sposobów na to jak przygotować świetny obiad. Jednym z nich może być wykorzystanie do przygotowania potrawy, doskonałej - szynki lub kiełbasy. Występują one w wielu odmianach i idealnie komponują się z różnego rodzaju daniami. Oto kilka propozycji przygotowanych przez szefa kuchni Knorr - Piotra Murawskiego, na wykorzystanie ich w przygotowaniu pysznych dań obiadowych.

Po szynki oraz kiełbasy sięgamy najczęściej przygotowując śniadanie czy kolację. Często zapominamy, że z ich dodatkiem przyrządzić możemy również smaczne dania obiadowe. Które kiełbasy i szynki wybrać i w jaki sposób najlepiej je wykorzystać?

Po hiszpańsku - chorizo

Chorizo to jedna z najpopularniejszych kiełbas w rejonie Półwyspu Iberyjskiego. Bardzo często potrawy z jej dodatkiem spotkać można również w przepisach pochodzących z kuchni USA oraz krajów Ameryki Środkowej i Południowej. Charakteryzuje ją intensywny smak i aromat. Szef kuchni Knorr opowiada: "chorizo jest kiełbasą, którą produkuje się w różnych odmianach z mięsa wieprzowego. Wszystkie jednak łączy dodatek słodkiej - suszonej i wędzonej - papryki, która nazywa się pimenton". Z dodatkiem tej pysznej kiełbasy przygotować możemy na przykład zapiekany makaron w wersji na ostro:

Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Składniki:

  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 200 g ser cheddar lub innego sera żółtego
  • 1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Naturalnie smaczne Knorr
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 g makaronu penne
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • mała paczka chipsów nachos, najlepiej bez soli

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w garnku makaron, śmietanę, dwie niepełne szklanki wody, Zapiekankę makaronową z szynką Naturalnie smaczne Knorr, która nada daniu doskonały smak, kawałki kiełbasy pokrojone w plastry oraz pomidorki przecięte na pół wraz z częścią sera.
  2. Ugotuj wszystkie składniki i odłóż do żaroodpornego naczynia.
  3. Posyp z wierzchu pozostałym serem pomieszanym z pokruszonymi chipsami nachos. Zawiń wszystko w aluminiową folię i przełóż piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na czas 30 minut. Następnie odwiń zapiekankę z folii i przez 5 minut piecz do momentu, aż ser na jej powierzchni będzie delikatnie podrumieniony.

Ośle salami?

Powszechnie uważa się, że salami przygotowywane jest z oślego mięsa. Jest to jednak tylko częściowo prawda, gdyż z tego mięsa wytwarzany jest tylko salame di asino, a więc jeden specjalny gatunek kiełbasy. Znane nam najlepiej salami wytwarzane jest z mięsa wieprzowego, czasami drobiowego, wołowego, czy końskiego. Ten rodzaj kiełbasy doskonale pasować może na przykład do przygotowanej przez nas w domu pizzy. Z dodatkiem salami, smakować ona będzie jak nigdy:

Domowa pizza

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej do podsypania
  • 4,5 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2,5 g soli
  • 300 ml wody
  • 1 cebula czerwona
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese 
  • 1 słoik pomidorów pelatti z puszki
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 100 g rukoli
  • 100 g kiełbasy pepperoni

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki przygotowane do ciasta, dobrze je wyrabiając. Tak przygotowane ciasto nakryj czystą, płócienną ściereczką i pozostaw na około 40 minut w ciepłym miejscu tak, by międzyczasie mogło wyrosnąć.
  2. Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz ręką, a następnie podsyp delikatnie mąką i uformuj z niego od 4 do 6 kul podobnej wielkości.
  3. Na gładkim blacie stołu lub stolnicy podsypanym wcześniej mąką rozwałkuj lub uformuj ręką ciasto, tworząc okrągły placek. Taki placek wyłóż na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika przykrytej pergaminem.
  4. Następnie zagotuj w garnku pomidory pelatti z Spaghetti Bolognese Knorr Naturalnie smaczne, który pomoże uzyskać wyrazisty smak sosu o doskonałej konsystencji.
  5. Posmaruj ciasto z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem. Połóż na niego następnie stary sera mozzarella, plastry czerwonej cebuli, plastry kiełbasy oraz pokrojone na połówki pomidorki.
  6. Następnie włóż pizzę do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Gotowe danie podawaj posypaną listkami rukoli i pozostałym sosem pomidorowym.

