wydarzenia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Włoska uczta, czyli 9 lutego świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!

09.02.2016 | Knorr

Znalezienie osoby, która nie lubi pizzy, będzie podobnie trudnym zadaniem, co odnalezienie kamienia filozoficznego. Każdy ma swoją ulubioną, ale też każdy chciałby móc samemu przygotować ją w dowolnej chwili, bez wybierania się do pizzerii lub zamawiania jej przez telefon. Z poradami szefa kuchni Knorr przyjdzie nam łatwiej przygotować swoje ulubione danie!

Myślimy, że jeżeli nie dysponujemy specjalistycznym piecem, to nasza pizza jest na straconej pozycji? Nieprawda! „Do przygotowania pysznego włoskiego placka wystarczający będzie domowy piekarnik. Na dodatek coraz więcej z nich posiada specjalną funkcję do przygotowania tego typu wypieków”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Najlepszą okazją do spróbowania swoich sił w gotowaniu jednego z najpopularniejszych dań na świecie będzie obchodzony 9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. Wtedy po prostu każda pizza będzie smakowała wyśmienicie. Na początek swojej kulinarnej przygody z tą potrawą można spróbować jej najmniej skomplikowanej wersji, czyli klasycznej Margherity z sosem pomidorowym, serem mozzarellą i bazylią.

Czy te kolory czegoś nam nie przypominają? Oczywiście – włoską flagę! Taki właśnie zamiar miał pewien neapolitański piekarz, który przygotował właśnie tą pizzę specjalnie dla królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej. Później ta potrawa rozkochała w sobie cały świat, popularyzując włoską kuchnię.

Zrób pizzę jak szef kuchni

Z czego składa się każda pizza, wiedzą już dzieci: z ciasta, sosu, sera i dowolnych dodatków. Jednak nie każdy będzie potrafił ją przyrządzić zgodnie ze swoimi wyobrażeniami. Zwłaszcza zrobienie idealnego ciasta budzi wątpliwości. Warto zatem poradzić się… szefa kuchni.

„Żeby pizza wyszła nam jak najlepsza, kluczową kwestią będzie ciasto. Tak naprawdę, reszta pozostaje sprawą indywidualnego smaku. Skorzystaj z mojego pomysłu z dodatkiem piwa. Pamiętaj, żeby ciasto dobrze ugnieść, pozostawić do wyrośnięcia na godzinę, a piekarnik dobrze nagrzać - przynajmniej do 220°C” - opowiada Piotr Murawski, ekspert kulinarny Knorr.

W klasycznej wersji sos powinien być pomidorowy. Czy trudno go będzie przyrządzić? „Możemy przygotować go na bazie pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego lub świeżych, dojrzałych pomidorów. Należy je wyparzyć, ściągnąć skórkę, oddzielić gniazda nasienne od miąższu, wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę z oliwek, a następnie doprawić solą i gotować przez około trzydzieści minut, a na końcu zblendować. Sos pomidorowy nie może obejść bez sporej ilości czosnku oraz ziół, np. oregano i bazylii”, radzi szef kuchni Knorr. I dodaje: „O idealnie dobrany zestaw przypraw zadbałem, tworząc Fix do Speghetti Bolognese extra ziołowe, dlatego warto skorzystać z jego pomocy”:

Klasyczny włoski sos pomidorowy

Składniki:

- pomidory z puszki - 400 gramów

- 1 opakowanie Fixu Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 80 ml oliwy z oliwek

- 0,7 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zrumienić w rondlu.
  2. Do rondla wlać pomidory z puszki razem z sokiem. Dolać 0,7 l wody, wsypać zawartość opakowania Fix Knorr i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Pod koniec gotowania można dodać też trochę bazylii. Gotowy sos można podawać z makaronami lub wykorzystać jako bazę do innych sosów, np. bolognese.

Pomysły na pyszną pizzę

Każdy region Włoch szczyci się innymi wersjami pizzy ze względu na charakterystyczne dla siebie produkty. Okolice Parmy słyną z fantastycznej szynki i sera parmeńskiego. Mieszkańcy nie omieszkali z nich skorzystać w swojej pizzy. Pamiętajmy, że parmeńska odmiana pizzy rządzi się swoimi prawami. Szynkę, rukolę i starty parmezan należy dawać dopiero po upieczeniu pizzy:

Pizza z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą

Składniki:

