nowe produkty/usługi technologie

Przełom w odzyskiwaniu danych z taśm LTO-6

16.07.2015 | Kroll Ontrack

Eksperci Kroll Ontrack opracowali unikalny zestaw narzędzi do odzyskiwania danych, utraconych na skutek częściowego nadpisania informacji na taśmach LTO-6. – To pierwsze rozwiązanie na rynku, umożliwiające użytkownikom tych taśm na przywrócenie utraconych, często niezwykle cennych dla firmy informacji – podkreślają twórcy nowej technologii.

Specjaliści odzyskiwania danych opracowali nowe narzędzia w odpowiedzi na rosnącą popularność taśm LTO-6 oraz liczne problemy związane z odzyskiwaniem przez firmy informacji na nich zapisanych. Nadpisane częściowo taśmy LTO-6 przysparzały kłopotu przedsiębiorstwom wykorzystującym je do procedury backupowej. W trakcie przywracania kopii zapasowych często okazywało się, że dane nie są dostępne, a istotne informacje zostały utracone.

Do stworzenia rozwiązań dedykowanych taśmom LTO-6 bezpośrednio przyczynił się przedsiębiorca, który zgłosił się do Kroll Ontrack, ponieważ przypadkowo nadpisał dane na taśmie z kopią zapasową należącą do swojego klienta. Specjaliści już wcześniej opracowali oprogramowanie i narzędzia, które pozwalały na odzyskiwanie danych ze starszych typów taśm, począwszy od taśmy LTO-1, aż do taśmy LTO-5. Jednakże nowa generacja taśm LTO-6, która została dopuszczona do użytku w listopadzie 2012, ze względu na szereg zmian konstrukcyjnych uniemożliwiała wykorzystanie dotychczas stosowanych narzędzi.

– Taśmy LTO-6 w coraz większym stopniu zyskują uznanie użytkowników. Zauważamy przy tym rosnącą liczbę przypadków, w których dane na tych nośnikach zostały nadpisane poprzez pomyłki administratorów bądź błędy związane z oprogramowaniem. W przypadku nośnika LTO-6, gdy nowy blok danych zostanie zapisany na początku pełnej taśmy, dostęp do wszystkich danych znajdujących się na niej przed nadpisaniem staje się niemożliwy. Jeżeli na taśmie przypadkowo zaczęto bądź przeprowadzono częściowo proces nadpisania plików, dotychczas nie istniała możliwość odzyskania starszych danych– wyjaśnia Adam Kostecki, specjalista do spraw rozwoju i bezpieczeństwa Kroll Ontrack.

Specyfikacja techniczna nowej generacji taśm LTO – LTO-6 w znacznym stopniu różni się od poprzednich wersji. Nadrzędnym celem konstruktorów było bowiem zwiększenie możliwości magazynowania oraz dostarczenie na rynek szybszego i bardziej wydajnego nośnika. Inżynierowie odzyskiwania danych dokonali zatem niezbędnych zmian i modyfikacji w dotychczas stosowanych narzędziach i procedurach tak, aby były w pełni kompatybilne z taśmami LTO-6. Dzięki temu opracowano rozwiązanie pozwalające na skuteczne przywrócenia danych z częściowo nadpisanych taśm LTO-6 bez względu na to czy zostały usunięte przypadkowo, czy też na skutek wystąpienia błędu. Usługi związane z odzyskiwaniem danych z taśm LTO-6 są dostępne w ramach standardowej oferty odzyskiwania danych Kroll Ontrack dla resellerów oraz klientów biznesowych.

Więcej informacji o odzyskiwaniu danych z taśm LTO-6 znaleźć można na stronie www.krollontrack.pl/zarzadzanie-danymi/tasmy

###

Informacje o firmie Kroll Ontrack sp. z o.o., polskim oddziale firmy Kroll Ontrack Inc.:

Kroll Ontrack sp. z o.o. (www.krollontrack.pl) jest polskim oddziałem Kroll Ontrack Inc. – wiodącego na świecie dostawcy usług odzyskiwania danych oraz informatyki śledczej (ang. computer forensics). Firma dysponuje największym i najbardziej zaawansowanym technologicznie w Europie Środkowej i Wschodniej laboratorium odzyskiwania danych i informatyki śledczej. W strukturach Kroll Ontrack sp. z o.o. działa również największe poza Stanami Zjednoczonymi centrum rozwoju oprogramowania Kroll Ontrack.

By uzyskać więcej informacji o Kroll Ontrack Polska, zapraszamy do odwiedzenia www.krollontrack.pl

Zapraszamy również na lżejszą stronę danych na: www.datablog.krollontrack.pl

Informacje o firmie Kroll Ontrack Inc.:

Kroll Ontrack dostarcza usługi i oprogramowanie bazujące na najnowszych technologiach. Klientami firmy są jednostki prawne, klienci korporacyjni, jednostki administracji państwowej, a także klienci indywidualni. Kroll Ontrack jest dostawcą usług w zakresie odzyskiwania danych, zaawansowanego wyszukiwania danych, papierowego i elektronicznego odnajdywania danych, informatyki śledczej, konsultingu w zakresie informacji posiadanych w formie elektronicznej oraz konsultingu sądowego. Kroll Ontrack jest technologicznym działem Kroll Inc., globalnej firmy konsultingowej zajmującej się zarządzaniem ryzykiem.

By uzyskać więcej informacji o Kroll Ontrack, zapraszamy do odwiedzenia www.krollontrack.com

###

Zapraszamy również na lżejszą stronę danych na: www.datablog.krollontrack.pl

Informacje o firmie Kroll Ontrack Inc.: