styl życia zainteresowania/hobby zdrowie
Od jedzenia humor się zmienia. Raport KUPCA
Nawyki żywieniowe Polaków i ich stosunek do przekąsek w 2016 roku
Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele innych żywieniowych ciekawostek znaleźć można w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia” przygotowanym przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Kupiec.
– Raport „Od jedzenia humor się zmienia” w klarowny sposób pokazał stosunek Polaków do przekąsek oraz innych posiłków w ciągu dnia. Z przeprowadzonego badania wynika, że aż 2/3 Polaków codziennie spożywa różnego rodzaju przekąski. Niestety jednak najczęściej są to słodycze lub szybkie i jednocześnie niezdrowe posiłki. Dodatkowo co trzeci badany przyznaje, że podjada w tajemnicy przed innymi, a 1/3 ankietowanych nie wie, które przekąski są zdrowie, a które nie – komentuje Izabela Jaskólska, Dyrektor Marketingu Kupiec – Badanie pokazało nam jak ważna jest edukacja i wskazanie prawidłowego kierunku Polakom w zakresie dietetyki. Dlatego też firma Kupiec ruszyła z nową kampanią „Zdrowa inspiracja na co dzień” promującą wafle ryżowe, w której ukazane są gotowe inspiracje na smaczne i jednocześnie lekkie przekąski odpowiednie na każdą okazję , porę dnia, a nawet na poprawę humoru – dodaje.
Regularne jedzenie czy głodzenie?
Eksperci od dietetyki podkreślają, że w drodze do zdrowia ważne jest regularne jedzenie, a nie głodzenie, dlatego w ciągu dnia powinno się spożywać co najmniej 5 posiłków: 3 główne oraz 2 przekąski. A jak pod tym względem wyglądają polskie nawyki żywieniowe? Według raportu „Od jedzenia humor się zmienia” Polacy regularnie spożywają trzy podstawowe posiłki tj. śniadanie, co deklaruje aż ponad 93 proc. badanych, obiad - niemal 99 proc. ankietowanych oraz kolację - 84 proc. respondentów. Jednak o jedzeniu zarówno drugiego śniadania, jak i podwieczorku zapomina co trzeci Polak.
W prawidłowo zbilansowanej diecie ważna jest również pora, w jakiej spożywamy poszczególne posiłki. Jak się okazuje Polacy „przepisowo” jedzą jedynie śniadanie, pomiędzy godziną 7:00 a 8:00 oraz lunch, między 10:00 a 11:00. Pozostałe posiłki najczęściej nie są spożywane w rekomendowanych przez specjalistów porach. Obiad jadany jest o 2 lub 3 godziny później od zalecanego czasu, podwieczorek o 1 lub 2 godziny później, natomiast kolację najczęściej konsumuje się po godzinie 20:00, podczas gdy ostatni posiłek dnia powinno się jeść najpóźniej o godzinie 19:00.
– Ciekawym wnioskiem wynikającym z badania jest również to, że najbardziej regularnie jedzą młodzi Polacy. Uczniowie i studenci to prawdziwe ranne ptaszki – co trzeci z tej grupy respondentów je śniadanie w godzinach od 6:00 do 7:00. Niestety wraz z wiekiem zmienia się harmonogram jedzenia: pomijanie posiłków i nieregularne jedzenie – komentuje Izabela Jaskólska, Dyrektor Marketingu Kupiec. – Ponadto mężczyźni najczęściej spożywają obiad w późniejszych godzinach, natomiast kobiety przeważnie omijają kolację.
Jedzenie to prawdziwa przyjemność! A ile czasu muszą przeznaczyć na nią Polacy?
Nadszedł czas na przyjemności. Jedną z nich jest oczywiście jedzenie. Tych szczęść każdego dnia można mieć więcej, bo 5 posiłków to 5 potencjalnych przyjemności każdego dnia! A ile czasu poświęca się na każdą z nich? Statystyczny Polak przeznacza od 55 minut do niemal 2 godzin dziennie na przyrządzanie posiłków, z czego najbardziej czasochłonne jest przygotowanie obiadu, na co traci się od 30 do 60 minut dziennie oraz kolacji (do 20 minut każdego dnia). Do szybkich posiłków zaliczyć można śniadanie, lunch oraz podwieczorek, których przygotowanie nie przekracza 10 minut. Najwięcej czasu na przyrządzanie dań poświęcają kobiety oraz osoby w wieku 35-55 lat. Najszybciej z tego rodzaju czynnościami „uwijają się” mężczyźni, uczniowie i studenci oraz młodzi w wieku 25-34 lat.
W jedzeniu, prócz smaku, istotna jest także oprawa. Ze względu na ograniczony czas pierwszy posiłek dnia najczęściej jadany jest w kuchni, co deklaruje 60 proc. Ankietowanych. Obiad, kolacja i podwieczorek najchętniej kosztowana jest w salonie lub jadalni, natomiast drugie śniadanie Polacy przeważnie jadają w pracy nad biurkiem lub na szkolnej przerwie.