Po włosku - prosciutto 

Prosciutto to doskonale znana miłośnikom kuchni włoskiej szynka, która swoim rodowodem sięga północnych granic Italii, a dokładniej miasta Parma. "Prosciutto charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem, który zawdzięcza ona specyfice swojego przygotowania. By ją przyrządzić, hodowcy wykorzystują specjalny sposób karmienia najlepszych okazów świń. Dla hodowców szczególnie ważne jest, by nie były one zbyt tłuste. Takie mięso jest następnie nasalane i poddane procesowi leżakowania", opowiada Piotr Murawski. Taka szynka smakuje idealnie w roli przystawki, ale również jako baza do przygotowania dania głównego, jak na przykład pysznej zapiekanki z dodatkiem brokułów:

Zapiekanka ziemniaczana z szynką parmeńską i brokułami

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr Naturalnie smaczne  
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 brokuł
  • 200 ml 18% śmietany
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 100 g sera żółtego
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ze skórki ziemniaki i przekrój je w plasterki. Pokrój w piórka cebulę, a brokuły w mniejsze różyczki i przez 3 minuty parz w gotującej się wodzie.
  2. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu cebule. Następnie dorzuć śmietanę, ziemniaki oraz Zapiekankę makaronową z szynką Knorr Naturalnie smaczne, by danie zyskało odpowiednią gęstość. Wszystkie składniki zagotuj, mieszając do chwili, aż sos stanie się gęsty.
  3. Ułóż część ziemniaków na dnie naczynia żaroodpornego i z wierzchu obsyp pokrojoną w drobne paski szynką. Przełóż drugą część ziemniaków, a na wierzchu ułóż brokuły. Wszystko obsyp dodatkowo serem.
  4. Zafoliuj żaroodporne naczynie i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Przez około 40 minut piecz danie. Zdejmij folię na 10 minut przed upływem tego czasu.

A gdy goni czas?

Kiedy brak nam czasu, nie musimy specjalnie szukać po sklepach kiełbas i szynek popularnych w innych krajach, by przyrządzić coś naprawdę pysznego. Do przygotowania wyśmienitych dań wystarczyć może zwykła szynka – wędzona czy gotowana, czy nawet kiełbasa śląska. Taka potrawa smakować będzie doskonale:

Kremowa zapiekanka makaronowa z brokułami i szynką

Składniki:

  • 500 g makaronu wstążki, np. papardelle
  • 250 g gotowanej szynki
  • 1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr Naturalnie smaczne
  • 1 mały brokuł
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 300 ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotowany makaron, a następnie go odcedź. Brokuły podziel na drobniejsze różyczki, a następnie blanszuj je we wrzącej wodzie przez około 3 minuty. Szynkę pokrój w kostkę. Zetrzyj ser na tarce.
  2. Mleko zmieszaj z Zapiekanką makaronową z szynką Knorr Naturalnie smacznie, która nada potrawie odpowiedniej konsystencji i doskonałego smaku. Następnie wymieszaj makaron z szynką, brokułem, serem i przygotowanym sosem.
  3. Wszystko przełóż do naoliwionej brytfanny i polej sosem. Przez około 25 - 30 minut piecz, do momentu, aż potrawa się zarumieni.

Zapiekanka z ziemniakami i brukselką

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 500 g ziemniaków
  • 1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr Naturalnie smaczne
  • 1 cebula średnia
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g kiełbasy - np. śląskiej
  • 200 ml 18% śmietany
  • 4 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny 
  • 1 gałązka tymianku
  • 50 g tartego parmezanu lub innego sera

Sposób przygotowania:

  1. Obierz brukselkę z jej zewnętrznych liści i nadetnij na krzyż od strony głąba. Przez około 5 minut gotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź je i przelej zimną wodą. Przetnij je dalej na pół, wytnij głąb i porozdzielaj od siebie liście.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i na rozgrzanej na patelni Ramie zeszklij. Dorzuć następnie plasterki kiełbasy pokrojone w pół. Przez chwilę smaż je razem, po czym dorzuć tymianek, ziemniaki pokrojone w plasterki i posiekany czosnek. Przez około 2, 3 minuty smaż, mieszając przez cały czas.
  3. Po upływie tego czasu zalej ziemniaki śmietaną z dodatkiem Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr Naturalnie smaczne, która idealnie wkomponuje się w danie i nada mu wyjątkowego smaku. Następnie dorzuć liście brukselki i wszystko wymieszaj dokładnie.
  4. Przełóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego i z wierzchu obsyp serem tartym. Zwiń wszystko w aluminiową folię i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na czas około 35 minut. Po upływie tego czasu folię usuń i przez kolejne 8 minut dopiecz jeszcze zapiekankę, tak aby ser się zarumienił.

Smacznego!

 

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie