styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne turystyka/wypoczynek
Amerykańskie barbecue i meksykańskie fajitas – grillujemy dookoła świata
Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.
Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo zagranicznych inspiracji i całą garść ciekawostek na temat tego, w jaki sposób grilluje się na świecie. Jeśli uważamy się za fanów grillowania, jest kilka rzeczy, o których powinniśmy wiedzieć. Różne oblicza grilla odkrywa szef kuchni Knorr i prawdziwy miłośnik wiosenno-letnich przyjęć w rodzinnym gronie na wolnym powietrzu, Piotr Murawski.
Grill nasz powszedni
Pieczenie na ruszcie było nieobce człowiekowi od wieków. W tej „sztuce” wyspecjalizowali się zwłaszcza Indianie amerykańscy, którzy konstruowali gliniane paleniska. To z ich języka pochodzi słowo barbecue oznaczające kratę. W Europie przyjęła się nazwa „grill” od francuskiego i angielskiego słowa grille, czyli krata.
Grill w znanej nam dziś formie powstał w latach 50. XX wieku w Ameryce. Podobno twórca został zainspirowany... pływającą boją. Przeciął ją na pół w poziomie, dospawał do niej trzy pręty podtrzymujące konstrukcję, dołożył ruszt, a całość nakrył górną połową boi. Ot i tak powstał pierwszy grill. Ponoć swój udział w rozwoju grilla miał nawet współpracownik Henry’ego Forda, który postanowił wykorzystać w procesie opiekania drobne kawałki węgla drzewnego - odpady z produkcji sławnego modelu forda „T”.
Jak na amerykańskim barbecue
W Ameryce oprócz Indian mięso na ruszcie opiekali przede wszystkim hodowcy bydła. Stąd Amerykanie doszli do perfekcji w przygotowywaniu mięsa wołowego. Symbolem amerykańskiego grillowania są żeberka w sosie barbecue oraz łopatka wieprzowa z grilla. Ponadto wielkim rarytasem i kwintesencją amerykańskiego stylu jest opiekana na ruszcie kolba kukurydzy, doprawiona solą, cukrem, podlana odrobiną wody i zawinięta w folię aluminiową. Taką zgrillowaną kukurydzę Amerykanie zazwyczaj podają z masłem - palce lizać!
Aby posmakować amerykańskiego stylu, można w domowych warunkach przygotować naprawdę różnorodne potrawy. Dobrym pomysłem będą Ostre szaszłyki z warzywami i wołowiną. Aby mięso było idealnie doprawione i cechowało się doskonałym aromatem, warto zamarynować je. Wyjątkową marynatę stworzymy, dodając do niej przyprawy Knorr z linii Grill, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy, olej, czosnek, natkę pietruszki oraz pieprz. Innym pomysłem są Pyszne hamburgery z indyka „Słoneczna Samba”, które ze względu na atrakcyjną formę będą stanowiły miłą odmianę od typowych grillowych dań:
Pyszne hamburgery z indyka „Słoneczna Samba”
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Danie kuchni amerykańskiej
Składniki:
- 500 g piersi z indyka,
- 4 łyżki sosu Samba Hellmann’s,
- 2 łyżki przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 biała cebula,
- garść pestek słonecznika,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 bułki do burgerów,
- 4 plastry sera cheddar,
- 2 łyżki oleju,
- garni: pomidor, czerwona cebula, ogórek konserwowy, kiełki słonecznika.
Przygotowanie:
- Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, boczek również. Oba składniki przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
- Mięso z indyka zmiel w maszynce, dodaj przyprawę Knorr, uprażone pestki, boczek z cebulą i posiekaną natkę.
- Z mięsnej masy uformuj 4 płaskie burgery i grilluj je przez ok. 10 minut. Co jakiś czas przewróć kotlety, a przed końcem pieczenia ułóż na nich po plastrze sera.
- Przekrój bułki na połówki i każdą z nich posmaruj sosem Samba Hellmann’s.
- Na każdą bułkę nałóż burgera i resztę dodatków. Wierzch przykryj bułką, zepnij burgera szpadką lub wykałaczką i serwuj.
Ostre szaszłyki z warzywami i wołowiną
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Danie kuchni amerykańskiej
Składniki:
- 300 g rostbefu,
- 8 łyżek sosu Stek Hellmann’s,
- 1 łyżeczka przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
- 200 g wędzonego boczku,
- po 1 papryce żółtej i zielonej,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- ½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 3 łyżki oleju,
- 4 drewniane patyki na szaszłyki.
Przygotowanie:
- Mięso osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokrój je w długie i cienkie paski. Umyte papryki pokrój w kostkę, boczek także. Najlepiej jeśli będzie to kostka 2x2 cm.
- 4 łyżki sosu Steak Hellman’s połącz z przyprawą Knorr, syropem klonowym, musztardą, sosem sojowym, olejem, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw pieprzem. Otrzymaną marynatą natrzyj plastry mięsa.
- Plastry mięsa nabijaj na szpadki lub patyki naprzemiennie z warzywami i boczkiem.
- Na rozgrzanym grillu układaj szaszłyki i smaż 5 do 8 minut, co chwila obracając. Gotowe danie serwuj z sosem Steak Hellmann’s.
- Jeśli nie chcesz, żeby patyki paliły się na grillu, uprzednio namocz je w wodzie.
Na koniec amerykańskiej wycieczki kilka rad odnośnie steków:
- Przyrządzamy je bez przykrycia, by nie powstała para. Temperatura sprawia, że powierzchnia mięsa zasklepia się i ogranicza utratę soków mięsnych.
