Nestlé Nutrition Institute po raz kolejny pomaga poszerzać wiedzę żywieniową lekarzy
15 kwietnia w Hotelu Regent w Warszawie odbyła się kolejna konferencja organizowana przez Nestlé Nutrition Institute dla Polski, Europy Centralnej i Wschodniej. Pod hasłem „The importance of the first 1000 days - nutrition update” przedstawiono najnowsze odkrycia z zakresu programowania żywieniowego.
Nestlé Nutrition Institute to jednostka, która swoją misją uczyniła upowszechnianie najnowszych informacji i wiedzy naukowej wśród specjalistów służby zdrowia, badaczy i osób zajmujących się tematyką żywienia. Cel ten osiągany jest m.in. poprzez organizację konferencji naukowych. Ta, która odbyła się 15 kwietnia w Hotelu Regent w Warszawie zgromadziła ponad 100 specjalistów z branży medycznej, głównie lekarzy z Polski, Węgier, Czech i Litwy. Mieli oni możliwość wysłuchania w 3 sesjach aż 12 wykładów, które prowadziły czołowe postaci związane z żywieniem niemowląt i dzieci, m.in. prof. Hanna Szajewska (Polska), prof. Joerg Doetsch (Niemcy), prof. Heiko Witt (Niemcy) i prof. Hans van Goudoever (Holandia). Uroczystego otwarcia konferencji dokonali Tomasz Retmaniak – Dyrektor Nestlé Nutrition na Polskę, Europę Centralną i Wschodnią oraz Darius Praninskas – Dyrektor Medyczny Nestlé Nutrition dla Europy Centralnej i Wschodniej. Nad właściwym przebiegiem spotkania, z ramienia Nestlé Nutrition Institute Polska, czuwali Magdalena Jeżewska – Kierownik Regionalny Zespołu Medycznego, Robert Chudziński – Szef Działu Medycznego Nestlé Nutrition oraz Sylwia Zielińska – Koordynator ds. Kontaktów Medycznych.
Tematem spotkania było znaczenie diety w kluczowym dla rozwoju dziecka okresie pierwszych 1000 dni życia. Żywienie niemowląt i małych dzieci, poczynając od okresu prenatalnego, może mieć długofalowy wpływ na ich zdrowie i jakość życia. Podczas spotkania przekazywane były najnowsze osiągnięcia medycyny opartej na faktach, zarówno w formie wiedzy teoretycznej jak i zagadnień praktycznych tak, by możliwe było wdrożenie ich bezpośrednio do praktyki klinicznej. Omawiane były m.in. wyniki ostatnich badań dotyczących tak ważnych kwestii jak programowanie żywieniowe, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten czy rola białka w diecie dzieci. Eksperci podkreślali również korzyści, jakie karmienie piersią niesie dla matki i dziecka. Mleko kobiece zawiera wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu dziecka. Promowanie tego sposobu karmienia niemowląt pozwala na wspieranie ich rozwoju na najwcześniejszym etapie życia i daje szansę na zdrowy start w przyszłość.
Uczestnicy bardzo wysoko ocenili jakość konferencji – średnia ocena wynikająca ze zgromadzonych, anonimowych ankiet to „very good” („bardzo dobry”).
Członkostwo w Nestlé Nutrition Institute umożliwia dostęp do szerokiej bazy materiałów, m.in. artykułów naukowych oraz nagrań wykładów wygłaszanych w kraju i zagranicą podczas konferencji z zakresu żywienia pediatrycznego. Każdy specjalista związany z obszarem medycyny lub żywienia, który chciałby uzyskać dostęp do tych źródeł, może to uczynić – szczegóły dostępne są na stronie www.nestlenutrition-institute.org.
informacje o firmie
O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio ponad 1500 produktów i prawie 90 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA, MANHATTAN oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od ponad 20 lat. Firma zatrudnia aktualnie 5000 pracowników w 8 lokalizacjach. W 2015 roku sprzedaż Nestlé w Polsce osiągnęła ponad 3 mld zł.
informacje o firmie
O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio ponad 1500 produktów i prawie 90 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA, MANHATTAN oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od ponad 20 lat. Firma zatrudnia aktualnie 5000 pracowników w 8 lokalizacjach. W 2015 roku sprzedaż Nestlé w Polsce osiągnęła ponad 3 mld zł.