styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Trendy kulinarne 2016

14.01.2016 | Maspex

W 2015 roku Polacy pokazali, że kwestie kulinarne są dla nich bardzo ważne. W końcu „jesteśmy tym, co jemy”, zatem ze starannością dobieramy to, co położymy na swoich talerzach. Coraz chętniej powracamy do tradycyjnej polskiej kuchni, nie rezygnując jednocześnie z poszukiwania nowych smaków – o kulinarnych trendach 2016 roku opowiada Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella.

 

Kuchnia domowa na wynos

Coraz więcej wolnego czasu spędzamy w… kuchni. Z przyjemnością sami przygotowujemy posiłki, często zabieramy je w plastikowych pojemnikach do pracy lub w podróż. Podczas komponowania dań na wynos świetnie sprawdzi się makaron, który możemy połączyć z nieograniczoną ilością dodatków. Ważnym aspektem jest to, aby nie sklejał się on po ugotowaniu i umieszczeniu w pojemniku. Taką gwarancję dają nam produkty z serii Lubella Pełne Ziarno. Specjalny proces suszenia sprawia, że makarony te zachowują odpowiednią twardość oraz sprężystość, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Dzięki temu nie tylko sami wybieramy nasze ulubione produkty, ale przede wszystkim rozwijamy kulinarne umiejętności. Zaczęliśmy także przykładać większą wagę do pochodzenia artykułów – najchętniej sięgamy po wytwory od sprawdzonych polskich producentów. Jeżeli z kolei decydujemy się na obiad w restauracji, kierujemy się opiniami internautów, blogerów kulinarnych oraz renomą lokalu i kucharzy.

Kulinarne fantazje Polaków

Polacy coraz odważniej sięgają po składniki z egzotycznych części świata. Coraz częściej poszukujemy oryginalnych sposobów na przygotowanie niestandardowych wariantów naszych ulubionych, sprawdzonych dań. Chcemy nadać im nowy smak, zaskoczyć naszych bliskich czymś unikatowym. Eksperymentujemy i fantazjujemy coraz śmielej. Przewiduję, że w 2016 roku w naszych kuchniach będą królować składniki z rejonu Morza Śródziemnego, z Azji czy nawet z Afryki. Aby zrównoważyć wyrazisty smak orientalnych dodatków i nadać im polskiego akcentu, wybieram makarony Lubella Classic. Ich smak jest na tyle uniwersalny, że stanowi on świetną bazę do najbardziej wyszukanych dań. Mnogość dostępnych kształtów sprawia, że możemy tworzyć z nich w kuchni prawdziwe arcydzieła, mamy do wyboru: nitki, krajanki, wstążki, pióra, świderki, muszelki, uszka, fale, kokardki, cannelloni czy pappardelle.

Szczypta nowego smaku

Z przyjemnością dostrzegam, że na polskich stołach oprócz podstawowego zestawu przypraw: soli, pieprzu i majeranku pojawiają się również kmin, koper włoski, anyż czy chilli. Coraz chętniej sięgamy po różne rodzaje ziół, które sprawiają, że najprostsze potrawy stają się niezwykle aromatyczne. Dzięki takim dodatkom możemy przenieść do naszej kuchni cząstkę Grecji, Włoch czy Indii.

Dobry start

Na śniadaniowych stołach Polaków zaczęły królować produkty pełnoziarniste. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego warto zadbać o to, aby zawierał on wszystkie niezbędne minerały, nie tracąc jednocześnie na atrakcyjności. W 2016 roku nie będzie zatem miejsca na standardowe kanapki – zastąpią je z powodzeniem pyszne płatki kukurydziane w różnych odsłonach: z mlekiem, z jogurtem, z dodatkiem owoców czy nawet warzyw! Corn Flakes Pełnoziarniste od Lubelli świetnie sprawdzą się jako smaczne śniadanie dla całej rodziny. Dzięki nim, dzieci dostaną kolorowy i pożywny posiłek, a rodzice będą mieli świadomość, że zapewniają sobie i swoim pociechom wystarczającą dawkę minerałów.

Popularyzacja zapomnianych korzeni

Od 2 lat trwa moda na warzywa korzeniowe, które zagościły już na dobre na naszych stołach. Mam nadzieję, że w tym roku będą dostępne nie tylko w dobrych supermarketach, ale też w mniejszych warzywniakach oraz na targach. Ich popularność jest ściśle związana z rozwijającą się modą na kuchnie wegetariańskie i wegańskie. W 2016 roku popularne będą potrawy z brukwi, pasternaka czy fioletowej marchwi (przypominam, że to jej pierwotny kolor) łączonych z produktami zbożowymi: kaszami i makaronami.

Chleb nasz powszedni

W tym roku rzadziej odwiedzimy sieciowe piekarnie na rzecz własnoręcznych wypieków. W domowym zaciszu powstaną rumiane chleby oraz bułeczki z dodatkiem ziaren słonecznika czy pestek dyni. Śmiało mogę polecić doskonałą kompozycję pszenicy, żyta i orkiszu: Mąkę Pełne Ziarno 3 zboża marki Lubella dedykowaną specjalnie do tego typu wypieków. Początkujący piekarze znajdą na tylnym panelu opakowania sprawdzone przepisy na domowy chleb. Ci, którzy wolą gotowe produkty, skierują zapewne swoje kroki do małych, rodzinnych piekarni.

Zupy wracają do łask

Zupy królują w polskiej kuchni od niepamiętnych czasów. Nie ma nic lepszego w zimowy wieczór niż rozgrzewający, pełen warzyw wywar! Zupy świetnie sprawdzają się także jako posiłek letni – np. w wersji chłodnika. Bardzo cieszy mnie fakt, że zaczynają one odgrywać główną rolę nie tylko w porze obiadowej. Pomysłów na takie kompozycje jest nieskończenie wiele, zatem w 2016 roku każdy znajdzie coś dla siebie.

informacje o firmie

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

 

 

 

informacje o firmie

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.