styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Lody - przysmak z wielowiekową historią

18.07.2016 | Bracia Koral

Lubią je dzieci i dorośli. W różnych smakach; na śmietanie i na bazie soków owocowych; na gałki w wafelku, w pucharkach, a najchętniej - prosto z familijnego pudełka. Lody to deser, po który sięgamy szczególnie często w gorące dni. Jaka jest ich historia?

Starożytny przysmak Hipokratesa

Historia lodów sięga starożytności. Kilka tysięcy lat temu pierwsze desery porównywane ze znanymi obecnie lodami tworzone były w Chinach na bazie mleka i ryżu, do których, w celu zamrożenia, dodawano saletrę. Jak się okazuje, nie tylko Azja była regionem, w którym starożytni znali smak lodów. Grecy opracowali swój własny, niezależny i oryginalny przepis na deser lodowy. Jego bazą była mieszanka śniegu wraz z owocami. Aby nietypowy deser zyskał słodki smak, starożytni Grecy wykorzystywali miód. Dobroczynne właściwości lodów dostrzegł także Hipokrates, zalecając je pacjentom w celu poprawy ich samopoczucia. W Rzymie, na dworze Nerona, do mieszanki śniegu i soków owocowych dodawano różnorodne przyprawy.

XVI-wieczny popularny deser

W Europie lody popularność zyskały dopiero w XVI wieku. Wówczas żona króla Henryka II Walezjusza, Katarzyna Medycejska, przywiozła wieść o nich do Francji. Sztukę ich przyrządzania próbowało poznać wielu francuskich kucharzy. Ci, którzy przybyli z Włoch z mnóstwem przepisów na mrożony deser, zaskakiwali uczestników dworskich przyjęć. Podczas jednego z takich wydarzeń podano sorbety, które od tego momentu zaczęły podbijać podniebienia Francuzów. Z czasem lody i wspomniane sorbety stały się popularne zarówno we Francji, gdzie podawane były w kawiarniach również poza sezonem letnim, jak i w Hiszpanii. Najpóźniej upowszechniły się jednak w Anglii, w której ich złoty okres przypadł dopiero na XVIII wiek.

XIX-wieczna produkcja lodów

Lody na skalę masową zaczęto produkować późno, bo dopiero w XIX wieku. Wówczas w Anglii przestały być przysmakiem wyłącznie szlachty. Na rynku wydawniczym pojawiały się książki, w których fani orzeźwiających deserów mogli znaleźć receptury służące do przygotowania lodów. Dużą, trwającą do dziś popularność lody zyskały w krajach basenu Morza Śródziemnego, w których fantazyjne smaki deserów zachwycają turystów podczas wakacyjnych wojaży.

Lody w Polsce

W świadomości Polaków, smak lodów pojawił się dopiero pod koniec XVIII wieku. Wtedy opublikowana została książka kulinarna, w której przetłumaczone zostały francuskie przepisy. Na kolejnych kartach publikacji znaleźć można było receptury na lody przygotowywane z dostępnych lokalnie owoców. Gospodynie zaczęły tworzyć fantazyjne receptury, dzięki którym miłośnicy lodów mogli delektować się deserami o smaku pigwowym, goździkowym, czy fiołkowym.

Słodka historia

Współcześnie mamy do dyspozycji wiele rodzajów lodów. Jedni sięgają po rożki, inni wybierają lody na patyku. Osoby dbające o sylwetkę stawiają na sorbety, a podczas rodzinnych spotkań desery przygotowywane są na bazie dużych, familijnych opakowań lodów. Jak podkreśla Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki  Bracia Koral - Lody Jak Dawniej - dawne receptury wciąż są wykorzystywane. Dzięki temu, mimo upływu czasu, lody na prawdziwej śmietance i maśle smakują współcześnie tak samo jak kilkadziesiąt lat temu, gdy były wyrabiane według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur.

informacje o firmie

Marka Bracia Koral-Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności Przedsiębiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostępne są 23 produkty – oferta obejmuje zarówno lody impulsowe oraz familijne. Systematycznie i znacząco zwiększając udziały w rynku, marka Bracia Koral-Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości produktów oraz oparte na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. Puszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dzięki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.     

informacje o firmie

Marka Bracia Koral-Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności Przedsiębiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostępne są 23 produkty – oferta obejmuje zarówno lody impulsowe oraz familijne. Systematycznie i znacząco zwiększając udziały w rynku, marka Bracia Koral-Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości produktów oraz oparte na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. Puszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dzięki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.