- Aby steki nie kurczyły się podczas grillowania, warto ponacinać je na brzegach.
- Nie nakłuwajmy steków widelcem, bo to naraża je na utratę soków.
- Stek przewracamy na drugą stronę, gdy widzimy na jego powierzchni fakturę przypominająca kratę; idealnie byłoby przekręcać go tylko dwukrotnie.
- Stopień wysmażenia możemy regulować za pomocą specjalnego termometru, natomiast standardem jest, że stek z polędwicy o grubości 3 cm grillujemy po 4 minuty z każdej strony.
Meksykańskie fajitas
Ulubioną meksykańską potrawą związaną z grillem są fajitas, czyli placki tortilli (a jakże!), wypełnione pysznym mięsem z wołowiny, pokrojonym w cienkie paski, skąpanym w przyprawach takich jak chilli, czosnek, kolendra i skropionym sokiem z limonki. Oprócz mięsa wewnątrz placka znajdują się grillowane warzywa oraz smakowity sos. Odnośnie sosu – to niezbędny dodatek dań grillowych, dlatego warto wyposażyć się w kilka smaków w sezonie. Doskonały komplet stanowią Sosy grillowe Hellmann’s występujące w 5 wariantach smakowych, m.in. ulubiony Sos czosnkowy i Sos Chilli.
Mięso wołowe w fajitas możemy z powodzeniem zastąpić mięsem drobiowym i przygotować Wrapy z kurczakiem. Placki tortilli, które stanowią bazę dla wrapów, doskonale zachowają się rozgrzane przez kilkadziesiąt sekund na grillu, posmarowane sosem, np. idealnie pasującym do charakteru dania Sosem Samba Hellmann’s, posypane zieleniną i wyłożone sałatą - gotowe na przyjęcie mięsa.
Śródziemnomorskie krewetki z rusztu
Grecja, Włochy czy Hiszpania to kraje, w których równie często jak w Polsce kiełbasę i boczek, grilluje się owoce morza i warzywa. Produkty te są w rejonie śródziemnomorskim łatwo dostępne, dlatego też tanie. Aby przenieść spotkanie z przyjaciółmi nad ciepłe morze, przygotujmy Szaszłyki z ananasem, pikantną salsą z kaparami oraz krewetkami. Aby patyczki nie paliły się na grillu, warto namoczyć je wcześniej w wodzie.
Szaszłyki z ananasem, pikantną salsą z kaparami oraz krewetkami
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania 25 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni śródziemnomorskiej
Składniki:
- 24 krewetki,
- 4 łyżki Ketchupu Pikantnego Hellmann’s,
- 1 łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr,
- 300 g ananasa – świeżego lub z puszki,
- 1 papryka czerwona,
- 3 średnie pomidory,
- 2 łyżki kaparów w zalewie,
- 1 czerwona cebula,
- ząbek posiekanego czosnku,
- pęczek drobno posiekanej kolendry,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz. Ją oraz pomidory pokrój w niewielką kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, kolendrę, odsączone kapary. Dodaj 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ketchupu i wszystko razem wymieszaj. Dopraw i włóż do lodówki.
- Paprykę umyj. Jeśli używasz ananasa z puszki, odsącz go z zalewy. Oba składniki pokrój w kostkę ok. 3x3 cm, przełóż do miski i dodaj krewetki. Wszystko to skrop sokiem z cytryny, potraktuj przyprawą Knorr, 2 łyżkami ketchupu oraz 2 łyżkami oliwy. Wszystko wymieszaj, a następnie naprzemiennie nabijaj na szpadki.
- Na rozgrzanym grillu układaj gotowe szaszłyki i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe serwuj z salsą i wcześniej przygotowanymi grzankami z grilla.
- By drewniane patyki nie paliły się na grillu, przed smażeniem namocz je w wodzie.
Niemiecki wurst
Pytacie, jakie inne narodowości lubią grillować tak bardzo jak Polacy? Do tej grupy na pewno należy zaliczyć Niemców z ich kiełbaskami, m.in. kiełbasą białą. Charakterystycznym dodatkiem do potrawy z grilla w Niemczech jest sałatka ziemniaczana. Jak ją przyrządzić? Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i kroimy. Dodajemy pokrojone w kostkę korniszony, przyprawiamy solą i pieprzem i całość łączymy majonezem.
Tajskie sposoby
Robi się coraz bardziej egzotycznie - przenosimy się do kuchni tajskiej. Tutaj mięso grillowe nie może obyć się bez dodatku mleczka kokosowego oraz sosu sojowego. Najpopularniejszym mięsem na grilla w Tajlandii są kurze polędwiczki przyprawione m.in. chilli, kolendrą, czosnkiem i kurkumą. Ponadto wśród Tajów bardzo popularne jest pieczenie mięsa bezpośrednio w rozgrzanych węglach, przy czym mięso, ryby czy warzywa zawija się w kilka warstw liścia bananowca. W realiach polskich, gdy brak liścia bananowca, jego rolę może spełnić… pergamin.
A oto kilka tricków grillowych dla miłośników owoców, zwłaszcza tych egzotycznych. Owoce to nie tylko pomysł na deser, ale również doskonały dodatek do mięs i ryb:
- kurczaka najlepiej łączyć z melonem;
- grillowany łosoś lub wołowina idą w parze z ananasem;
- mango i papaja to wymarzony dodatek dla wieprzowych żeberek lub steka z tuńczyka;
- ser camembert i oscypek podawajmy z połówkami brzoskwiń lub wędzonymi truskawkami.
Smacznego!
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824