nowe produkty/usługi internet technologie

INEA buduje światłowód w Poznaniu

29.06.2015 | INEA

Jeszcze w tym roku mieszkańcy na os. Zwycięstwa w Poznaniu będą mogli korzystać z nowoczesnych usług INEA świadczonych przy wykorzystaniu sieci światłowodowej wybudowanej w technologii FTTH. Stanie się tak dzięki decyzji Prezesa UKE, który udzielił INEA dostępu do nieruchomości na os. Zwycięstwa. Oznacza to, że jeszcze w tym roku ponad 3,5 tys. mieszkań w Poznaniu znajdzie się w zasięgu nowoczesnej sieci światłowodowej wybudowanej przez INEA. Decyzja Prezesa UKE podlega natychmiastowemu wykonaniu.

INEA od 2010 roku starała się uzyskać zgodę na budowę sieci światłowodowej na Winogradach w Poznaniu, jednak Zarząd PSM Winogrady nie był zainteresowany umożliwieniu INEA świadczenia nowoczesnych usług przy wykorzystaniu światłowodów dla mieszkańcom winogradzkich osiedli. W związku z tym INEA w styczniu 2012 roku złożyła w tej sprawie wniosek do Prezesa UKE. Dotyczył on dostępu do nieruchomości na os. Zwycięstwa, kolejny - w sprawie pozostałych osiedli Winogradzkich. Dzięki dostępowi do nieruchomości można wybudować sieć i świadczyć usługi dla klientów.

W tej chwili INEA składa do Zarządu PSM Winogrady wniosek o udostępnienie odpowiedniej dokumentacji, która umożliwi jej zaprojektowanie i wybudowanie sieci światłowodowej na os. Zwycięstwa. Bez przeszkód INEA jest w stanie zrealizować tę inwestycję w okresie od 3-5 miesięcy, czyli nawet do końca tego roku. Wybudowanie w tym roku mniej więcej porównywalnej wielkością sieci światłowodowej na Boninie w Poznaniu zajęło operatorowi ok. 4 miesiące.

W konsultacjach społecznych jest też projekt Prezesa UKE w sprawie dostępu do nieruchomości na pozostałych osiedlach. Jeśli PSM Winogrady ma do dyspozycji puste, drożne i technologicznie możliwe do wykorzystania przyłącza, o których wcześniej nie wspominała, jesteśmy zawsze gotowi do ich uwzględnienia w budowanej sieci.