Dzień Kobiet – zwiastun wiosny
Zaledwie kilka dni pozostało do Dnia Kobiet, popularnego święta kwiatów i czekoladek. Kobiety traktują go jako pierwszy sygnał zbliżającej się wiosny oraz znak do zmian. Idealną propozycją na poprawienie kondycji fizycznej i zarazem psychicznej przed nadchodzącą wiosną jest dieta oczyszczająca. O jej zaletach opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Randka z wiosną
Przygotowanie organizmu do nowej, cieplejszej pory roku powinno obejmować przede wszystkim dwa obszary – ruch i dietę. Wprowadzenie wysiłku fizycznego, jako stałego punktu w rozkładzie naszego dnia pomoże nie tylko zrzucić nadwagę, ale także zaktywizować całe ciało. W przypadku odżywiania sprawa wydaję się nieco trudniejsza. Zdarza się, że standardowe diety nie przynoszą spodziewanych efektów, a nasze zniecierpliwienie narasta. Warto wówczas sięgnąć po – na pozór dość radykalną, jednak ogromnie skuteczną – dietę oczyszczającą. Najkrótszą jej charakterystykę można zamknąć w sformułowaniu „odkurzenie organizmu z toksyn”. Wątroba to główny jego filtr odpowiedzialny za proces oczyszczania. Jednak większość ludzi żyje w taki sposób, który dostarcza wątrobie zbyt dużą ilość toksyn i system filtrujący nie pracuje tak wydajnie, by móc skutecznie oczyścić cały organizm. Detoks pomaga odciążyć wątrobę, tym samym całe ciało.
Zamiast botoksu, trochę detoksu
Poprawianie urody za pomocą diety jest z pewnością najskuteczniejszym sposobem w walce o piękny wygląd. Od polepszenia samopoczucia, przez utratę wagi, aż po pozbycie się bezsenności, alergii, migreny czy niestrawności – to tylko niektóre korzyści, na jakie możemy liczyć, wybierając detoks – tłumaczy Agnieszka Piskała, dietetyk i specjalista ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”. Ta kilkudniowa dieta oparta tylko na wybranych produktach powinna obfitować przede wszystkim w algi (zawarty w nich jod pomaga wyregulować metabolizm), siemię lniane (pełne kwasów omega-3 i błonnika wspomagającego proces trawienny) oraz jabłka (ich skórka ma właściwości pochłaniające toksyny). Świetnie oczyszczać organizm będą także: kwaśna cytryna, aromatyczny czosnek, soczysty granat, zielona pietruszka czy egzotyczny imbir.
Jak to zrobić?
Do oczyszczania najlepiej nie podchodzić „z marszu”, lecz przez kilka dni dobrze jest przygotować organizm, ograniczając mu powoli dopływ toksyn w postaci cukru, kawy, tytoniu czy konwencjonalnych kosmetyków. Wtedy cały proces jest skuteczniejsze (łatwiej ustrój sobie z nim poradzi). Najbardziej optymalna długość diety detoksacyjnej powinna oscylować w granicach 14 dni, a jej zakończenie powinno być stopniowe i przeprowadzone w sposób racjonalny. Powrót do starych nawyków żywieniowych i zwyczajne "folgowanie sobie" po radykalnej diecie mija się bowiem z celem. Dodatkowo naraża organizm na przykre konsekwencje. To co udało się nam usunąć, szybko wraca, a cały wysiłek idzie na marne. Dietę oczyszczającą należy prowadzić mądrze i najlepiej pod okiem specjalisty. Nie możemy zdecydować się zbyt pochopnie, gdyż może ona doprowadzić do zaburzeń metabolizmu i poważnych niedoborów.
Naturalne sposoby oczyszczania
Ważne jest przede wszystkim odpowiednie nawodnienie naszego ciała. Duża ilość wody wypłucze toksyny. Powinniśmy w tym czasie zrezygnować z wędlin, soli, cukru, nikotyny i kofeiny. Wśród naturalnych sposobów oczyszczania organizmu zdecydowanie prym wiodą soki owocowo-warzywne, bogate w witaminy i minerały. Enzymy zawarte w świeżo wyciśniętych sokach z owoców i warzyw to białka działające jak biokatalizatory, dzięki którym nasz organizm jest w stanie się oczyszczać i regenerować. Szczególnie silne właściwości oczyszczające ma sok z buraków, dlatego zaleca się spożycie dwóch lub trzech szklanek dziennie, aby wspomóc proces detoksu. Taki warzywny drink może być alternatywą dla osób zniechęconych długoterminowymi dietami oczyszczającymi, jego konsumpcja pomoże pozbyć się choćby części zalegających w naszym organizmie toksyn i złogów.
Jak poprawić metabolizm?
Do walki ze spowolnionym metabolizmem najlepiej zaangażować ruch fizyczny. Godzinna dawka wysiłku powtarzana minimum 2-3 razy w tygodniu z pewnością przyniesie dającą się odnotować poprawę. Oczywiście ważna jest także odpowiednia dieta. Produkty zawierające duże ilości błonnika (płatki owsiane czy siemię lniane) znacznie przyśpieszają ogólny metabolizm. Pamiętajmy także o fundamentalnych zasadach żywienia – dziennie powinniśmy spożywać od 3 do 5 posiłków, zachowując między nimi około trzygodzinne odstępy. Aby przyśpieszyć procesy trawienne musimy także spożywać około 2-3 litrów płynów dziennie.
informacje o firmie
„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w czterech edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział ponad 57% szkół gimnazjalnych z całej Polski.
Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo” prowadzonej od pięciu lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestlé strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu i dbałości o zdrowie oraz zapewniając dobre samopoczucie konsumentów.
Patroni honorowi
- Rzecznik Praw Dziecka
- Ministerstwo Sportu i Turystyki
- Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
- Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
- Ośrodek Rozwoju Edukacji
- Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Partner społeczny
- Federacja Polskich Banków Żywności
informacje o firmie
„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w czterech edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział ponad 57% szkół gimnazjalnych z całej Polski.
Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo” prowadzonej od pięciu lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestlé strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu i dbałości o zdrowie oraz zapewniając dobre samopoczucie konsumentów.
Patroni honorowi
- Rzecznik Praw Dziecka
- Ministerstwo Sportu i Turystyki
- Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
- Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
- Ośrodek Rozwoju Edukacji
- Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Partner społeczny
- Federacja Polskich Banków Żywności