styl życia zainteresowania/hobby

Nowość! Przyprawa do grilla Knorr, czyli idealnie doprawione mięso z grilla

07.04.2016 | Knorr

Gdy temperatura za oknem wreszcie zaczyna wzrastać, powoli zaczynamy planować już pierwsze wspólne spotkania przy grillu, na których niezastąpiona stanie się - nowa Przyprawa do grilla Knorr!

Nowa Przyprawa do grilla Knorr to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników smacznego, aromatycznego i soczystego mięsa z grilla. Jej receptura została starannie opracowana przez szefów kuchni Knorr. Dołożyli oni wszelkich starań, by przygotować wyjątkową kompozycję 11 doskonale dobranych ziół i przypraw. Dzięki temu mięso będzie cechować się wspaniałym, zbalansowanym smakiem.  Pieprz cayenne zadba o wyrazistość mięsa, a rozmaryn, majeranek i kolendra przywołają nuty smakowe kuchni śródziemnomorskiej.

Przyprawa do grilla Knorr cechuje się uniwersalnością. Udoskonali smak zarówno polędwiczek z grilla, jak też piersi z kurczaka czy soczystych kawałków karkówki, którymi zdecydujemy się uraczyć naszych gości podczas wspólnych spotkań. Nowa przyprawa pozwoli nam nie tylko na przygotowanie doskonałego mięsa, ale również zaoszczędzi czas, który będziemy mogli poświęcić naszym najbliższym.

 _____________________________________________________________________________________________________

A oto kilka propozycji przygotowania mięs na wspaniałego grilla:

Miodowo imbirowe skrzydełka z grilla

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki Sosu Hellmann's CHILLI
  • 2 łyżki Przyprawa do grilla Knorr
  • 2 łyżki miodu
  • Pół pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki octu jabłkowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz skrzydełka, a następnie odetnij lotkę (skrajną część skrzydełka prawie bez mięsa, którą możesz zachować do późniejszego ugotowania na niej rosołu). Pozostałą część skrzydełka porozcinaj na kawałki. Następnie obtocz mięso w Przyprawie do grilla Knorr, która doskonale wzbogaci smak i aromat potrawy, a na koniec oprósz kawałki mięsa w mące ziemniaczanej.
  2. W drugiej misce przygotuj sos. W tym celu wymieszaj miód, posiekaną natkę kolendry, sos Hellmann’s Chilli, imbir i ocet jabłkowy. Tak przygotowaną miksturę podziel na dwie części. Jedną zostaw i podawaj do gotowych już skrzydełek, drugą wymieszaj z jeszcze nie upieczonymi skrzydełkami.
  3. Na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych pod przykryciem, grilluj kurczaka przez około 20 do 30 minut, tak aby mięso zmiękło, a skórka się lekko skarmelizowała. Tuż przed podaniem, jeszcze raz obtocz skrzydełka w przygotowanej części sosu, a następnie przełóż na talerz.

Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach

Składniki:

  • 700 g karkówki
  • 3 łyżki Ketchupu Hellmann's Łagodny
  • 4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 50 g suszonych leśnych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 100 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowane mięso pokrój na grube, ok. centymetrowe steki. Jeśli plastry są zbyt duże, poprzekrawaj je na pół.
  2. W mikserze zmiksuj na pył suszone grzyby. Do tak przygotowanych grzybów dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która podkreśli i wydobędzie smak mięsa, a następnie posiekany rozmaryn oraz czosnek, a także ketchup Hellmann's i olej.
  3. Zanurz mięso w gotowej marynacie i wszystko razem dokładnie pomieszaj.
  4. Steki grilluj na aluminiowych tackach pod przykryciem, w średniej temperaturze, przez ok. 30 minut. Co jakiś czas obracaj je i smaruj pozostałą marynatą do czasu, aż karkówka będzie już miękka i rumiana.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie