wydarzenia nauka/edukacja/szkolenia

„ENERGIA Przyszłości” – poznaliśmy zwycięzców V edycji konkursu

25.04.2016 | Grupa ENERGA

Zespół uczniów z Zespołu Szkół Elektrycznych we Włocławku, pod opieką Jacka Kandyby, zwyciężył w piątej edycji konkursu „ENERGIA Przyszłości”, organizowanego przez Grupę Energa. W nagrodę otrzymali czek na 12 tys. zł na zakup pomocy naukowych dla szkoły oraz laptopy dla każdego członka zespołu i jego opiekuna.

W finale konkursu, który odbył się 22 kwietnia br. w Olivia Business Centre w Gdańsku, pokonali cztery drużyny z: Ostrowa Wielkopolskiego, Kaczek Średnich, Wadowic i Siennicy.

Do udziału w konkursie Energa zaprosiła szkoły ponadgimnazjalne o profilu energetycznym i elektrycznym z całej Polski. Celem konkursu jest: rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań poznawczych i badawczych związanych z energetyką;  budowanie świadomości, jak blisko każdego z nas, każdego dnia są lub mogą być innowacyjne rozwiązania związane z elektrycznością i energetyką; popularyzacja wiedzy na temat energii elektrycznej oraz kształtowanie postaw proekologicznych.

ENERGIA Przyszłości - V edycja - Lauraeci - Włocławek.jpg

Zespół szkół elektrycznych we Włocławku, Technikum nr 4.
Od lewej: opiekun- Jacek Kandyba oraz Sebastian Kuźmiński, Agata Karczewska i Kordian Michalski

W tym roku uczestnicy zmierzyli się z tematem „Moja szkoła jako wyspa energetyczna”. Finałową piątkę wyłoniono spośród 40 prac zakwalifikowanych do konkursu. Podczas finału drużyny nie tylko prezentowały pomysły, które wcześniej opisały w referatach, ale również odpowiadały na pytania zadawane przez jury swoich konkurentów. Wystąpienia oceniane były pod względem merytorycznym, formy prezentacji i poprawności językowej.

Zwycięski zespół z Włocławka, w składzie: Agata Karczewska, Sebastian Kuźmiński i Kordian Michalski, uczniowie drugiej klasy, zaproponowali oparte o audyt energetyczny i walory naturalnego położenia szkoły rozwiązania obejmujące w pierwszej kolejności optymalizację zużycia energii elektrycznej i cieplnej, a następnie zastosowanie zaawansowanych technologicznie rozwiązań służących do produkcji energii i jej magazynowania, m.in.: transparentnych paneli fotowoltaicznych na ścianach, elektrowni wiatrowych na dachu, piezoelektryków na ulicy czy hydrogeneratorów. W ich propozycji panele fotowoltaiczne znalazły się nawet na przyszkolnej ławce i na wiacie rowerowej. – Aby zaproponowane przez nas rozwiązania mogły się sprawdzić, powinno się stworzyć nie jedną „szkolną” wyspę energetyczną, ale cały ich archipelag – mówili uczniowie podczas finałowej prezentacji.

Z roku na rok poziom prac zgłoszonych na konkurs jest coraz wyższy. Na podkreślenie zasługuje fakt, że uczniowie stawiają na własne pomysły i samodzielnie interpretują informacje pozyskane z różnych źródeł. Potwierdzeniem tej samodzielności, jest bardzo niski – na poziomie maksymalnie 0,9 – współczynnik podobieństwa, określający procentowo, jaka część tekstu jest tożsama z fragmentami tekstów znajdujących się w zasobach Internetu. Współczynnik ten badaliśmy przy pomocy systemu Plagiat.pl – mówi Marcin Lemański, dyrektor Pionu Inwestycji Rozwojowych w Energa Wytwarzanie SA i dodaje: – Podczas finałowej rozgrywki pozytywnie zaskoczyła nas lekkość i trafność odpowiedzi na nierzadko podchwytliwe pytania zadawane i przez jury, i przez rywali.

Jakie wrażenia zabierają ze sobą do Włocławka zwycięzcy konkursu?