- 500 g mąki pszennej

- 200 g mąki pszennej do podsypania

- 4,5 g drożdży

- 50 g cukru

- 50 ml oliwy z oliwek lub oleju

- 2,5 g soli

- 300 ml wody

- 200 g szynki parmeńskiej

- 300 g tartej mozzarelli

- 1 opakowanie Fixu Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr

- 100 gramów rukoli

- 100 gramów suszonych pomidorów

- 100 gramów pomidorków koktajlowych

- 50 mililitrów oliwy z oliwek

- 400 g pomidorów z puszki

- 100 ml majonezu Hellmann's Babuni

- 50 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu

- 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto, dobrze je wyrabiając. Gotowe ciasto przykryj czystą, płócienną serwetką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce, aby mogło wyrosnąć.
  2. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób ręką, podsyp trochę mąką i podziel na 4 do 6 porcji, tej samej wielkości.
  3. Na stolnicy lub gładkim blacie stołu delikatnie podsypanym mąką rozwałkuj albo rozciągnij ciasto, formując ręką okrągły placek. Gotową formę ułóż na pergaminie na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika.
  4. Przed rozpoczęciem pracy zagrzej piekarnik do temperatury 250°C – włącz obie grzałki: dolną i górną. Na patelnię wlej zmiksowane pomidory z puszki, dodaj Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, dolej 50 ml oliwy i całość zagotuj.
  5. Gotowym, wystudzonym sosem posmaruj przygotowane placki.
  6. Wierzch sosu posyp serem, rozsyp pokrojone kawałki suszonych pomidorów oraz rozłóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pizzę wstaw do piekarnika na sam dół na około 20- 30 minut.
  7. Przygotuj dip czosnkowy do pizzy. Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą i odstaw na 5 minut na bok.
  8. Po upieczeniu, na gotową pizzę rozłóż liście sałaty i plastry szynki. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj z dwoma sosami - pomidorowym i dipem czosnkowym.

Na okrągłym placku może się znaleźć właściwie wszystko to, co smakuje nam najbardziej, a dobrze zrobione ciasto może stać się idealną platformą łączącą dowolne składniki. Delikatne mięso kurczaka można przyrządzić w duecie z serem pleśniowym, a całość doprawić Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr:

Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym

Składniki:

- 1 porcja piersi z kurczaka

- 1 biała cebula

- 100 g sera pleśniowego blue

- 1 opakowanie Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr

- sól i pieprz do smaku

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- kilka listków świeżej bazylii

- 100 g koncentratu pomidorowego

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżeczki oregano

- 30 ml wody

- 1 kg mąki

- 500 ml wody

- 25 g cukru

- 20 g soli

- 50 ml oleju

- 8 g drożdży

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą i dobrze wyrób ręcznie na stolnicy. Odstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj dokładnie ze sobą i dopraw do smaku pieprzem.
  2. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski.
  3. Pokrojone kawałki mięsa przełóż do miseczki, wymieszaj z oliwą z oliwek oraz Delikatem Knorr, który wzbogaci smak i aromat dania, a nastepnie podsmaż na rozgrzanej wcześniej patelni.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kawałki ciasta i rozwałkuj lub uformuj ręcznie placki, by miały ok. 28 cm średnicy i 1 cm grubości.
  5. Uformowane placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, zachowując 1 cm odstępu od brzegu placka.
  6. Wierzch pizzy posyp pokruszonym serem, cebulą i usmażonym kurczakiem, a następnie włóż do nagrzanego wcześniej do 220 °C piekarnika na 15 minut. Gotową pizzę wyjmij i posyp listkami bazylii.

Oryginalny może być nie tylko smak, ale również forma podania pizzy. Nie zawsze musi być to płaski placek, ale też nieco mniej popularny pieróg - calzone. Można też zainspirować się pochodzącymi z Dalekiego Wschodu samosami:

Pizza Bolognese a la Samosa

Składniki:

- porcja 400 g gotowego ciasta na pizzę

- 1 opakowanie Fixu Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr

- 500 g mięsa mielonego

- 1 opakowanie pomidorów z puszki

- 50 gramów sera żółtego

- 3 łyżki oliwy

- 4 łyżki mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przesmaż na brązowy kolor, dodaj pomidory oraz Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, by wzbogacić sos smakiem doskonale skomponowanej kompozycji ziół. Gotuj 5 minut na małym ogniu, a następnie ostudź.
  2. Wystudzony sos wymieszaj ze startym serem.
  3. Ciasto na pizzę rozwałkuj dość cienko i pokrój na kwadraty o boku ok. 10 cm.
  4. Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę gęstego sosu. Następnie złóż ciasto, tworząc trójkątne pierożki. Końce ciasta zwilż wodą i sklej.
  5. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 °C.

Tak oto przygotować możemy włoską ucztę na polskim stole!

Życzymy smacznego! Bon appetit!

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie