wydarzenia styl życia towary konsumpcyjne
Australia w Polsce? Tylko we Wrocławiu! Staruje trzecia edycja Dni Australii
W styczniu po raz kolejny będziemy mogli przenieść się w gorący klimat Antypodów.
W dniach 22 – 24 stycznia, we Wrocławiu, odbędzie się III edycja Dni Australii – wydarzenia poświęconego kulturze i sztuce malowniczej krainy kangurów, a także kulinariom charakterystycznych dla tego kraju. Dni Australii organizowane są przez Stowarzyszenie Nowe Horyzonty, partnerem wydarzenia jest dystrybutor australijskich win Jacob’s Creek.
Australia w obiektywie i wspomnieniach
Gościem festiwalu będzie Marek Niedźwiecki, prezenter radiowy i telewizyjny,
prywatnie miłośnik Australii. W ramach Dni Australii zaplanowane jest spotkanie autorskie, podczas którego dziennikarz opowie o swojej miłości do Australii oraz o wspomnieniach
z podróży, które zawarł w niedawno wydanej książce, „Australijczyk”. Dodatkowo w Kinie Nowe Horyzonty będzie można zobaczyć wystawę fotografii autorstwa Marka Niedźwieckiego z jego wypraw na Antypody.
Dni Australii to także okazja do lepszego poznania australijskiej kinematografii. Podczas najbliższej edycji w Kinie Nowe Horyzonty zaprezentowane zostaną różne gatunki filmowe, między innymi horror „Babadook” (reż. Jennifer Kent, 2014), opowiadający historię matki i jej sześcioletniego synka, których nawiedza nocami dziwaczny, tajemniczy stwór. Film ze zdjęciami polskiego operatora Radka Ładczuka, data seansu – 23.01, godzina – 18:00, czy komedia „Mały Einstein” (reż. Yahoo Serious, 1988) o przygodach młodego Alberta, który urodził się na farmie w tasmańskich górach. W trakcie pracy nad bąbelkami w piwie warzonym przez jego ojca, odkrywa możliwości rozbicia atomu, data seansu 22.01, godzina – 20:00. Alternatywą dla tych propozycji może być „Mad Max. Na drodze gniewu” (reż. George Miller, 2015), prezentujący slasze losy Mad Maxa, który z grupą uciekinierów przemierza tereny spustoszone przez wojnę nuklearną w pojeździe War Rig, prowadzonym przez Imperatorkę Furiosę, data seansu – 24.01, godzina – 18:00. Szczegółowy repertuar dostępny będzie na stronie www.kinonh.pl.
Smaki Australii na talerzu i w kieliszku
Na mieszkańców Wrocławia czekają również warsztaty kulinarne i sommelierskie, które odbędą się w „Barbarze”. Karol Okrasa zabierze uczestników spotkania w kulinarną podróż, w trakcie której zdradzi sekrety najbardziej typowych australijskich potraw, będących połączeniem europejskiej tradycji i australijskich składników.
Podczas warsztatów sommelierskich Wojciech Cyran, ambasador marki Jacob’s Creek, opowie, co kryje się za wyjątkowym smakiem win z Australii oraz udzieli wskazówek, jak dobierać wino do przygotowywanych potraw, by podkreślić ich smak.
Dni Australii 2016 - Co, gdzie, kiedy
Co: Warsztaty sommelierskie
Gdzie: „Barbara”
Kiedy: 22 – 24 stycznia
Co: Seanse filmowe
Gdzie: Kino Nowe Horyzonty
Kiedy: 22 – 24 stycznia
Co: Spotkanie autorskie z Markiem Niedźwieckim
Gdzie: Kino Nowe Horyzonty
Kiedy: 23 stycznia
Co: Warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą
Gdzie: „Barbara”
Kiedy: 24 stycznia
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, Wrocław
„Barbara”, ul. Świdnicka 8c, Wrocław
Zdjęcie: Olgas, Kata Tjuta. Kapelusze… Terytorium Północne. Jedno z najpiękniejszych miejsc, jakie widziałem. I najcieplejszych. Na granicy przegrzania organizmu. Autor, Marek Niedźwiecki.
informacje o firmie
Więcej o marce Jacob’s Creek:
W 1847 roku 18-letni Bawarczyk, Johann Gramp, stworzył w dolinie Barossa w Australii – nad malowniczym strumieniem Jacob’s Creek – pierwszą komercyjną winnicę. Od tamtej pory wino Jacob’s Creek zyskało miłośników we wszystkich zakątkach naszego globu, dzięki wysokiej jakości, delikatnemu smakowi i owocowemu aromatowi. Ponad milion kieliszków Jacob’s Creek dziennie na świecie[1] i 7000 medali za jakość w ciągu 20 lat – to coś znaczy!
informacje o firmie
Więcej o marce Jacob’s Creek:
W 1847 roku 18-letni Bawarczyk, Johann Gramp, stworzył w dolinie Barossa w Australii – nad malowniczym strumieniem Jacob’s Creek – pierwszą komercyjną winnicę. Od tamtej pory wino Jacob’s Creek zyskało miłośników we wszystkich zakątkach naszego globu, dzięki wysokiej jakości, delikatnemu smakowi i owocowemu aromatowi. Ponad milion kieliszków Jacob’s Creek dziennie na świecie[1] i 7000 medali za jakość w ciągu 20 lat – to coś znaczy!