wydarzenia zdrowie towary konsumpcyjne
10 000 zł dla wrocławskiej uczelni!
Pierwsze miejsce w IV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Żywieniowego dla studentów i absolwentów NHW zdobyła praca zespołowa studentek z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu – Katarzyny S. oraz Martyny S., przygotowana pod opieką ich mentorki dr n. farm. Joanny P. Dzięki zwycięstwu laureatki zdobyły m.in. 10 000 zł na realizację celu naukowego dla swojej uczelni!
Grant naukowy
Nagrodą dla uczelni, z której pochodził zwycięski zespół IV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Żywieniowego NHW był grant naukowy w wysokości 10.000 zł.
Dnia 27.10.2015 r. podczas uroczystej sesji Senatu obyło się przekazanie symbolicznego czeku na realizację badania naukowego. Nagrodę w imieniu firmy Nestlé przekazała Katarzyna Zadka, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. Dzięki wsparciu finansowemu uczelnia zrealizuje badanie na temat: „Wpływ sposobu żywienia kobiet ciężarnych na stężenia witaminy B12, kwasu foliowego i homocysteiny w osoczu krwi”. Młodzi naukowcy przeprowadzą analizę sposobu żywienia kobiet ciężarnych w każdym z trzech trymestrów ciąży. Badaniem zostaną objęte ciężarne, skierowane do udziału w programie badawczym z praktyk lekarskich lekarzy Kliniki Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu oraz zgłaszające się indywidualnie w ramach akcji promującej badanie na przestrzeni lat 2016-2017. – Grant dla uczelni, to kolejne działania wspierające rozwój młodych ludzi. Dzięki konkursowi mobilizujemy ich do aktywności naukowej oraz pomagamy w pierwszych krokach kariery zawodowej. Zależy nam, aby nagrody dla laureatów nie miały jedynie wartości materialnej, ale przede wszystkim stworzyły dla nich możliwość zdobycia dodatkowej wiedzy – podsumowuje Katarzyna Zadka, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A.
Nagroda główna – wyjazd do Mediolanu
Ponad 119 pasjonatów prawidłowego żywienia walczyło w IV edycji Konkursu Żywieniowego dla studentów i absolwentów NHW, organizowanego przez Nestlé Polska, o nagrodę główną, czyli wyjazd do Mediolanu. Zwycięski zespół studentek z Uniwersytetu we Wrocławiu odwiedził słoneczną Italię w dniach 21-23 września. Podczas pobytu laureatki zwiedziły m.in. siedzibę Nestlé Italia oraz wystawę EXPO 2015. Uczestnictwo w wyjeździe było niezwykłą przygodą dla młodych pasjonatek żywienia. Oprócz inspirujących rozmów i spotkań, to świetna okazja, by mogli bliżej poznać inicjatywę Nutrition, Health & Wellness popularyzującą prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Dodatkową nagrodą dla studentek i absolwentek, które zostały laureatkami Konkursu Żywieniowego NHW były 2 miejsca stażowe w Nestlé Polska S.A. Jedną z dwóch stażystek, po rozmowie kwalifikacyjnej, została wspomniana już studentka wrocławskiej uczelni – Katarzyna S. (Serwis Konsumenta w Kaliszu). Laureatka przy wsparciu i współpracy doświadczonych pracowników ma szansę zdobycia wiedzy i umiejętności praktycznych, tak ważnych w pierwszych krokach kariery zawodowej.
***
Ogólnopolski projekt żywieniowy firmy Nestlé, Natalia Honorata Witalna, skierowany do studentów i absolwentów, jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z obszarów zdrowia i prawidłowego odżywiania. Inicjatywa Nestlé, pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, dziennika Metro oraz Parlamentu Studentów Rzeczypospolitej Polskiej, realizowana jest w ramach strategii Nutrition, Health&Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Ma na celu praktyczne przygotowanie do podjęcia pracy, wsparcie rozwoju i kariery zawodowej osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Projekt realizowany jest od 2012 roku. Zakończyła się jego IV edycja.