styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
SERwuj na grillu, czyli sery na ruszcie
Sery! Wyrafinowane i różnorodne, a przy tym niezwykle proste. Ich głęboki smak i charakterystyczny, mocny aromat stanowią podstawę do przygotowania najwykwintniejszych dań, w wielu różnych kuchniach świata. Występują w niezliczonych odmianach, a ich wykorzystanie warto wziąć pod uwagę, planując menu na najbliższe spotkanie przy grillu.
Samych rodzajów sera jest mnóstwo. Każdy rodzaj dzieli się dodatkowo na kolejne gatunki. Gatunki natomiast różnią się w zależności od kraju i regionu, w którym dany ser jest wytwarzany. I tak na przykład, w samej tylko Francji wyróżnić możemy ponad 400 gatunków sera. Jak spośród tak bogatej oferty wybrać ser, który najlepiej sprawdzi się na ruszcie? Najlepiej posłuchać rad eksperta – Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, który zdradza sekrety kilku ciekawych gatunków sera, które zachwycą podczas najbliższego przyjęcia przy grillu.
- Ser brie – mistrzowska receptura serowarów francuskich
Ser brie to jeden z najstarszych gatunków francuskiego sera podpuszczkowego, pochodzący z regionu Seine-et-Marne i Marne w okolicach Paryża. Wytwarzany jest z krowiego mleka. Charakteryzuje go delikatny orzechowy smak i aromat dymu. Z zewnątrz okryty jest białą, aksamitną skórką, która zdecydowanie odróżnia się od intensywnego smaku kremowej konsystencji wnętrza sera.
„Sery bardzo dobrze wypadną w połączeniu z owocami, których wykorzystanie na grillu gorąco polecam. Przykładem dania, które smakować będzie doskonale, są faszerowane brzoskwiniami i serem brie piersi kurczaka. Proste w przygotowaniu, a przy tym wykwintne i smaczne” – mówi Piotr Murawski.
Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami
Składniki:
- pierś z kurczaka - 400 gramów
- Przyprawa do grilla Knorr - 2 łyżki
- Ketchup Hellmann's Pikantny - 3 łyżki
- brzoskwinie bez skóry (mogą być też
- morele lub śliwki) - 3 sztuki
- listki mięty - 6 sztuk
- świeże listki bazylii - 6 sztuk
- szalotka - 4 sztuki
- sok pomarańczowy - 200 mililitrów
- ser brie - 1 plaster
- oliwa z oliwek - 5 łyżek
- rukola - 1 opakowanie
- Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 sztuka
- pomidorki koktajlowe - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodaj jedną łyżkę cukru, kiedy cebula zeszkli się. Podsmażaj i gdy cukier zacznie się widocznie karmelizować, dolej sok pomarańczowy. Gotuj do czasu odparowania soku. Przełóż cebulę do miski i zostaw do wystygnięcia.
- Następnie pokrój brzoskwinie w małą kostkę i dodaj je do cebuli. Dopraw do smaku pokrojoną cienko miętą i bazylią, wymieszaj.
- Pokrój piersi z kurczaka pod skosem w cienkie plastry. Mięso połóż między posmarowanymi oliwą dwiema foliami spożywczymi. Rozbij piersi kurczaka na brzegach i posmaruj je wymieszaną z ketchupem Hellmann's Przyprawą do grilla Knorr. Dzięki przyprawie potrawa nabierze pożądanego smaku, a za sprawą karmelizującego się na mięsie ketchupu, kurczak będzie lekko pikantny i soczysty.
- Na środku piersi kurczaka połóż plaster sera brie, a na to łyżkę wcześniej przygotowanego farszu z brzoskwini i cebuli. Zawiń brzegi mięsa w taki sposób, aby na siebie nachodziły. Posmaruj kurczaka marynatą z Przyprawy do grilla Knorr i ketchupu.
- Mięso ułóż na grillu na namoczonej uprzednio deseczce zrobionej z cedrowego lub owocowego drewna. Dzięki temu kurczak dodatkowo się uwędzi. Grilluj pod pokrywą. Tak przygotowane roladki podaj z sałatką z pomidorków i rukoli z dodatkiem Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr, który idealnie smakować będzie w połączeniu z przygotowanym mięsem.
- Ser prosto z Cypru - Halloumi
Halloumi to wywodzący się z Cypru typ półmiękkiego sera, często spotykany również w Grecji. Wytwarzany jest zwykle z mleka owczego. Można jednak znaleźć odmiany będące połączeniem mleka owczego, krowiego i koziego, często uzupełnione o odrobinę mięty. Dodatek krowiego mleka jest efektem działania producentów dążących do obniżenia ceny, wpływa on jednak na tradycyjny charakter sera Halloumi.
„Ser Halloumi nie jest jeszcze zbyt popularny w polskiej kuchni. Zaczyna się to jednak zmieniać. Na Cyprze, skąd ten rodzaj sera się wywodzi, podawany jest on jako przystawka, często w towarzystwie melona. Jednak ze względu na wysoką temperaturę topnienia, polecam przygotowanie go na grillu. Po opieczeniu na ruszcie nie zmieni on swojego kształtu, jednak w środku nabierze wyjątkowej, puszystej konsystencji. Taki ser możemy wykorzystać później na przykład do przygotowania sałatki” – poleca szef kuchni Knorr.
Sałatka grecka z serem Halloumi
Składniki:
- ser halloumi - 1 opakowanie
- Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
- papryka czerwona - 1 sztuka
- papryka żółta - 1 sztuka
- papryka zielona - 1 sztuka
- pomidorki malinowe - 10 sztuk
- cebula czerwona - 1 sztuka
- oliwki czarne - 1 opakowanie
- ogórek - 1 sztuka
- oregano - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Pokrój ser w plasterki. Smaż go bez dodawania tłuszczu na patelni grillowej dotąd, aż po obu stronach sera pojawią się paski.
- Papryki dobrze wyczyść. Usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je w 1-centymetrową kostkę. Ogórka także umyj i pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
- Pokrój cebulę w plasterki (tak, by powstały pierścienie), a pomidorki przekrój na pół.
- Wymieszaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr z kilkoma łyżkami wody i oliwą, będzie to znakomite uzupełnienie gotowej sałatki.
- Do sosu dodaj ogórka, papryki, oliwki oraz pomidorki i wymieszaj całość. Przełóż sałatkę do większej miski. Na wierzch wyłóż cebulę, plasterki sera i dodaj oregano.
- Grillowanie po góralsku – oscypek!
Na naszym grillu nie powinno oczywiście zabraknąć reprezentanta Polski, a więc pysznego i pachnącego – oscypka. Produkuje się go na bazie mleka owczego, z niewielkim dodatkiem mleka krowiego. Dzięki swojej twardej konsystencji sprawdzi się on doskonale w połączeniu np. z żurawiną albo grillowanymi warzywami.
„Oscypek to ser, który również świetnie nada się na grilla. Należy pamiętać, by przygotowywać go powoli, na rozgrzanym żarze. Dzięki temu, że jest to ser wcześniej wędzony, po dodatkowym podpieczeniu na ruszcie nabierze wyrazistego smaku i głębokiego aromatu” – poleca Piotr Murawski.
Sałatka z kurkami z grillowanym oscypkiem i żurawiną
Składniki:
- sałata rzymska - 0.5 sztuk
- Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
- kurki - 100 gramów
- cebula - 0.5 sztuk
- oscypek - 100 gramów
- żurawina ze słoiczka - 1 łyżka
- margaryna - 1 łyżka
- olej - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Rozdziel liście sałaty i pokrój je na niewielkie kawałki. Następnie pokrój ser w plastry i usmaż go z obu stron na patelni grillowej.
- Wymieszaj Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr z oliwą, 3 łyżkami wody i żurawiną. Sos świetnie podkreśli smak gotowej sałatki.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na uprzednio rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do niej kurki i smaż razem przez chwilę.
- Rozłóż na półmisku sałatę, na niej grillowany ser i całość polej sosem. Kurki wyłóż na wierzch sałatki.
- Prawdziwie grecka feta!
Na grillu warto też przyrządzić potrawę z wykorzystaniem doskonale znanego, greckiego sera feta. Ser ten, przygotowywany na bazie mleka owczego, czasami uzupełnionego o niewielką ilość mleka koziego, zaliczany jest do grupy serów miękkich. Ma charakterystyczny słonawy smak, który podkreślić może charakter naszego dania.
„Ser feta serwuję nie tylko w sałatce podawanej do dań z grilla, ale również jako dodatek do mięs. Przykładem może być kiełbaska, wypełniona w środku jego kawałkami. Pod wpływem wysokiej temperatury ser taki wytopi się, przez co podczas jedzenia będzie efektownie ciągnął się i rozpływał w ustach, nadając zwykłej kiełbasce oryginalny charakter” – mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Grillowane kiełbaski z serem feta
Składniki:
- kiełbasa na grilla - 8 sztuk
- Naturalna Przyprawa do mięs Knorr - 1 opakowanie
- ser feta - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Przetnij kiełbaski wzdłuż w taki sposób, by utworzyła się kieszonka.
- Pokrój ser feta w dosyć długie prostokąty i włóż je do kieszonek. Zamiast sera feta możesz też użyć innego, np. mozarelli.
- Oprósz całość Naturalną Przyprawą do mięsa Knorr, która doskonale podkreśli smak dania, i grilluj dotąd, aż kiełbaski staną się rumiane.
- A co z twarożkiem?
Jeżeli nie mamy akurat pod ręką innych rodzajów sera, możemy sięgnąć również po zwyczajny biały ser, czyli twaróg, który sprawdzi się świetnie w połączeniu z grillowanymi pomidorami:
Pomidory z grilla z serem
Składniki:
- pomidory - 4 sztuki
- Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
- chudy biały ser - 10 dekagramów
- orzeszki pinii - 5 dekagramów
- posiekane świeże zioła - 2 łyżki
- Majonez Hellmann's Babuni - 3 łyżki
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz pomidory, a następnie skrój je w średniej grubości plastry.
- Na suchej i rozgrzanej patelni upraż orzeszki pinii.
- Wymieszaj z wodą Sos sałatkowy czosnkowy Knorr, który doskonale doprawi gotowe danie, a następnie dodaj do niego majonez.
- Przygotuj kawałek folii aluminiowej. Ułóż na nim na przemian pokrojony w plastry ser i pomidory.
- Całość posyp orzeszkami pinii oraz ziołami. Tak przygotowane pomidory polej oliwą z oliwek, a następnie zawiń w folię. Na rozgrzanym grillu piecz je przez kilkanaście minut i podaj z sosem czosnkowym.
Smacznego!
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824