Najbardziej przekąskogenne okazje
Polacy zawsze znajdą dobra okazję do… przegryzienia „małego co nie co”. Według niemal połowy rodaków, najlepszy czas na przekąskę to pora relaksu przed telewizorem, następnie czas spędzony przed komputerem, co deklaruje niemal 40 proc. ankietowanych oraz przy kawie jak twierdzi 34 proc. badanych. Kobiety sięgają po „coś małego”, by poprawić sobie humor, podczas czytania książki oraz w trakcie spotkań towarzyskich w domu. Mężczyźni natomiast przegryzają małe przekąski siedząc przy komputerze lub wypoczywając na kanapie. Jednak bez względu na płeć i wiek, wszyscy uwielbiają coś chrupać przed telewizorem.
Polacy wybierając „coś do przegryzienia” najczęściej sięgają po owoce, kanapki, batony, ciastka oraz produkty mleczne np. takie jak jogurt. Ponadto kobiety między posiłkami najchętniej podjadają świeże owoce i orzeszki, młodzi stawiają na batoniki i wafle ryżowe, natomiast starsi wybierają drożdżówki i suszone owoce.
Nudna i monotonna kuchnia
Co musiałoby się zmienić w polskiej diecie i nawykach, by móc bardziej i częściej delektować się tym, co się je? W topie głównych przeszkód na drodze do jedzeniowej przyjemności najczęściej stoi brak motywacji do zdrowych posiłków, nudna i monotonna kuchnia oraz jedzenie w pośpiechu. Warto dodać, że głównie kobiety chciałyby odpuścić ciągłe liczenie kalorii, natomiast uczniowie i studenci chcieliby jeść ciekawiej, bardziej różnorodnie, a także mieć więcej czasu na gotowanie i spożywanie posiłków. Co ciekawe, mieszkańcy małych miast i wsi oraz centralnej Polski chcieliby nauczyć się jeść zdrowo, natomiast Polacy zamieszkujący południowo zachodnią część kraju chcieliby częściej jeść w gronie bliskich.
ZDROWO i PYSZNIE – czy to możliwe?
Kluczem do tego, by jeść pysznie i zdrowo jest zbilansowana dieta oraz przestrzeganie kilku prostych zasad. Wśród nich na pewno nie ma głodzenia się. Można bezpiecznie raczyć się pysznymi przekąskami na poprawę humoru, nie bojąc się o smukłą sylwetkę. Jaki jest na to przepis?
Sekret tkwi w doborze odpowiednich składników i urozmaicaniu posiłków, także tych najmniejszych. Należy spożywać duże ilości warzyw i owoców, a unikać wysoko przetworzonych oraz sztucznych produktów. Jeśli dzień zaczniemy od pożywnego śniadania, a w ciągu dnia będziemy jeść regularnie, nasza ochota na podjadanie nie będzie tak silna. Kiedy się jednak pojawi lub kiedy odwiedzą nas goście, przekąski starajmy się przygotowywać samodzielnie. Eliminujmy bądź chociaż ograniczajmy cukier np. na rzecz miodu, a sól zastępujmy aromatycznym przyprawami - doradza Piotr Kucharski, kucharz, ekspert marki Kupiec.
Garść zdrowych, prostych i oczywiście smacznych propozycji na przekąski można znaleźć na stronie www.kupiec.pl/zdrowainspiracja, zaś na www.kupiec.pl/zdrowainspiracja/od-jedzenia-humor-sie-zmienia/ znajduje się graficzne opracowanie badania w postaci infografiki.
informacje o firmie
O marce KUPIEC
Jeden z wiodących producentów zdrowej żywności w Polsce, na rynku od 1987 roku. W portfolio firmy znajdują się produkty bazujące wyłącznie na naturalnych składnikach, zgodne z piramidą żywienia, a tym samym chętnie wykorzystywane w dietetyce. Kasze, ryże, wafle, owsianki, warzywa strączkowe, pieczywo chrupkie czy produkty bezglutenowe z biało-zielonym logo KUPCA to od lat naturalny wybór Polaków. Dbałość o wysokie standardy jakości, bezpieczeństwo i kształtowanie zdrowych nawyków w Polsce to wartości niezmiennie wpisane w tradycję marki.
Od września 2015 roku, inicjator i realizator programu edukacyjnego „Zdrowe Nietrudne” dedykowanego uczniom szkół podstawowych z całej Polski.
informacje o firmie
O marce KUPIEC
Jeden z wiodących producentów zdrowej żywności w Polsce, na rynku od 1987 roku. W portfolio firmy znajdują się produkty bazujące wyłącznie na naturalnych składnikach, zgodne z piramidą żywienia, a tym samym chętnie wykorzystywane w dietetyce. Kasze, ryże, wafle, owsianki, warzywa strączkowe, pieczywo chrupkie czy produkty bezglutenowe z biało-zielonym logo KUPCA to od lat naturalny wybór Polaków. Dbałość o wysokie standardy jakości, bezpieczeństwo i kształtowanie zdrowych nawyków w Polsce to wartości niezmiennie wpisane w tradycję marki.
Od września 2015 roku, inicjator i realizator programu edukacyjnego „Zdrowe Nietrudne” dedykowanego uczniom szkół podstawowych z całej Polski.