zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Czerwony jak... burak! Kulinarne inspiracje na Dzień Buraka

23.11.2015 | Knorr

"Burak" w mowie potocznej ma określenie pejoratywne, ale po poznaniu zalet i kulinarnych możliwości tego warzywa można zarumienić się z zaskoczenia niczym... właśnie sam burak. 24 listopada przypada "Dzień Buraka" - to znakomita okazja do lepszego poznania tego warzywa.

W Europie burak znany jest od starożytności. Około 400 lat p.n.e. uprawiany był w starożytnej Grecji. W naszym rejonie jego uprawa została zapoczątkowana dużo później, bo po upływie kilkunastu wieków, ale pomimo tego warzywo zyskało tak dużą popularność, że Polska jest jednym z największych producentów buraków ćwikłowych na naszym kontynencie.

Buraki dzielą się na trzy kategorie: pastewne, cukrowe i właśnie ćwikłowe. Pierwsze są uprawiane z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt hodowlanych, drugie od około XVIII wieku, dzięki zawartej sacharozie, są jednym z podstawowych surowców do wytwarzania cukru, ale to ostatnie, czyli ćwikłowe, z kulinarnego punktu widzenia są najciekawsze.

Korzeń czy liście? Nie wiadomo, co lepsze!

W tym warzywie jadalny jest przede wszystkim korzeń, ale do wykorzystania w kuchni nadają się również bardzo dobrze młode liście botwinki, które z powodzeniem znajdą swoje miejsce w zupie, a zwłaszcza w bardzo popularnym w lecie orzeźwiającym chłodniku. Co ciekawe, to właśnie w nich zawarta jest większa ilość białka i składników mineralnych niż w części korzeniowej.

Ale i ta absolutnie nie ma się czego powstydzić. Korzenie buraków to niczym skarb zakopany pod ziemią, zawierający drogocenne dla naszego organizmu składniki. Posiadają wiele witamin oraz składników mineralnych, m.in. magnez, wapń, potas, żelazo, mangan, cynk, fluor. Burak nie jest zbyt wysokoenergetyczny (posiada ok. 40 kcal na 100 gramów) i zawiera sporo błonnika, bardzo pomocnego w procesie przemiany materii.

"To, co wyróżnia buraki na tle innych warzyw, to stosunkowo duża zawartość kwasu foliowego, który pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu wszystkich komórek naszego organizmu. Razem z witaminą B12 bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Kobiety w ciąży w swojej diecie muszą uwzględniać potrawy posiadające dużą zawartość kwasu foliowego, więc to czerwone warzywo powinno się znaleźć w ich jadłospisie. Buraki dobrze jest spożywać surowe - w tej postaci zawierają najwięcej składników odżywczych. Dlatego najlepiej przekonać się do surówek albo soku z buraków", radzi żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.

Jak nie stracić tego, co najlepsze?

Skoro specjaliści polecają spożywanie buraków na surowo, to w jakich daniach sprawdzą się pod taką postacią? Wspomniano o soku z buraków, ale co jeszcze przyrządzimy z surowych buraków? "Będą się fantastycznie łączyć z dziczyzną. Pokrójmy je na cieniutkie plasterki, jak carpaccio, wyłóżmy nimi talerz i połóżmy na nich plastry mięsa. Efekt będzie znakomity!", opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Wspaniałym rozwiązaniem będzie również surówka ze świeżych buraków. Warzywo zetrzyjmy na tarce, dodajmy pokrojonego w kostkę ogórka oraz prażony słonecznik. Efekt? Przepyszny!

Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego nsłonecznika

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4 osoby

Składniki:

- buraki - 2 sztuki

- ziarno słonecznika - 3 łyżki

- oliwa - 1 łyżka

- sól - 1 szczypta

- pieprz - 1 szczypta

- kefir - 1 łyżka

- majonez - 1 łyżka

- chili - 1 szczypta

- Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Buraka obierz (najlepiej w rękawiczkach), umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórka obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  2. Słonecznik praż na suchej patelni, aż zacznie ładnie pachnieć.
  3. W miseczce wymieszaj kefir, majonez i oliwę wraz z rozkruszoną kostką czosnkową Knorr, dzięki czemu surówka będzie bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku.
  4. Buraka i ogórka wrzuć do miski, dodaj uprażony słonecznik, oprósz przyprawami i wymieszaj. Polej sosem, wymieszaj przed podaniem.

Klasyka, czyli barszcz czerwony

Barszcz czerwony jest charakterystyczną potrawą dla kuchni środkowoeuropejskiej. Ile gustów, tyle jego smaków i odmian. I tak na przykład ten przygotowywany na sposób wileński wyróżnia się tym, iż do stworzenia zakwasu służy chleb razowy, zaś cała potrawa doprawiana jest sokiem z owoców wiśni lub porzeczki:

https://www.przepisy.pl/przepis/barszcz-wilenski#query=buraki

W naszej kuchni barszcz określany ukraińskim odznacza się natomiast obecnością fasoli i ziemniaków, choć za naszą wschodnią granicą kluczową rolę odgrywa w nim czosnek i podawane z nim małe bułeczki określane "pampuszkami":

Barszcz ukraiński

Składniki:

- porcja rosołowa - 1 szt.

- Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr – 1 opakowanie

- fasola z puszki - 100 g

- ziemniaki - 3 szt.

- włoszczyzna z kapustą

- buraki marynowane - 1 opakowanie

- śmietana 18% - 100 ml

- woda - 1 l

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę i cebulę pokrój w cienkie paski. Całość obsmaż w garnku i zalej litrem wody. Dodaj porcję rosołową i gotuj 30 minut.
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj 10 minut. Następnie dorzuć białą fasolę i marynowane buraki ze słoika.
  3. Do całości dodaj barszcz Knorr, by zupa nabrała bardzo intensywnego smaku, i wymieszaj. Zupę na koniec zapraw śmietaną. Podawaj posypaną posiekanym koperkiem.

A może tak spróbować barszczu mniej konwencjonalnego? Na przykład dodając suszonych moreli i anyżu. Oryginalne nuty takiej kompozycji z pewnością zaskoczą niejednego smakosza. O doskonały smak zadba także Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr przygotowany z suszonym sokiem z buraków oraz przyprawami takimi jak np. czosnek i majeranek.

https://www.przepisy.pl/przepis/barszcz-z-morelami-i-anyzkiem#query=barszcz

Burak potrafi być wykwintny

A możemy chcemy zaskoczyć domowników i gości? Pianka z buraków może być niezwykle efektowną przystawką. A do tego bardzo prostą w przygotowaniu! Cała sztuka to tylko przygotować masę o odpowiedniej konsystencji. Dokładny sposób przygotowania zdradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Pianka z buraków

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

- buraki – 0,5 kg

- Sos sałatkowy do mizerii Knorr

- śmietanka 30% - 100 ml

- jajka - 5 szt.

- cytryna - 1 szt.

- śmietana 18% - 40 g

- jogurt naturalny - 40 g

- zioła siekane (natka pietruszki, szczypiorek) - 2 łyżki

- masło - 1 łyżka

- ocet - 1 łyżka

- sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotuj na miękko, zalej octem i schłodź. Następnie obierz je i zmiel.
  2. Do malaksera włóż buraki, śmietankę i jajka. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
  3. Filiżanki posmaruj masłem, wlej masę buraczaną do 1/3 ich wysokości. Filiżanki włóż do blaszki.
  4. Napełnij wodą filiżanki do połowy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz 30 minut. Sos sałatkowy do mizerii Knorr połącz z jogurtem, śmietaną i ziołami. Podawaj do pianki, by przystawka nabrała wyrazistego smaku.

Z pozoru zwykła sałatka może być bardzo wytworna, zwłaszcza, gdy główną rolę odgrywa w niej burak. W asyście m.in. sera typu blue, orzechów włoskich, octu balsamicznego stworzy niezwykle smaczną kombinację.

Sałatka z pieczonych buraków i sera blue

Składniki:

- buraki - 4 szt.

- zielona sałata - 200 g

- Sos sałatkowy francuski Knorr

- cykoria - kilka listków

- ser typu blue - 150 g

- orzechy włoskie - 100 g

- miód - 1 łyżka

- ocet balsamiczny lub z czerwonego wina

- oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj. Skrop odrobiną oliwy i posyp solą morską. Następnie zawiń w folię aluminiową, piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody. Dopraw octem i miodem. W ten sposób stworzysz pachnący ziołami dressing.
  3.  Wystudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i połącz z orzechami. Na talerzu ułóż liście cykorii, następnie połóż buraki z orzechami oraz liście zielonej sałaty.
  4. Pokrusz ser i posyp nim wierzch sałatki. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem sałatkowym Knorr.

Smacznego!

 

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie