styl życia towary konsumpcyjne

Kokosowe, migdałowe, sojowe - mleka roślinne coraz bardziej popularne

15.07.2015 | Knorr

Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwięrzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe.

Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna może być choćby jedna nuta smaku, mają swoje stałe miejsce. Mleko kokosowe jest bazą dla wielu zup, sosów i marynat, nadając daniom charakterystyczny lekko słodkawy posmak. Kolejnym polem, na którym można wykorzystać właściwości smakowe mlek roślinnych, są desery. Mleko migdałowe sprawdzi się podczas przygotowywania wypieków albo kremów. Nawet zwykła kawa może zyskać wyjątkowy smak, jeśli będzie wzbogacona o mleko z migdałowym czy kokosowym posmakiem.

Mleko kokosowe - rozjemca ostrych smaków

Mleko kokosowe znane jest przede wszystkim ze swojej obecności w daniach azjatyckich, ale również w tych pochodzących z Karaibów. Wciela się rolę zagęstnika, jaką w polskiej kuchni otrzymuje najczęściej śmietana, bez której wielu nie wyobraża sobie zupy lub sosu.

Wbrew powszechnemu przekonaniu mleko kokosowe nie jest płynem, który wypływa po rozłupaniu kokosa, ale powstaje w wyniku połączenia miąższu lub suchych wiórek kokosa z gorącą wodą. W smaku jest słodkie, choć o jego intensywności decyduje przede wszystkim proporcja w jakiej zestawiono wodę i miąższ owocu lub też wiórki.

„Kuchnię tajską, chińską czy indyjską cechuje przede wszystkim wyrazistość smaków, spowodowana najczęściej ostrymi przyprawami. Mleko kokosowe delikatnie złagodzi danie i idealnie połączy nawet bardzo zdecydowane smaki”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, który proponuje przepisy na aromatyczną zupę tajską oraz sataje, czyli tajskie szaszłyki - z kurczaka lub piersi kaczki. W tych daniach doskonale sprawdzi się mleko kokosowe, w dużym stopniu decydując o ich smaku.

Tajska zupa krewetkowa

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 45 dag dużych krewetek
  • 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego Knorr
  • 2 pomidory
  • 2 cebule dymki
  • 1 świeży imbir
  • 1 papryka jalapeno
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 l wody
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki sosu chilli
  • 2 łyżeczki sosu rybnego

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Następnie wrzuć do niej 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego Knorr i rozprowadź, by danie było aromatyczne i dobrze doprawione.
  2. Pokrój cebule i obrane ze skóry pomidory. Posiekaj imbir oraz paprykę i wyciśnij sok z limonki.
  3. Wrzuć do garnka z bulionem dymki, imbir i paprykę. Doprowadź do wrzenia. Następnie duś pod przykryciem przez 20 minut.
  4. Dodaj krewetki, pomidory z sokiem i mleko kokosowe oraz wlej sos chilli i rybny. Zagotuj ponownie. Zupę podawaj w miseczkach posypaną zielonymi częściami cebuli dymki.

Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 6

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 szt. Esencji do duszonego kurczaka Knorr
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 papryczki chilli
  • 50 g świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 50 ml sos sojowego jasnego
  • 80 ml tłuszczu roślinnego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pierś z kurczaka i pokrój ją na cienkie, długie paski.
  2. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz posiekane chilli i kolendrę.
  3. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na chwilę.
  4. Przygotuj sos orzechowy. Do garnka włóż masło orzechowe, mleko kokosowe i Esencję do duszonego kurczaka Knorr, by danie nabrało głębokiego intensywnego smaku. Zagotuj składniki na wolnym ogniu i wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotuj.
  5. Nabij mięso na patyczki do szaszłyków, a następnie ułóż je na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewaj je pozostałą marynatą. Gotowe sataye podawaj posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem i sosem w osobnej miseczce.

A poniżej przepis inspirowany kuchnią Ameryki Południowej na brazylijskiego kurczaka w mleku kokosowym:

Kurczak z mlekiem kokosowym po brazylijsku

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 4

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 cebula
  • 1 świeży imbir
  • 1 opakowanie papryczek jalapeno
  • 3 pomidory
  • 500 ml mleka kokosowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej oliwę i dodaj do niej kurkumę, kolendrę, kumin, pieprz cayenne i Przyprawę Knorr, dzięki czemu powstała marynata będzie doskonale doprawiona i bardzo aromatyczna. Wymieszaj.
  2. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na godzinę.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni i ułóż piersi. Smaż je przez 8-10 minut z każdej strony, aż do uzyskania miękkości.
  4. Przygotuj sos. Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż w rondlu. Kiedy zyska rumiany kolor, dodaj do niej starty imbir oraz posiekane pomidory i papryczki jalapeno.
  5. Zalej przygotowane składniki mlekiem kokosowym i gotuj, aż powstanie sos. Na koniec wrzuć do rondla posiekaną kolendrę i pietruszkę. Gotowego kurczaka podawaj z sosem i sałatą.

Mleko sojowe - zdrowie w parze z modą

Mleko sojowe jest najpopularniejszym zamiennikiem mleka zwierzęcego uzyskiwanym z roślin. Posiada bardzo zbliżony do niego smak i jest najczęściej polecane osobom zmagającym się z problemem nietolerancji laktozy oraz skazą białkową. Z mleka sojowego wytwarzany jest ponadto ser tofu.

„Mleko sojowe to znakomity substytut mleka krowiego nie tylko dla wegan, ale również dla sportowców, osób stawiających na zdrowe odżywianie i dbających o dietę. Ma wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka, budującego mięśnie. Z kolei zawarte w nim tłuszcze mogą mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że u niektórych osób soja może wywoływać alergię pokarmową”, opowiada żywieniowiec Knorr, Iwonna Niegowska.

Mleko migdałowe - o niebiańskim smaku

Mleko migdałowe przede wszystkim powinno przykuć uwagę amatorów deserów, choć samo w sobie jest bardzo dietetyczne. Jest niskokaloryczne, właściwie wolne od tłuszczów nasyconych. Dlatego zwrócić na nie uwagę powinny osoby dbające o linię. Ponadto cechuje się zawartością witamin i składników mineralnych takich jak magnez, potas, fosfor, wapń czy żelazo. Mleku migdałowemu być może należy się miano eliksiru młodości. Powszechnie wiadomo, że Kleopatra dla zachowania pięknego wyglądu kąpała się w mleku, najpewniej zwierzęcego pochodzenia. Ciekawe czy zastąpiłaby je mlekiem migdałowym, gdyby wiedziała o tym, iż zawiera ono dużo witaminy E, która opóźnia proces starzenia?

W smaku mleko migdałowe jest kremowe, delikatne, z wyczuwalnym aromatem szlachetnego orzecha. Wielbiciele mlek roślinnych uważają je często za najdoskonalsze w smaku. Wspaniale podkreśli smak mlecznych deserów, sprawdzi się także do kawy.

 

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie