styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne rodzina
Grill „na zielono” - na ruszcie warzywa, owoce i ryby
Jest kilka rzeczy pewnych na tym świecie, w tym to, że właśnie w całej Polsce zaczął się sezon na grilla. Oficjalny początek przypadł na miniony długi weekend majowy, ale grillowe święto Polaków trwa aż do później jesieni. Długo grill był wyłącznie domeną miłośników mięsa - kiełbasa, karkówka, boczek, udka z kurczaka, wiadomo… W ostatnich latach menu grillowe jednak mocno ewoluowało i równie popularne na grillu stały się ryby, warzywa, a nawet owoce.
Ta zmiana kultury grillowania cieszy zwłaszcza rzesze wegetarian - na ruszt wrzucamy coraz to ciekawsze połączenia składników i w wachlarzu dań każdy znajdzie coś dla siebie. Ogranicza nas właściwie tylko własna wyobraźnia i ewentualnie przyzwyczajenia naszych kubków smakowych. Ale do rzeczy - pyszne menu na grilla bez mięsa skomponował Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Na pierwszy ogień - ryby
„Obserwujemy, że Polacy coraz częściej przygotowują na grillu ryby. Najczęściej wybieramy dorsza, łososia oraz pstrąga. Ryby są dość delikatnym mięsem, dlatego nie wymagają długiego marynowania. Wystarczy na chwilę zanurzyć je w odpowiedniej kompozycji ziół i przypraw, a pół godziny to maksymalny czas, jaki ryba potrzebuje, by nasiąknąć marynatą” - mówi Piotr Murawski. Smak ryb doskonale podkreślą świeże zioła oraz sosy z dodatkiem pieprzu czy czosnku. Najważniejsze rzeczy, o których warto pamiętać przy grillowaniu ryb, to:
- nigdy nie grillujemy zamrożonych ryb,
- większe kawałki można grillować bezpośrednio na ruszcie lub zawinięte w folię,
- dla mniejszych kawałków idealne będą tacki aluminiowe lub specjalnie przeznaczone na grilla koszyczki na ryby,
- dla ryby o grubości 2,5-3 cm wystarczy 10 minut opiekania na ruszcie,
- do ryb zawiniętych w folię warto dodać warzywa, które później będą doskonałym uzupełnieniem dania.
„Mój ulubiony przepis na rybę z grilla to Pieczony dorsz z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią oraz sosem pieprzowym” - zdradza Piotr Murawski. „Do ryby zazwyczaj opiekam na grillu bagietkę. Przed położeniem na ruszt, skrapiam ją oliwą i nacieram ząbkiem czosnku”. Szczegóły receptury poniżej.
Składniki:
4 duże filety z dorsza
8 sztuk pomidorów suszonych w oliwie
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
1 sztuka cebuli czerwonej
2 garście rukoli
2 łyżki parmezanu w płatkach
kilka listków świeżej bazylii
4 łyżki sosu Green Pepper Hellmann’s
1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego Knorr
Sposób przygotowania:
- Przekrój filety na dwie równe połówki. Posmaruj je z każdej strony sosem pieprzowym Hellmann’s.
- Na czterech filetach połóż po 2 pomidory suszone, listki bazylii oraz krążki cebuli.
- Każdą tak przygotowaną porcję przykryj drugą połową ryby.
- Porcje ryby owiń folią aluminiową, następnie połóż na grillu i opiekaj przez około 10 minut. W połowie czasu pieczenia przewróć rybę na drugi bok.
- Do szklanki wlej sos sałatkowy Knorr i rozmieszaj go z trzema łyżkami wody, dodaj oliwę z suszonych pomidorów.
- Opukaj rukolę i zmieszaj ją z płatkami parmezanu, całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj.
- Grillowaną rybę odwiń z folii i wyłóż na talerz. Podawaj z sałatą i bagietką lub ziemniakami.
A może kuchnia meksykańska?
Kto powiedział, że wegetarianin wyjdzie z grillowego przyjęcia głodny, ten się bardzo pomylił! Kolejną propozycją jest tortilla z warzywami i dodatkami. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników tortilla staje się pełnoprawnym, sycącym daniem, a co najważniejsze - smakuje wybornie! Wypróbujmy farszu powstałego z połączenia sezonowych warzyw (papryki, cukinii), sera feta, kiełków słonecznika i uprażonych orzeszków piniowych. Kropkę nad „i” postawimy, odpowiednio przyprawiając całość sosem czosnkowym lub Samba Hellmann’s, który dzięki swojej wyrazistości podkreśli składniki meksykańskiego dania.
A oto przepis na Wegetariańskie grillowane tortille z warzywami i kiełkami słonecznika
Składniki:
4 sztuki placków tortilli
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
½ cukinii
1 sztuka papryki czerwonej
1 sztuka papryki zielonej
1 sztuka cebuli czerwonej
50 g sera feta
1 łyżka orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
4 łyżki sosu Samba Hellmann’s
4 łyżki sosu czosnkowego Hellmann’s
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Umyj warzywa i pokrój jej w cienkie paski. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż czosnek oraz warzywa. Dla uzyskania lepszego smaku dodaj przyprawę uniwersalną Delikat Knorr.
- Na dobrze rozgrzanej patelni upraż orzeszki.
- Posmaruj placki tortilli Sosem Samba Hellmann’s. Wymieszaj warzywa z pokruszonym serem, kiełkami i uprażonymi orzeszkami, całość nałóż na placek tortilli.
- Następnie zwiń tortillę, tak ciasno, aby farsz nie wydostawał się poza nią.
- Na rozgrzanym grillu połóż i upiecz zwinięte tortille.
- Gdy tortille upieką się, przekrój je pod skosem i przełóż na talerze. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym Hellmann’s.
Prosto ze smakiem
Dawniej pierwsze skojarzenie z grillem równało się kiełbasce zanurzonej w plamie z ketchupu - oczywiście nic w tym złego, bo przysmak to sprawdzony i posiadający rzeszę zwolenników. Jednak od czasu przysłowiowej kiełbaski wymyślono tak wiele grillowych wariacji, że aż miło! Oczywiście przodują w tworzeniu tych wariacji wegetarianie, którzy z warzyw i innych bliskich sobie przysmaków wyczarowują prawdziwe cuda. Takie choćby na przykład Łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem i ostrym sosem czosnkowym - prawdziwa poezja dla podniebienia. Podstawą dania są pieczone na grillu ziemniaki, które przyozdabia się tym, co najsmaczniejsze: serem, łososiem i oczywiście sosem, najlepiej ostrym. Jak zaskoczyć gości i domowników? Oto przepis:
Składniki:
4 sztuki upieczonych ziemniaków średniej wielkości
4 plastry łososia wędzonego
1 sztuka cukinii
4 łyżki startego sera cheddar
1 sztuka cebuli czerwonej
1 łyżka przyprawy do złotego kurczaka Knorr
4 łyżki Sosu czosnkowego Hellmann’s
1 garstka kiełków słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel sosu tabasco
Sposób przygotowania:
- Przekrój wzdłuż ziemniaki i wydrąż je, aby powstały łódeczki. Posyp je przyprawą Knorr. Miąższ, który pozostał po wydrążeniu, skrój w kostkę.
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulę oraz cukinię. Gdy składniki się podsmażą, zdejmij je z ognia i dodaj miąższ z ziemniaków, starty ser oraz pokrojonego drobno łososia. Całość przypraw i dokładnie wymieszaj.
- Powstały farsz ułóż na łódeczki z ziemniaków i przełóż na rozgrzanego grilla.
- Do miseczki nalej sos czosnkowy Hellmann’s oraz sos tabasco, połącz je i dokładnie wymieszaj.
- Ziemniaczane łódeczki z farszem opiekaj około 10 minut.
- Gotowe należy przełożyć na talerz i udekorować kiełkami słonecznika. Najlepiej podawać z sosem Hellmann’s
Owoce? Sery? Oczywiście!
Po głównym daniu czas na przekąski i smakołyki z grilla na deser. „Polecam szczególnie grillowane plastry cebuli, bakłażana, paprykę, cykorię, które można podawać z rozmaitymi sosami. Modne stają także owoce z grilla - pieczone jabłka czy banany. No i oczywiście sery! Kawałki parmezanu czy mozzarelli zapieczone w pergaminie razem z pomidorami czy klasyczny camembert - uwielbiam!” – mówi Piotr Murawski. Smacznego!
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824