styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Sałatki idealne na lato

22.06.2016 | Knorr

Naszych najmłodszych już tylko kilka dni dzieli od ostatniego dzwonka i upragnionych…wakacji! A jak wakacje, to oczywiście wspaniała pogoda, relaks i dużo wolnego czasu. By spędzać go jak najwięcej na świeżym powietrzu, powinniśmy pomyśleć o tym, które dania sprawdzą się najlepiej na naszych stołach. W tej kategorii bezsprzecznie królować będą – sałatki! Kolorowe, smaczne i bardzo wakacyjne.

Pełne warzyw i owoców doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. A co najważniejsze, ich przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. W ten sposób cieszyć się będziemy mogli piękną pogodą i wolnym czasem spędzanym w gronie najbliższych.

Szczególnie, że w gorące i upalne dni nasz organizm potrzebuje składników, które pozwolą nam naturalnie uzupełnić utracone płyny  i pomóc w utrzymaniu prawidłowej równowagi wewnętrznej ciała. Dlatego w okresie podwyższonych temperatur tak ważne jest wzbogacanie diety o warzywa i owoce, które cechuje zwykle duża zawartość witamin i składników odżywczych. Tak przygotowane kompozycje uzupełniać możemy o różnego rodzaju makarony i kasze, przygotowując tym samym idealne danie na wakacyjny obiad.

Pomysłami na pyszne i oryginalne sałatki, doskonałe na letnie dni, podzielił się Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Z owocami morza

„Do przygotowania wakacyjnych sałatek bez obaw sięgnąć możemy na przykład po… owoce morza. Z ich dodatkiem każda sałatka nabierze wyjątkowego, letniego charakteru”, mówi Piotr Murawski.

Sałata lodowa z owocami morza à la marinara

Składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowo - ziołowego Knorr 
  • 250 g mieszanki owoców morza
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 30 g pestek słonecznika
  • 50 g czarnych oliwek
  • 1 cebulka
  • 1 papryczka chili
  • 80 ml oliwy
  • 2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej na patelni oliwie i podsmaż pokrojone: cebulę, chili oraz czosnek.
  2. Dodaj po chwili owoce morza i smaż jeszcze przez około 4 - 5 minut. Wszystkie składniki dopraw sokiem z cytryny i odstaw do ostudzenia.
  3. Następnie dodaj Sos sałatkowy czosnkowo – ziołowy Knorr, który stanowić będzie doskonały dodatek do gotowej sałatki i całość wymieszaj.
  4. Umyj i porwij na drobne kawałki liście sałaty lodowej, a następnie wrzuć je do miski.
  5. Do sałaty dorzuć pestki słonecznika, przekrojone na pół oliwki, ćwiartki pomidorków oraz pokrojoną natkę pietruszki i porwane liście bazylii.
  6. Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem z owocami morza. Wymieszaj całość i od razu podawaj do zjedzenia, np. dodatkiem z pieczywa.

Z fetą i kuskusem

„Prosta w przygotowaniu, a naprawdę bardzo smaczna, może być sałatka z dodatkiem kaszy kuskus i sera feta. Dodatkową zaletą jest fakt, iż można ją przyrządzić dosłownie w kilka chwil”, mówi szef kuchni Knorr.

Letnia sałatka z fetą i kuskusem

Składniki:

  • 1 opakowanie kaszy kuskus
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr 
  • 1 świeży ogórek
  • 250 g pomidorków cherry
  • 1 opakowanie sera feta
  • 200 g rucoli
  • 3 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp do miski przygotowaną kaszę kuskus i zalej ją wrzącą wodą zgodnie z instrukcją z opakowania.
  2. Następnie przykryj ją na około 2 – 3 minuty aluminiową folią. Po upływie tego czasu dolej do kaszy połowę oliwy i wszystkie składniki wymieszaj.
  3. Pokrój w kostkę ser feta oraz ogórka. Pomidorki przetnij na pół. Wymieszaj warzywa z przygotowaną kaszą kuskus.
  4. Sos sałatkowy grecki Knorr, który nada sałatce świeżego i oryginalnego smaku, wymieszaj z resztą oliwy i wodą.
  5. Ułóż na talerzu umyte wcześniej dokładnie liście sałaty. Ułóż na wierzchu kuskus z warzywami i serem feta. Gotowe danie polej sosem i podawaj.

Z oliwkami

„W kategorii sałatek warto wzorować się na daniach pochodzących z Włoch – wszak właśnie tam gorąca temperatura i ciepły klimat determinują składniki popularnie serwowanych dań. Tutaj znakomity przepis na sałatkę z dodatkiem oliwek”, proponuje Murawski.

Sałatka włoska z oliwkami

Składniki:

  • 8 młodych ziemniaczków
  • 1 opakowanie nadziewanych papryką oliwek zielonych
  • 6 plastrów bekonu
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr 
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, ugotuj i odcedź ziemniaki, a następnie pokrój je na ćwiartki. Pokrój na ćwiartki także pomidorki. Posiekaj natkę pietruszki i odcedź z zalewy oliwki.
  2. Usmaż na suchej patelni boczek, do momentu aż będzie chrupiący.
  3. Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z oliwą, octem balsamicznym i wodą, według instrukcji na opakowaniu. Dzięki niemu sałatka smakować będzie znakomicie.
  4. Wymieszaj w większej misce wszystkie składniki i zalej je gotowym sosem. Gotowe danie podawaj samodzielnie, albo jako smaczny dodatek do mięs czy ryb.

Z łososiem

„Wszystkich miłośników ryb zachęcałbym do wykorzystania w przepisie wędzonego łososia – w połączeniu z ziemniakami, selerem naciowym i czosnkiem przygotujemy wyjątkowo smaczną i kolorową sałatkę”, poleca szef kuchni Knorr.

Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i czosnkiem

Składniki:

  • 200 g młodych ziemniaków
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr 
  • Pół pęczka świeżego koperku
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 6 łyżek woda 

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj i ugotuj ze skórką w lekko posolonej wodzie ziemniaki.
  2. Następnie odcedź je i pozostaw do momentu, aż ostygną i przekrój na połówki.
  3. Obierz z włókien przygotowane łodygi selera naciowego, a następnie pokrój je pod kątem w paski i sparz wrzątkiem.
  4. Wędzonego łososia pokrój w cienkie paski, a cebulę w piórka. Koperek posiekaj drobno.
  5. By przygotować dressing koperkowy, zacznij od starcia na drobnej tarce czosnku. Następnie, wymieszaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr, który świetnie smakować będzie jako uzupełnienie gotowego dania, z olejem i wodą. Do przygotowanego sosu dodaj jeszcze czosnek i sok z cytryny.
  6. Wymieszaj w misce selera naciowego, koperek, cebulę, ugotowane ziemniaki, połowę łososia oraz sos. Przełóż na talerze gotową sałatkę. Posyp ja z wierzchu pozostałym łososiem i dla ozdoby udekoruj koperkiem.

Smacznego!

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie