styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

W dobrym sosie... na grillu

19.05.2016 | Knorr

Kiedy na naszym talerzu znajdzie się już aromatyczny i chrupiący kawałek mięsa, chcielibyśmy, by wszystko wypadło idealnie. Musimy więc odpowiednio i starannie dobrać dodatki, dzięki którym smakować ono będzie jeszcze lepiej. Spośród wielu pysznych możliwości, na szczególną uwagę w kategorii dodatków zasługuje – sos.

Które sosy najlepiej smakować mogą w połączeniu z naszymi przysmakami z grilla? Możliwości jest całe mnóstwo! Do przygotowania niektórych wykorzystać możemy tłuszcz wyciekający z naszego mięsa podczas grillowania. Do przyrządzenia innych sięgnąć możemy po oliwę z oliwek, i w ten sposób zaserwować doskonały - sos czosnkowy z chilli:

Sos czosnkowy z chilli

Składniki:

  • 1 cebula szalotka
  • 6 ząbków czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 100 g Sos Hellmann’s Czosnkowy z jogurtem 
  • 100 ml śmietany
  • 1 czerwona papryka chili

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej na patelni oliwie, na której przygotowywane było wcześniej mięso, podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, drobno pokrojoną w kostkę paprykę chilli oraz posiekany czosnek. Na końcu smażenia do sosu dolej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody.
  2. Dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i doskonale doprawiony. Całość wymieszaj dokładnie, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła.
  3. Wszystko gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Następnie odstaw go na bok, aby wystygł. Zimny sos połącz ze śmietaną i z sosem Hellmann's, a na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany sos czosnkowy, serwuj na zimno.

Sos, a może… dip?

Różnica pomiędzy sosem a dipem jest niewielka, a jednak znacząca. Sos ma zazwyczaj lekką konsystencję, którą delikatnie polewa się przyrządzone wcześniej potrawy, a jego głównym zadaniem jest podkreślenie doskonałego smaku serwowanego dania. Może być podawany w wersji na ciepło, jak również na zimno. Jest to zasadnicza różnica, na podstawie której określić możemy, czym różni się on od dipu. Konsystencja dipu jest bowiem znacznie gęstsza i służy przede wszystkim przełamaniu potrawy, zazwyczaj smakowo się od niej różniąc. Dip serwowany jest zwykle w osobnym naczyniu, na zimno.

W kuchni amerykańskiej, słynącej ze swojej niepowtarzalnej tradycji grillowej, szczególne miejsce zajmuje sos Barbecue. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, a w połączeniu z mięsem z grilla smakować może naprawdę wyjątkowo:

Sos Barbecue

Składniki:

  • 10 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr 
  • ketchup
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki whisky
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • pół łyżki curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ocet
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej cukier w małym rondelku, tak aby powstał karmel.
  2. Dolej szklankę wody, a następnie dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, by Twój sos zyskał głęboki i wyrazisty smak. Całość zagotuj, tak, by wszystkie składniki dokładnie się rozpuściły.
  3. Następnie dodaj: przecier pomidorowy, curry, sos sojowy, ketchup oraz whisky. Całość ponownie zagotuj, cały czas mieszając. Gdy sos się zagotuje, przestań podgrzewać.
  4. Na końcu dodaj pieprz, ocet oraz posiekaną bazylię do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz podawać na ciepło lub zimno, jak również używać sosu jako marynaty.

Grillowo - musztardowo

Zaletą wykorzystania sosu jako dodatku jest fakt, że możemy przygotować go znacznie wcześniej i przechowywać przez pewien czas w lodówce. Powinniśmy również pamiętać, że dodatek sosu może pomóc nam w uzupełnieniu soczystości, które mięso traci w procesie grillowania. Dzięki temu dodatkowi możemy mieć pewność, że nasze danie nie będzie suche.

Idealną bazą do przygotowania pysznego sosu, może być ketchup, jogurt, jak również – musztarda:

Sos musztardowy

Składniki:

  • 20 dag musztardy
  • 1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr 
  • 5 dag kaparów
  • sok z pomarańczy - świeżo wyciśnięty

Sposób przygotowania:

  1. W małej ilości ciepłej, zagotowanej wcześniej wody, rozprowadź Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, która sprawi, że gotowy sos zyska doskonałego smaku i głębokiego aromatu.
  2. Kapary opłucz, a następnie połącz z musztardą.
  3. Wszystko wymieszaj i dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy. Gotowy sos musztardowy, podawaj jako dodatek do mięs lub jaj.

Czas więc sprawdzić, który sos smakować nam będzie najbardziej – smacznego grillowania!

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie