styl życia zainteresowania/hobby
Męski punkt widzenia w kuchni, czyli ogólnopolskie badania kulinarnych preferencji Polaków
Jak gotują Polacy? Co się zmieniło w podejściu do gotowania kobiet i mężczyzn? Ogólnopolskie badanie Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych wykonane na zlecenie marki Lubella pokazuje, że zarówno Ona jak i On radzą sobie z kulinariami na równie wysokim poziomie. Już 66% mężczyzn deklaruje, że gotuje. Skoro dżentelmeni coraz częściej pojawiają się w kuchni to może Światowy Dzień Mężczyzny, obchodzony już 10 marca, warto celebrować np. wspólnie przyrządzając smakołyki?
Męski zmysł smaku
Stereotyp tego, że kuchnia zarezerwowana jest wyłącznie dla kobiet odszedł już dawno do lamusa. Teraz przedstawiciele obu płci uczestniczą w przygotowywaniu posiłków równie chętnie i na tak samo wysokim poziomie. Umiejętność samodzielnego tworzenia posiłków w domowym zaciszu nie dość, że jest bardzo przydatna, to stała się w społeczeństwie bardzo powszechna. Zaczęliśmy przykładać większą wagę do jakości posiłków, a gotowanie w domu daje nam możliwość dowolnego komponowania ulubionych produktów – zależnie od naszych chęci i wyobraźni. To co ciekawe to fakt, że w kuchni mamy również coraz więcej Panów. Mamy także pewne wyobrażenie o tzw. „męskiej kuchni”, która trzem na dziesięciu respondentów w badaniu IBRiS kojarzy się m.in. z ostrymi, odważnymi smakami i przyprawami takimi jak: chilli, curry czy kolorowy pieprz. Co najważniejsze, przedstawiciele obu płci cenią nawzajem swoje umiejętności kulinarne – odpowiedzi na pytanie: „Kto gotuje lepiej?” zostały równomiernie rozłożone między kobiety i mężczyzn.
W prostocie siła!
Polacy w niekonwencjonalny sposób potrafią coraz częściej łączyć także zróżnicowane składniki, np. truskawki z jagnięciną. Odwagę we wcielaniu nowych receptur deklaruje już 23% respondentów. Prym nadal wiodą jednak dania sprawdzone i nieskomplikowane. Potwierdzają to badania IBRiS – 27% respondentów zdecydowanie preferuje proste do zapamiętania przepisy, które pozwalają na stworzenie niebanalnej potrawy. Jest na to idealne rozwiązanie! Za jeden z najłatwiejszych i jednocześnie najsmaczniejszych pomysłów na obiad uchodzi makaron spaghetti z pomidorowym sosem – sposób przyrządzenia tego dania zna każdy. Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella, z okazji Dnia Mężczyzn przygotował jego specjalną odsłonę, która pozwoli odkryć zupełnie nowy wymiar długich, makaronowych nitek w męskiej wersji.
Spaghetti nie tylko dla dżentelmena
Polacy z dużą starannością podchodzą do wybieranych składników, które mają być wysokiej jakości i jednocześnie gwarantować powodzenie kulinarnych dokonań. Taką pewność dają produkty z serii Lubella Klasyczna. Makarony tego producenta nie sklejają się podczas gotowania i zachowują naturalny zapach oraz złocisty kolor. To szczególnie ważne przy przygotowywaniu potraw z sosami, ponieważ wysoka jakość pszenicy używanej w Spaghetti od Lubelli gwarantuje równomierne złączenie się wszystkich składników. Pasty stanowią też najlepszą bazę do „męskich dań”, ponieważ świetnie równoważą intensywny smak ostrych składników kojarzonych głównie z preferencjami Panów. Przejdźmy zatem do rzeczy, oto nasza propozycja na smakowity, pikantny Dzień Mężczyzny i nie tylko.
Spaghetti z mocno męskim sosem pomidorowym
Czas przygotowania 20 minut, przepis na 4 osoby
Składniki:
- 400g Lubella Makaron Spaghetti nr 4
- 2 puszki całych pomidorów Łowicz
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Kotlin
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 30 ml whisky
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 małe chili
- Sól, pieprz
- Listki bazylii
- Oliwa z oliwek
- Parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.
Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Dzięki wyborowi makaronu Lubella produkowanego z wysokiej jakości pszenicy, wszystkie składniki będą miały idealną konsystencję. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.