Zdecydowanie musieliśmy wyjść poza zagadnienia, którymi zajmujemy się na co dzień w szkole. Początkowo było ciężko, ale nasz opiekun, pan Jacek Kandyba zaraził nas swoim entuzjazmem. Fajnie było wymyślać coś, co mogłoby być w rzeczywistości wykorzystane w naszej szkole. Gdyby to od nas zależało, już teraz wykorzystalibyśmy w niej fotowoltaikę. Temat konkursu wciągnął nas tak, że w trakcie przygotowań wpadliśmy nawet na pomysł założenia firmy  – opowiadają zwycięzcy z Zespołu Szkół Elektrycznych we Włocławku.

– Dla nauczyciela zwycięstwo podopiecznych w konkursie o tak wysokim poziomie to ogromna satysfakcja, ale jeszcze większą daje dzielenie się wiedzą i zaszczepianie w uczniach pasji – dodaje Jacek Kandyba, opiekun zespołu.

Finałowa prezentacja uczniów z Włocławka została też oceniona jako najlepsza pod względem poprawności językowej i wyróżniona, przyznaną po raz pierwszy, nagrodą imienia Profesor Małgorzaty Milewskiej-Stawiany – uczniowie i ich opiekun wyjechali więc z Gdańska nie tylko z czekiem na 12 tys. złotych i laptopami, ale także z czytnikami e-booków. (Prof. Milewska-Stawiany w poprzednich edycjach konkursu odpowiadała za ocenę językową prezentacji. W ubiegłym roku przegrała walkę z ciężką chorobą.)

Drugie miejsce w konkursie zajęła drużyna z Zespołu Szkół im. Hipolity i Kazimierza Gnoińskich w Siennicy, pod opieką Mirosława Ostrowskiego. Zespół w nagrodę otrzymał tablety oraz czek na 8 000 złotych dla szkoły. Trzecie miejsce przypadło uczniom z Zespołu Szkół nr 2 im ks. S. Staszica w Wadowicach, pod opieką Henryka Bąka. Za swoją pracę i prezentację dostali smartfony i czek na 5 000 złotych dla szkoły. Czwarte miejsce ex aequo zajęły drużyny z Zespołu Szkół Technicznych w Ostrowie Wielkopolskim pod opieką pana Andrzej Majera oraz z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich pod opieką pana Sylwestra Ambroziaka

ENERGIA Przyszłości - V edycja - Wszyscy finaliści.jpg
V edycja konkursu - wszyscy finaliści

– Zaproponowany w tym roku temat „Moja szkoła jako wyspa energetyczna” pozwolił uczestnikom wyjść poza teoretyczne rozważania i zejść do poziomu rzeczywistych, indywidualnych rozwiązań możliwych do zastosowania w ich realnym, codziennym środowisku. Słuchając finalistów czuliśmy, że ta praca nie była dla nich jedynie pracą konkursową – czuliśmy, że są związani ze swoją szkołą, utożsamiają się z miejscowością, w której żyją i się uczą. Dlatego wśród prezentowanych pomysłów było wiele takich, które można wdrożyć już teraz lub w niedalekiej przyszłości – podsumowuje Rafał Hyrzyński, dyrektor Departamentu Rozwoju i Regulacji w Energa SA.

Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu „ENERGIA Przyszłości” i śledzenia szczegółów na stronie www.actaenergetica.org.

Patronat honorowy nad tegoroczną edycją objęli: Urząd Regulacji Energetyki oraz Prezydent Miasta Gdańska. Patronat honorowy nad finałem konkursu objął Minister Energii.

Partnerzy  projektu: Politechnika Gdańska, Uniwersytet Gdański, Politechnika Opolska oraz Plagiat.pl – dostawca Internetowego Systemu Antyplagiatowego dla szkół „Antyściąga.pl. Partner finału: Olivia Business Centre.

Patronat medialny nad konkursem objął Kwartalnik Naukowy Energetyków „Acta Energetica”, wydawany przez ENERGA SA we współpracy z Politechniką Gdańską.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

Biuro Prasowe Grupy Energa, Energa SA

tel: +48 58 778 83 29

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd 2,9 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości ponad 184 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

Biuro Prasowe Grupy Energa, Energa SA